Jak jeść lżej, a nadal smacznie? Lato w kuchni! #zdrowoismacznie



Lato obfituje w sezonowe warzywa i owoce, które nie tylko dostarczają wartościowych witamin i mikroelementów, ale także doskonale smakują. Ponadto są lekkostrawne i niskokaloryczne, dlatego warto, by było ich w naszej diecie jak najwięcej. Wystarczy, że dodamy do nich inne produkty bądź składniki (np. tradycyjny nabiał), a skomponujemy pyszny i pełnowartościowy posiłek. Poznajcie nasze propozycje na wyśmienite letnie śniadanie, obiad oraz kolację.

Smacznego!

Na śniadanie: Bezglutenowe naleśniki z borówkami

Miłośnicy słodkich śniadań (i nie tylko) koniecznie powinni spróbować tego przepisu! To pyszne połączenie delikatnego ciasta z nadzieniem stworzonym na bazie nabiału i świeżych borówek. Nasza wersja naleśników będzie idealna zarówno dla osób, które nie mogą spożywać glutenu, jak i tych dbających o linię.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

100 g mąki ryżowej
50 g mąki owsianej
40 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml wody mocno gazowanej
250 ml mleka Łaciatego 3,2%
40 g masła extra Łaciatego + łyżeczka masła do smażenia
4 duże jajka
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli

Nadzienie:

500 g świeżych borówek
2 opakowania Deseru z maślanką o smaku muffinki jagodowej
300 ml śmietanki Łaciatej 30%

Przygotowanie:

Wszystkie rodzaje mąki łączymy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy w garnuszku, a następnie dodajemy je do mleka i wody, całość mieszamy. Wbijamy jajka, po czym mieszamy wszystkie składniki razem (jeżeli możemy, użyjmy blendera, aby ciasto miało idealnie gładką konsystencję) Ciasto odstawiamy na 
30 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię i rozprowadzamy na niej masło. Nakładamy niewielkie porcje ciasta, tak aby naleśniki były cienkie. Smażymy krótko z dwóch stron – tylko do zarumienienia ciasta. Gotowe naleśniki układamy na sobie. Śmietanę ubijamy za pomocą miksera. Dodajemy do niej 2 opakowania Deserów z maślanką, mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy porcję nadzienia, garść borówek i zwijamy w rulon.

Na obiad: Chłodnik litewski z miętą

W letnie dni, zwłaszcza gdy panują wysokie temperatury, nie mamy zwykle ochoty na gorące zupy. Rozwiązaniem jest wówczas przygotowanie chłodnika, np. z dodatkiem orzeźwiającej mięty. Jeśli jednak chcemy zrobić sobie przerwę od prac kuchennych, szczególnie w czasie urlopu, możemy sięgnąć po gotową propozycję (chłodnik Sokólski lub pod marką Mlekpol). Niezależnie od tego, którą opcję wybierzemy, soczysta buraczkowa barwa, a także charakterystyczny zapach i aromat dobrego, fermentowanego mleka oraz świeżych warzyw i przypraw sprawią, że dzięki chłodnikowi upał nie będzie nam już straszny.

Składniki:

1 pęczek botwinki
500 ml soku z kiszonych buraków
250 ml bulionu warzywnego
1 szklanka śmietanki Łaciatej 18%
2 średnie ogórki gruntowe
1 pęczek rzodkiewek
6 jajek
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
garść liści mięty
sól i pieprz




Przygotowanie:

Botwinkę myjemy, buraczki oczyszczamy i dokładnie płuczemy. Siekamy je w drobną kostkę. Botwinkę kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę, rzodkiewkę myjemy i również drobno kroimy. W dużym garnku zagotowujemy buraczki w małej ilości wody i gotujemy przez 10 minut. Studzimy, dodajemy sok z buraków. Jajka gotujemy na twardo w osobnym garnku. Do zupy dodajemy bulion oraz pokrojone warzywa, mieszamy. Wszystkie zioła drobno kroimy i dorzucamy do garnka. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Chłodnik doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby można dodać sok z cytryny i cukier. Do zupy dolewamy śmietankę i mieszamy. Podajemy z jajkiem.

Na kolację: Pieczony kalafior

Kalafior, popularny w polskiej kuchni, warto przygotować w formie pysznej letniej kolacji, która sprawi, że poczujemy się nasyceni, ale nie objedzeni. Wystarczy zaledwie kilka dodatków, aby w mgnieniu oka wyczarować naprawdę znakomite danie.

Składniki:

1 średni świeży kalafior
3 łyżki oleju rzepakowego
100 ml mleka Mazurski Smak 3,2%
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonej kurkumy
0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
szczypta soli
szczypta pieprzu ziołowego
Dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu crème fraiche Mlekpol

Przygotowanie:

Kalafior myjemy zimną wodą i osuszamy. Oddzielamy różyczki, które wrzucamy do wrzącej wody i blanszujemy przez 2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy je i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Czosnek bardzo drobno siekamy i mieszamy z przyprawami. Różyczki kalafiora zanurzamy w mleku, oprószamy przyprawami i delikatnie obtaczamy w mące kukurydzianej. Następnie kalafior układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C. Podajemy z Dipem śmietanowym.

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ