Weekend i znowu grill? Zobacz, jak urozmaicić dania z rusztu – Pieczone ziemniaki z gzikiem



Długie letnie wieczory i słoneczna pogoda sprzyjają wspólnemu biesiadowaniu przy stole. Aby jak najlepiej wykorzystać trwające jeszcze wakacje, w ciepłe dni warto swoją kuchnię przenieść w plener – na przykład organizując grilla. Podpowiadamy, co zrobić, by urozmaicić dania z rusztu.

Pizza z mięsem i serem mozzarella

Kiełbasa, karkówka czy inne rodzaje mięsa, choć są klasykami polskiego grillowania, niektórym mogą wydawać się mało atrakcyjne. Jeśli chcemy pokusić się o nieco więcej ekstrawagancji, możemy wykorzystać grill do… wypieku pizzy z dodatkiem kurczaka i wędzonego boczku! Jedyne, czego potrzebujemy, to odpowiedni kamień, który nagrzany na ruszcie do właściwej temperatury, wypiecze ciasto z wyjątkowo chrupiącą skórką.

Składniki:
Ciasto:

• 1,5 szklanki mąki tortowej typu 450
• 2,5 dag świeżych drożdży
• 150 ml ciepłej wody
• szczypta soli
• 2 łyżki oleju

Dodatki:

• 250 g kurczaka
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• pół łyżeczki ziół prowansalskich
• 1 łyżka oleju
• 2-3 łyżki sosu barbecue
• 10 dag wędzonego boczku
• 250 g sera tartego mozzarella Mlekpol

Przygotowanie:

Do pokruszonych drożdży wsypujemy cukier, mieszamy, a następnie dodajemy ciepłą wodę. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy wodę z drożdżami, mieszamy do połączenia składników i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, wlewamy olej i dodajemy sól, a następnie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulę i czosnek, a następnie dodajemy kurczaka i smażymy jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Wsypujemy zioła prowansalskie, przyprawiamy solą i pieprzem.

Z wyrośniętego ciasta formujemy pizzę, wykładamy na blachę lub kamień do pizzy. Smarujemy ciasto sosem barbecue, wykładamy przygotowane mięso, resztę pokrojonej w piórka cebuli i plastry boczku. Następnie kamień lub blachę umieszczamy na rozgrzanym ruszcie grilla na 10–15 minut. Na 3–4 minuty przed końcem pieczenia, posypujemy pizzę startym serem mozzarella.




Pieczone ziemniaki z gzikiem

Powiewu świeżości naszemu grillowemu menu mogą dodać ziemniaki z gzikiem. Gzik, charakterystyczna potrawa Wielkopolski i Kujaw, to twaróg połączony ze śmietaną, z dodatkiem drobno posiekanej rzodkiewki i szczypiorku. W kompozycji z ziemniakami tworzy prawdziwą feerię smaków i faktur.

Składniki na pieczone ziemniaki:

• 10 sztuk ziemniaków średniej wielkości, podgotowanych wcześniej przez około 10 minut
• oliwa z oliwek
• 6 ząbków czosnku pokrojonych w plastry
• rozmaryn, roztarty w moździerzu
• słodka papryka
• kminek
• sól, pieprz

Składniki na gzik:

• 600 g twarogu tłustego lub półtłustego Mazurski Smak
• kilka łyżek kwaśnej śmietany 18% Mazurski Smak
• pęczek świeżego szczypiorku
• sól i pieprz

Przygotowanie:

Umyte ziemniaki osuszamy, a następnie nacinamy tak, by utworzyć wachlarz. Przecinamy je maksymalnie do 2/3 głębokości. Czosnek kroimy na plastry. Wkładamy je pomiędzy cząstki ziemniaków, a następnie ziemniaki polewamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami do smaku. Przyprawione ziemniaki owijamy w folię aluminiową i grillujemy około 30 minut.

Stopień wypieczenia sprawdzamy długą wykałaczką.
W czasie pieczenia przygotowujemy gzik. Do miski z twarogiem przekładamy śmietanę, dodajemy posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Całość ugniatamy widelcem i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Jeśli gzik jest zbyt suchy, dodajemy więcej śmietany, do uzyskania pożądanej konsystencji.

Po upieczeniu ziemniaków – przekrawamy je na pół i na każdą połówkę nakładamy gzik. Posypujemy szczypiorkiem dla dekoracji.

Klasyczne potrawy z twistem

Jeśli jednak z jakichś względów nie chcemy lub nie możemy eksperymentować z użyciem grilla i pozostajemy przy dobrze znanych sobie potrawach, warto skorzystać z gotowych produktów, które pozwolą nadać naszym daniom nowy charakter. Tu szczególnie polecamy dipy śmietanowe typu crème fraiche pod marką Mlekpol, które będą idealnym dodatkiem nie tylko do grillowanych mięs, ale także do ryb i warzyw. W zależności od serwowanych potraw do wyboru mamy trzy wyśmienite warianty dipu: z czosnkiem i ziołami, z karmelizowaną cebulką i serem cheddar, a także z pomidorami, papryką i chili. Dzięki dipom Mlekpolu przysmaki z rusztu zaskoczą niejednego amatora grillowania!

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ