Mąka na pizzę jak z Włoch! Przepis na ciasto na pizzę



#Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Aromatyczny sos pomidorowy, ciągnący się ser i świeża bazylia to główni bohaterowie tego kulinarnego wystąpienia. Jednak nie powinniśmy zapominać o fundamencie, który łączy wszystko w jedną całość… czyli o cieście!

Jako, że zasadą włoskich kucharzy jest „im mniej, tym lepiej”, to składniki przygotowywanych potraw wybierane są przede wszystkim pod względem wysokiej jakości składu oraz naturalnego pochodzenia. W przypadku pizzy, najważniejszym elementem jest dobór odpowiedniej mąki – tak, żeby wypieczony spód pizzy utrzymał ciężar składników i nie uginał się pod nimi. Dlatego też miłośnicy włoskiej kuchni znajdą swojego kuchennego sojusznika w Mące Na Pizzę z Młyna Jaczkowice.

Włoska pizza z polską mąką

Mąka Na Pizzę z linii „Domowa Piekarnia” od Młyna Jaczkowice to rozwiązanie dla miłośników włoskich aromatów i smaków, którzy cenią sobie delikatność i zarazem chrupkość wypieków. Mąkę Na Pizzę charakteryzuje wysoki stopień rozdrobnienia, co nadaje ciastu niezwykłej lekkości. Niezależnie od tego, jaki spód preferujemy – cienką, włoską margheritę czy miękki, drożdżowy placek – mąka z Młyna Jaczkowice sprawdzi się w obu przypadkach.

Dobre ciasto, pomimo chrupkości, powinno utrzymać optymalny poziom wilgoci. Przygotowując spód pizzy zazwyczaj staramy się uniknąć zarówno nadmiernej wilgoci i nasiąknięcia sosem, jak i przesuszenia ciasta. Dlatego też przygotowując pizzę, powinniśmy wybrać mąkę, która oprócz odpowiedniej wilgotności i konsystencji ciasta, po wypieczeniu nada mu lekkości i chrupkości.

Stworzona z najlepszych odmian pszenicy Mąka Na Pizzę powstaje w dolinie Odry, w otoczeniu żyznych, dolnośląskich ziem, co wpływa na wysoką jakość produktów Młyna Jaczkowice. Delikatność pszenicznej mąki nada ciastu lekkości, a pizza przeniesie gości we włoski klimat Wenecji, Rzymu czy Neapolu, przepełniony słońcem, aromatycznymi zapachami przypraw i piękną architekturą – i to bez wychodzenia z domu. Świeże i chrupiące ciasto zachwyci niepowtarzalnym smakiem nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dobre – bo dolnośląskie!

Mąka Na Pizzę z Młyna Jaczkowice doskonale sprawdzi się przy przygotowywaniu aromatycznej, włoskiej pizzy w domowym zaciszu. Delikatny kolor oraz znikoma zawartość popiołu wpływa na lekkość i chrupkość ciasta. Na konsystencję mąki wpływają zarówno żyzne tereny uprawne na Dolnym Śląsku, jak i dokładna kontrola jakości prowadzona przez specjalistów z Młyna Jaczkowice.

Wysokiej jakości mąka to gwarancja udanego wypieku. Źle dobrana może być powodem nie dopieczenia ciasta, zmieniając naszą kilkugodzinną pracę w zakalec, a rodzinną kolację w porażkę. Dlatego też, w Młynie Jaczkowice wybierana jest najwyższej jakości pszenica, która w połączeniu z długoletnim doświadczeniem młynarzy wpływa na delikatność, lekkość i chrupkość wypieków. Dodatkowo – Mąka z Młyna Jaczkowice została wielokrotnie nagrodzona i doceniona wśród szefów kuchni, krytyków oraz specjalistów z branży gastronomicznej.




Przepis na ciasto na pizzę

Składniki:

500 g Mąki na Pizzę „Domowa Piekarnia”
300 ml chłodnej wody
10 g świeżych drożdży
3 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Dodajemy rozpuszczone w chłodnej wodzie drożdże i cukier, a następnie olej. Mieszamy składniki. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, według uznania. Z porcji forujemy kulki, a następnie wkładamy do pojemników z przykrywką. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, dzięki czemu ciasto poddamy procesowi długiej fermentacji, wpływającemu na delikatność smaku.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat. Równomiernie rozciągamy ciasto we wszystkie strony, zachowując grubszy rant. Następnie przekładamy ciasto na blachę posypaną mąką i nakładamy dodatki. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 250°C i pieczemy przez ok. 10-15 min aż do zarumienienia brzegów i spodu ciasta.

Wartość odżywcza w 100 g produktu Mąka Na Pizzę
Wartość energetyczna 1452 kJ / 347 kcal
Tłuszcz 1,3 g
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 71 g
W tym: cukry 0,4 g
Błonnik 1,5 g
Białko 12 g
Sól <0,01 g Mąka Na Pizzę Domowa Piekarnia MŁYN JACZKOWICE P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o. Dystrybutor: P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o. Cena: ok. 3,30 zł P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o. MŁYN JACZKOWICE to producent mąki, który stosuje rozbudowany system kontroli jakości obejmujący każdy etap produkcji mąki i otrąb począwszy od dostawy surowca a skończywszy na gotowym produkcie. Młyn Jaczkowice położony jest wśród żyznych pól doliny Odry, które słyną z uprawy znakomitej pszenicy, wykorzystywanej do produkcji najwyższej jakości mąk. Produkty marki są wyróżniane licznymi certyfikatami przyznawanymi przez czołowych ekspertów żywienia.

Woda pod lupą nauki: monitoring rzek i jezior stanowi diagnozę środowiska

18 września obchodzony jest Światowy Dzień Monitoringu Wody – jest to okazja, by zwrócić uwagę na znaczenie systematycznej oceny stanu…
CZYTAJ

Multifunkcjonalność w jesiennej pielęgnacji Jakie siły drzemią w retinolu?

Retinol to uwielbiany przez kosmetologów król wszechstronności. Działa regenerująco, odmładzająco i normalizująco – celnie trafiając w niedoskonałości cery. Od wielu…
CZYTAJ

Plebiscyt czas start! Użytkownicy po raz drugi wybierają Znakomitości Roku DOZ.pl

Głosuj i inspiruj! – to hasło tegorocznej edycji Plebiscytu Znakomitość Roku DOZ.pl, jednej z największych inicjatyw branży health & beauty…
CZYTAJ

Światowy Dzień bez Samochodu: transport publiczny kluczem do czystszego powietrza i mniejszych emisji

22 września obchodzimy Światowy Dzień bez Samochodu – wydarzenie, które przypomina, że wybór środka transportu to nie tylko kwestia stylu…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jesienne priorytety dla zmęczonych włosów

Po lecie włosy zdecydowanie potrzebują skutecznego nawilżenia i dogłębnej regeneracji. Zdaniem ekspertów kluczem do wzmocnienia oraz przygotowania pasm do jesiennych…
CZYTAJ

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację Asocjacji Echokardiografii Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Akredytacja AE PTK…
CZYTAJ

Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami

Zupka koperkowa z lanymi kluseczkami Szybka, lekka i pełna smaku – koperkowa z lanymi kluseczkami to idealna propozycja na domowy…
CZYTAJ

Profilaktyka próchnicy u dzieci: proste działania, długofalowe efekty

Pomimo rosnącej świadomości zdrowotnej wśród rodziców i opiekunów, próchnica wciąż pozostaje jednym z najczęstszych problemów stomatologicznych u dzieci. Często rozwija…
CZYTAJ

Szukamy pięknych młodych ludzi, ale to nie wygląd ma znaczenie – Dove i Rossmann zapraszają do projektu „Piękna Generacja”

Ruszyła rekrutacja do wspólnego projektu Dove i Rossmann „Piękna Generacja”. To kontynuacja „Albumu Piękna”, w którym marki Dove i Rossmann…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i zdrowego serca, ale również jedna z metod ochrony…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pracownia echokardiografii na NFZ w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu z akredytacją AE PTK.

Pracownie American Heart of Poland w Augustowie, Kędzierzynie-Koźlu, Mielcu posiadają one akredytację…
CZYTAJ

Ruch, który działa korzystnie na mózg – jak aktywność fizyczna wspiera pracę układu nerwowego?

Regularna aktywność fizyczna to nie tylko sposób na utrzymanie dobrej kondycji i…
CZYTAJ

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ