Weekend i znowu grill? Zobacz, jak urozmaicić dania z rusztu – Pieczone ziemniaki z gzikiem
Długie letnie wieczory i słoneczna pogoda sprzyjają wspólnemu biesiadowaniu przy stole. Aby jak najlepiej wykorzystać trwające jeszcze wakacje, w ciepłe dni warto swoją kuchnię przenieść w plener – na przykład organizując grilla. Podpowiadamy, co zrobić, by urozmaicić dania z rusztu.
Pizza z mięsem i serem mozzarella
Kiełbasa, karkówka czy inne rodzaje mięsa, choć są klasykami polskiego grillowania, niektórym mogą wydawać się mało atrakcyjne. Jeśli chcemy pokusić się o nieco więcej ekstrawagancji, możemy wykorzystać grill do… wypieku pizzy z dodatkiem kurczaka i wędzonego boczku! Jedyne, czego potrzebujemy, to odpowiedni kamień, który nagrzany na ruszcie do właściwej temperatury, wypiecze ciasto z wyjątkowo chrupiącą skórką.
Składniki:
Ciasto:
• 1,5 szklanki mąki tortowej typu 450
• 2,5 dag świeżych drożdży
• 150 ml ciepłej wody
• szczypta soli
• 2 łyżki oleju
Dodatki:
• 250 g kurczaka
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• pół łyżeczki ziół prowansalskich
• 1 łyżka oleju
• 2-3 łyżki sosu barbecue
• 10 dag wędzonego boczku
• 250 g sera tartego mozzarella Mlekpol
Przygotowanie:
Do pokruszonych drożdży wsypujemy cukier, mieszamy, a następnie dodajemy ciepłą wodę. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy wodę z drożdżami, mieszamy do połączenia składników i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, wlewamy olej i dodajemy sól, a następnie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulę i czosnek, a następnie dodajemy kurczaka i smażymy jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Wsypujemy zioła prowansalskie, przyprawiamy solą i pieprzem.
Z wyrośniętego ciasta formujemy pizzę, wykładamy na blachę lub kamień do pizzy. Smarujemy ciasto sosem barbecue, wykładamy przygotowane mięso, resztę pokrojonej w piórka cebuli i plastry boczku. Następnie kamień lub blachę umieszczamy na rozgrzanym ruszcie grilla na 10–15 minut. Na 3–4 minuty przed końcem pieczenia, posypujemy pizzę startym serem mozzarella.
Pieczone ziemniaki z gzikiem
Powiewu świeżości naszemu grillowemu menu mogą dodać ziemniaki z gzikiem. Gzik, charakterystyczna potrawa Wielkopolski i Kujaw, to twaróg połączony ze śmietaną, z dodatkiem drobno posiekanej rzodkiewki i szczypiorku. W kompozycji z ziemniakami tworzy prawdziwą feerię smaków i faktur.
Składniki na pieczone ziemniaki:
• 10 sztuk ziemniaków średniej wielkości, podgotowanych wcześniej przez około 10 minut
• oliwa z oliwek
• 6 ząbków czosnku pokrojonych w plastry
• rozmaryn, roztarty w moździerzu
• słodka papryka
• kminek
• sól, pieprz
Składniki na gzik:
• 600 g twarogu tłustego lub półtłustego Mazurski Smak
• kilka łyżek kwaśnej śmietany 18% Mazurski Smak
• pęczek świeżego szczypiorku
• sól i pieprz
Przygotowanie:
Umyte ziemniaki osuszamy, a następnie nacinamy tak, by utworzyć wachlarz. Przecinamy je maksymalnie do 2/3 głębokości. Czosnek kroimy na plastry. Wkładamy je pomiędzy cząstki ziemniaków, a następnie ziemniaki polewamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami do smaku. Przyprawione ziemniaki owijamy w folię aluminiową i grillujemy około 30 minut.
Stopień wypieczenia sprawdzamy długą wykałaczką.
W czasie pieczenia przygotowujemy gzik. Do miski z twarogiem przekładamy śmietanę, dodajemy posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Całość ugniatamy widelcem i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Jeśli gzik jest zbyt suchy, dodajemy więcej śmietany, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Po upieczeniu ziemniaków – przekrawamy je na pół i na każdą połówkę nakładamy gzik. Posypujemy szczypiorkiem dla dekoracji.
Klasyczne potrawy z twistem
Jeśli jednak z jakichś względów nie chcemy lub nie możemy eksperymentować z użyciem grilla i pozostajemy przy dobrze znanych sobie potrawach, warto skorzystać z gotowych produktów, które pozwolą nadać naszym daniom nowy charakter. Tu szczególnie polecamy dipy śmietanowe typu crème fraiche pod marką Mlekpol, które będą idealnym dodatkiem nie tylko do grillowanych mięs, ale także do ryb i warzyw. W zależności od serwowanych potraw do wyboru mamy trzy wyśmienite warianty dipu: z czosnkiem i ziołami, z karmelizowaną cebulką i serem cheddar, a także z pomidorami, papryką i chili. Dzięki dipom Mlekpolu przysmaki z rusztu zaskoczą niejednego amatora grillowania!