Weekend i znowu grill? Zobacz, jak urozmaicić dania z rusztu – Pieczone ziemniaki z gzikiem



Długie letnie wieczory i słoneczna pogoda sprzyjają wspólnemu biesiadowaniu przy stole. Aby jak najlepiej wykorzystać trwające jeszcze wakacje, w ciepłe dni warto swoją kuchnię przenieść w plener – na przykład organizując grilla. Podpowiadamy, co zrobić, by urozmaicić dania z rusztu.

Pizza z mięsem i serem mozzarella

Kiełbasa, karkówka czy inne rodzaje mięsa, choć są klasykami polskiego grillowania, niektórym mogą wydawać się mało atrakcyjne. Jeśli chcemy pokusić się o nieco więcej ekstrawagancji, możemy wykorzystać grill do… wypieku pizzy z dodatkiem kurczaka i wędzonego boczku! Jedyne, czego potrzebujemy, to odpowiedni kamień, który nagrzany na ruszcie do właściwej temperatury, wypiecze ciasto z wyjątkowo chrupiącą skórką.

Składniki:
Ciasto:

• 1,5 szklanki mąki tortowej typu 450
• 2,5 dag świeżych drożdży
• 150 ml ciepłej wody
• szczypta soli
• 2 łyżki oleju

Dodatki:

• 250 g kurczaka
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• pół łyżeczki ziół prowansalskich
• 1 łyżka oleju
• 2-3 łyżki sosu barbecue
• 10 dag wędzonego boczku
• 250 g sera tartego mozzarella Mlekpol

Przygotowanie:

Do pokruszonych drożdży wsypujemy cukier, mieszamy, a następnie dodajemy ciepłą wodę. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy wodę z drożdżami, mieszamy do połączenia składników i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, wlewamy olej i dodajemy sól, a następnie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulę i czosnek, a następnie dodajemy kurczaka i smażymy jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Wsypujemy zioła prowansalskie, przyprawiamy solą i pieprzem.

Z wyrośniętego ciasta formujemy pizzę, wykładamy na blachę lub kamień do pizzy. Smarujemy ciasto sosem barbecue, wykładamy przygotowane mięso, resztę pokrojonej w piórka cebuli i plastry boczku. Następnie kamień lub blachę umieszczamy na rozgrzanym ruszcie grilla na 10–15 minut. Na 3–4 minuty przed końcem pieczenia, posypujemy pizzę startym serem mozzarella.




Pieczone ziemniaki z gzikiem

Powiewu świeżości naszemu grillowemu menu mogą dodać ziemniaki z gzikiem. Gzik, charakterystyczna potrawa Wielkopolski i Kujaw, to twaróg połączony ze śmietaną, z dodatkiem drobno posiekanej rzodkiewki i szczypiorku. W kompozycji z ziemniakami tworzy prawdziwą feerię smaków i faktur.

Składniki na pieczone ziemniaki:

• 10 sztuk ziemniaków średniej wielkości, podgotowanych wcześniej przez około 10 minut
• oliwa z oliwek
• 6 ząbków czosnku pokrojonych w plastry
• rozmaryn, roztarty w moździerzu
• słodka papryka
• kminek
• sól, pieprz

Składniki na gzik:

• 600 g twarogu tłustego lub półtłustego Mazurski Smak
• kilka łyżek kwaśnej śmietany 18% Mazurski Smak
• pęczek świeżego szczypiorku
• sól i pieprz

Przygotowanie:

Umyte ziemniaki osuszamy, a następnie nacinamy tak, by utworzyć wachlarz. Przecinamy je maksymalnie do 2/3 głębokości. Czosnek kroimy na plastry. Wkładamy je pomiędzy cząstki ziemniaków, a następnie ziemniaki polewamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami do smaku. Przyprawione ziemniaki owijamy w folię aluminiową i grillujemy około 30 minut.

Stopień wypieczenia sprawdzamy długą wykałaczką.
W czasie pieczenia przygotowujemy gzik. Do miski z twarogiem przekładamy śmietanę, dodajemy posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Całość ugniatamy widelcem i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Jeśli gzik jest zbyt suchy, dodajemy więcej śmietany, do uzyskania pożądanej konsystencji.

Po upieczeniu ziemniaków – przekrawamy je na pół i na każdą połówkę nakładamy gzik. Posypujemy szczypiorkiem dla dekoracji.

Klasyczne potrawy z twistem

Jeśli jednak z jakichś względów nie chcemy lub nie możemy eksperymentować z użyciem grilla i pozostajemy przy dobrze znanych sobie potrawach, warto skorzystać z gotowych produktów, które pozwolą nadać naszym daniom nowy charakter. Tu szczególnie polecamy dipy śmietanowe typu crème fraiche pod marką Mlekpol, które będą idealnym dodatkiem nie tylko do grillowanych mięs, ale także do ryb i warzyw. W zależności od serwowanych potraw do wyboru mamy trzy wyśmienite warianty dipu: z czosnkiem i ziołami, z karmelizowaną cebulką i serem cheddar, a także z pomidorami, papryką i chili. Dzięki dipom Mlekpolu przysmaki z rusztu zaskoczą niejednego amatora grillowania!

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ