Mąka na pizzę jak z Włoch! Przepis na ciasto na pizzę



#Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Aromatyczny sos pomidorowy, ciągnący się ser i świeża bazylia to główni bohaterowie tego kulinarnego wystąpienia. Jednak nie powinniśmy zapominać o fundamencie, który łączy wszystko w jedną całość… czyli o cieście!

Jako, że zasadą włoskich kucharzy jest „im mniej, tym lepiej”, to składniki przygotowywanych potraw wybierane są przede wszystkim pod względem wysokiej jakości składu oraz naturalnego pochodzenia. W przypadku pizzy, najważniejszym elementem jest dobór odpowiedniej mąki – tak, żeby wypieczony spód pizzy utrzymał ciężar składników i nie uginał się pod nimi. Dlatego też miłośnicy włoskiej kuchni znajdą swojego kuchennego sojusznika w Mące Na Pizzę z Młyna Jaczkowice.

Włoska pizza z polską mąką

Mąka Na Pizzę z linii „Domowa Piekarnia” od Młyna Jaczkowice to rozwiązanie dla miłośników włoskich aromatów i smaków, którzy cenią sobie delikatność i zarazem chrupkość wypieków. Mąkę Na Pizzę charakteryzuje wysoki stopień rozdrobnienia, co nadaje ciastu niezwykłej lekkości. Niezależnie od tego, jaki spód preferujemy – cienką, włoską margheritę czy miękki, drożdżowy placek – mąka z Młyna Jaczkowice sprawdzi się w obu przypadkach.

Dobre ciasto, pomimo chrupkości, powinno utrzymać optymalny poziom wilgoci. Przygotowując spód pizzy zazwyczaj staramy się uniknąć zarówno nadmiernej wilgoci i nasiąknięcia sosem, jak i przesuszenia ciasta. Dlatego też przygotowując pizzę, powinniśmy wybrać mąkę, która oprócz odpowiedniej wilgotności i konsystencji ciasta, po wypieczeniu nada mu lekkości i chrupkości.

Stworzona z najlepszych odmian pszenicy Mąka Na Pizzę powstaje w dolinie Odry, w otoczeniu żyznych, dolnośląskich ziem, co wpływa na wysoką jakość produktów Młyna Jaczkowice. Delikatność pszenicznej mąki nada ciastu lekkości, a pizza przeniesie gości we włoski klimat Wenecji, Rzymu czy Neapolu, przepełniony słońcem, aromatycznymi zapachami przypraw i piękną architekturą – i to bez wychodzenia z domu. Świeże i chrupiące ciasto zachwyci niepowtarzalnym smakiem nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dobre – bo dolnośląskie!

Mąka Na Pizzę z Młyna Jaczkowice doskonale sprawdzi się przy przygotowywaniu aromatycznej, włoskiej pizzy w domowym zaciszu. Delikatny kolor oraz znikoma zawartość popiołu wpływa na lekkość i chrupkość ciasta. Na konsystencję mąki wpływają zarówno żyzne tereny uprawne na Dolnym Śląsku, jak i dokładna kontrola jakości prowadzona przez specjalistów z Młyna Jaczkowice.

Wysokiej jakości mąka to gwarancja udanego wypieku. Źle dobrana może być powodem nie dopieczenia ciasta, zmieniając naszą kilkugodzinną pracę w zakalec, a rodzinną kolację w porażkę. Dlatego też, w Młynie Jaczkowice wybierana jest najwyższej jakości pszenica, która w połączeniu z długoletnim doświadczeniem młynarzy wpływa na delikatność, lekkość i chrupkość wypieków. Dodatkowo – Mąka z Młyna Jaczkowice została wielokrotnie nagrodzona i doceniona wśród szefów kuchni, krytyków oraz specjalistów z branży gastronomicznej.




Przepis na ciasto na pizzę

Składniki:

500 g Mąki na Pizzę „Domowa Piekarnia”
300 ml chłodnej wody
10 g świeżych drożdży
3 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Dodajemy rozpuszczone w chłodnej wodzie drożdże i cukier, a następnie olej. Mieszamy składniki. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, według uznania. Z porcji forujemy kulki, a następnie wkładamy do pojemników z przykrywką. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, dzięki czemu ciasto poddamy procesowi długiej fermentacji, wpływającemu na delikatność smaku.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat. Równomiernie rozciągamy ciasto we wszystkie strony, zachowując grubszy rant. Następnie przekładamy ciasto na blachę posypaną mąką i nakładamy dodatki. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 250°C i pieczemy przez ok. 10-15 min aż do zarumienienia brzegów i spodu ciasta.

Wartość odżywcza w 100 g produktu Mąka Na Pizzę
Wartość energetyczna 1452 kJ / 347 kcal
Tłuszcz 1,3 g
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 71 g
W tym: cukry 0,4 g
Błonnik 1,5 g
Białko 12 g
Sól <0,01 g Mąka Na Pizzę Domowa Piekarnia MŁYN JACZKOWICE P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o. Dystrybutor: P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o. Cena: ok. 3,30 zł P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o. MŁYN JACZKOWICE to producent mąki, który stosuje rozbudowany system kontroli jakości obejmujący każdy etap produkcji mąki i otrąb począwszy od dostawy surowca a skończywszy na gotowym produkcie. Młyn Jaczkowice położony jest wśród żyznych pól doliny Odry, które słyną z uprawy znakomitej pszenicy, wykorzystywanej do produkcji najwyższej jakości mąk. Produkty marki są wyróżniane licznymi certyfikatami przyznawanymi przez czołowych ekspertów żywienia.

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ