5 powodów, dla których warto jeść suszone śliwki



Suszone śliwki są doskonałym składnikem codziennej diety. Za sprawą poliflenoli zapobiegają nowotoworom i miażdżycy. Stanowią bogate źródło błonnika, który zapobiega wchłanianiu się cholesterolu i daje uczucie sytości. Posiadają witaminę A, wpływającą na kondycje włosów i paznokci. Ponadto mają delikatnie słodki smak, który zaspokaja podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.

1. Na zdrowie

Suszone śliwki mają w swoim składzie polifenole, które wpływają na działania antyoksydacyjne. Oznacza to, że chronią komórki przed chorobami układu krążenia oraz nowotworami. Dzięki witaminom K i C, ich spożywanie pomaga w walce z pękającymi naczynkami, poprawia gęstość kości oraz zapobiega szybkiemu starzeniu się skóry.

2. Na dobrą pracę układu pokarmowego

Warto wspomnieć, że suszone śliwki wspomagają pracę układu pokarmowego, a to za sprawą wysokiej zawartości błonnika. To on stymuluje produkcję śliny, co przekłada się na lepsze trawienie. Choć to nie wszystko. Składnik ten wpływa również na redukcję poziomu cholesterolu i jest bardzo dobry na zaparcia.

3. Na urodę

Suszone śliwki wspaniale działają na wygląd skóry – wygładzają ją i wyrównują jej koloryt. Są też źródłem witaminy A, która doskonale wpływa na kondycję włosów i paznokci.




4. Na odchudzanie

Jak się okazuje suszone śliwki, mimo swojej wysokiej kaloryczności, wspomagają również odchudzanie. Zjedzenie kilku owoców pozwoli poczuć sytość na dłuższy czas, tym samym hamując potrzebę podjadania. Dodatkowo, zawarte w nich pektyny sprawiają, że organizm wolniej przyswaja cukier, a tym samym spala więcej tłuszczu.

5. Na lepszy humor

Mawia się, że suszone śliwki poprawiają humor. Być może to za sprawą ich doskonałego, delikatnie słodkiego smaku. Dlatego też, warto je często dodawać do wielu dań np. do ciast i deserów czy potraw wytrwanych. Przyrządza się z nich również pyszne napoje w postaci koktajli i kompotu.

Suszone śliwki to niezbędny składnik diety. Dziennie zaleca się, aby zjadać ich około trzech, czterech – zarówno w postaci samodzielnej przekąski, jak i jako składnik potraw i przekąsek.

***
O Bakal:
Bakal to marka, która już od 30 lat dostarcza na polski rynek najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana na przekonaniu, iż bakalie mają moc wartości i ogrom zastosowań. Dlatego też w swoim portfolio posiada np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie czy suszone daktyle w kakao.

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ