Lubisz ostre smaki? Sprawdź, z czym najlepiej je połączyć!



Podstawowe smaki, jakie wyróżniamy, to słodki, słony, kwaśny i ostry. Odbierając pojedyncze wrażenia smakowe, dokładnie wiemy, czego się spodziewać, jednak dopiero łączenie smaków ze sobą odkryje przed nami niezliczoną liczbę zachwycających kompozycji. Pikantne potrawy, z daniami kuchni tajskiej czy meksykańskiej na czele, mają wielu zwolenników. Jednocześnie znajdziemy też sympatyków łączenia pikantności ze słodyczą. Z czym warto zestawić ostry smak, by przygotowane przez nas danie jeszcze bardziej zachwycało głębią smaku? Podpowiadamy.

Ostre przełam kwaśnym

Wyrazisty, pikantny smak to wizytówka dań kuchni meksykańskiej. Popularne chili con carne, burrito czy quesadilla, to jej znak rozpoznawczy. Ostrość dania jest często pożądanym efektem, by złagodzić jednak nieco smak sosów i mięsa, warto podawać te potrawy w towarzystwie kwaśnej śmietany, która zarazem podkreśli ich charakter i przełamie zbyt intensywny smak.

Meksykańska quesadilla z kurczakiem i papryką

#Quesadilla to jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni meksykańskiej — dwa placki tortilli połączone ciągnącym się serem i różnymi dodatkami, obowiązkowo z dużą ilością kolendry. Danie idealnie sprawdzi się na szybki obiad. Jest sycące, a jego przygotowanie na pewno nie zajmie więcej niż 30 minut.

Składniki:

• 6 tortilli kukurydzianych lub pszennych,
• 300 g filetu z kurczaka,
• 300 g sera gouda Mlekpol,
• 1 mała czerwona papryka,
• 1 czerwona cebula,
• garść świeżej kolendry,
• oliwa z oliwek,
• sól i świeżo zmielony pieprz,
• 1 papryczka chili,
• śmietana Łaciata 18%.

Przygotowanie:

Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oliwie, następnie studzimy i kroimy w plastry. Ser ścieramy na tarce, kolendrę siekamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę, a cebulę w piórka. Jeśli używamy papryczki chili, należy pokroić ją w półplasterki (można wcześniej usunąć pestki).

Na pierwszym placku kładziemy ser, warzywa, kurczaka i kolendrę. Całość ponownie posypujemy serem. Przykrywamy drugim plackiem. Patelnię natłuszczamy oliwą z oliwek. Zsuwamy quesadillę i smażymy z obu stron przez 3–4 minuty. Tortilla ma być przyrumieniona i chrupiąca. Najłatwiej obrócić ją na drugą stronę, pomagając sobie talerzem. Gdy jedna quesadilla się smaży, w analogiczny sposób przygotowujemy kolejną. Każdą quesadillę kroimy na 4 części i serwujemy. Dla przełamania smaku danie serwujemy z kleksem gęstej śmietany.




Nutka ostrości dla podbicia słodkości

Czy deser może zaskoczyć nas nutą pikantności? Zdecydowanie! Ciasta i torty nie zawsze muszą być wyłącznie słodkie. Dlatego tak popularne stają się połączenia czekolady z chili czy, jak w tym wypadku – tortu brzoskwiniowego z pieprzem cayenne.

Torcik brzoskwiniowy z bitą śmietaną, pieprzem i listkami mięty pieprzowej

Składniki:

Biszkopt:
• 3 jajka,
• 90 g cukru,
• szczypta soli,
• 60 g mąki pszennej,
• 40 g skrobi ziemniaczanej.

Krem:
• 600 g brzoskwini w syropie z puszki, połówki,
• 40 ml likieru pomarańczowego,
• 500 ml śmietanki UHT Łaciatej 30%,
• 2 łyżki cukru pudru,
• 1 łyżka cukru waniliowego,
• 2 łyżeczki żelatyny.

Dekoracja
• mięta pieprzowa,
• grubo mielony pieprz,
• pieprz cayenne.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 160°C (góra–dół). Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z połową cukru. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i stopniowo dodajemy pozostały cukier. Cały czas ubijając, łączymy pianę z żółtkami. Do powstałej masy przesiewamy mąkę oraz skrobię i wszystko mieszamy łopatką. Przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy przez 30–35 min. (do suchego patyczka). Po wyjęciu biszkopt studzimy.

Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w grubsze plasterki, skrapiamy likierem pomarańczowym i odstawiamy na 30 min. Następnie ponownie je odsączamy, jednak tym razem zachowując płyn – posłuży on do nasączenia biszkoptu. Żelatynę rozpuszczamy w 80 ml gorącej wody i studzimy. Schłodzoną wcześniej śmietankę (min. przez 12 h w temperaturze poniżej 6°C) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na koniec bitą śmietanę łączymy z żelatyną. Biszkopt skrapiamy zachowaną zalewą z brzoskwiń i rozprowadzamy na nim 1/3 śmietany.

Układamy brzoskwinie, przykrywamy pozostałą śmietaną i wyrównujemy. Wierzch dekorujemy wokół brzoskwiniami, listkami mięty oraz grubo mielonym pieprzem. Środek oprószamy delikatnie pieprzem cayenne. Gotowy tort wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Jak widać, łączenie smaku ostrego z innymi, pozornie niepasującymi smakami, to sposób na stworzenie ciekawych dań o nieoczywistych walorach.

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce. Częstotliwość występowania niewydolności żylnej jest wyższa niż cukrzycy…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale także na…
CZYTAJ

Relacja ze spotkania prasowego, 5 edycji kampanii #lubiesiebie, z udziałem znanych ambasadorek.

W warszawskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino odbyło się spotkanie prasowe dedykowane 5. edycji kampanii #lubiesiebie, której inicjatorem jest dr…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne życie. Jednak, by tak się stało, niezbędne wręcz…
CZYTAJ

Retinoidy i witaminy w beauty-planie 3 kluczowe potrzeby skóry

Schyłek roku to czas podsumowań i ustalania beauty-planów. Jesień jest królową zmian. To właśnie teraz najuważniej obserwujemy stan skóry i…
CZYTAJ

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit

Mikroorganizmy zamieszkują zarówno środowisko zewnętrzne, jak i wnętrze ludzkiego organizmu. Ich zespoły tworzą mikrobioty, które zasiedlają różne obszary ciała, jak…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz częściej pada jedno hasło – Movember. To międzynarodowa…
CZYTAJ

Jakość powietrza w Polsce uzależniona jest nie tylko od działalności człowieka

Jakość powietrza w Europie znacznie się poprawiła w ciągu ostatnich dziesięcioleci, ale zanieczyszczone powietrze nadal stanowi największe zagrożenie dla zdrowia…
CZYTAJ

Jak wybierać odpowiednie kosmetyki do pielęgnacji stref intymnych?

Zdrowie intymne zaczyna się od odpowiedniej pielęgnacji i świadomego wyboru kosmetyków. Choć często skupiamy się na codziennym oczyszczaniu, pielęgnacja delikatnych…
CZYTAJ

5 listopada 39 lat temu przeprowadzono pierwszy udany przeszczep serca – wspomnienia prof. A. Bochenka

To było 39 lat temu, 5 listopada - Serce zostało wycięte, a w klatce piersiowej pojawiła się ogromna, pusta przestrzeń,…
CZYTAJ

Co to jest innowacyjna rehabilitacja neurologiczna i dlaczego jest tak ważna?

Rehabilitacja neurologiczna odgrywa kluczową rolę w procesie próby powrotu do zdrowia i maksymalnego przywrócenia utraconych funkcji u pacjentów ze schorzeniami…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce.…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz…
CZYTAJ