Jak jeść lżej, a nadal smacznie? Lato w kuchni! #zdrowoismacznie



Lato obfituje w sezonowe warzywa i owoce, które nie tylko dostarczają wartościowych witamin i mikroelementów, ale także doskonale smakują. Ponadto są lekkostrawne i niskokaloryczne, dlatego warto, by było ich w naszej diecie jak najwięcej. Wystarczy, że dodamy do nich inne produkty bądź składniki (np. tradycyjny nabiał), a skomponujemy pyszny i pełnowartościowy posiłek. Poznajcie nasze propozycje na wyśmienite letnie śniadanie, obiad oraz kolację.

Smacznego!

Na śniadanie: Bezglutenowe naleśniki z borówkami

Miłośnicy słodkich śniadań (i nie tylko) koniecznie powinni spróbować tego przepisu! To pyszne połączenie delikatnego ciasta z nadzieniem stworzonym na bazie nabiału i świeżych borówek. Nasza wersja naleśników będzie idealna zarówno dla osób, które nie mogą spożywać glutenu, jak i tych dbających o linię.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

100 g mąki ryżowej
50 g mąki owsianej
40 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml wody mocno gazowanej
250 ml mleka Łaciatego 3,2%
40 g masła extra Łaciatego + łyżeczka masła do smażenia
4 duże jajka
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli

Nadzienie:

500 g świeżych borówek
2 opakowania Deseru z maślanką o smaku muffinki jagodowej
300 ml śmietanki Łaciatej 30%

Przygotowanie:

Wszystkie rodzaje mąki łączymy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy w garnuszku, a następnie dodajemy je do mleka i wody, całość mieszamy. Wbijamy jajka, po czym mieszamy wszystkie składniki razem (jeżeli możemy, użyjmy blendera, aby ciasto miało idealnie gładką konsystencję) Ciasto odstawiamy na 
30 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię i rozprowadzamy na niej masło. Nakładamy niewielkie porcje ciasta, tak aby naleśniki były cienkie. Smażymy krótko z dwóch stron – tylko do zarumienienia ciasta. Gotowe naleśniki układamy na sobie. Śmietanę ubijamy za pomocą miksera. Dodajemy do niej 2 opakowania Deserów z maślanką, mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy porcję nadzienia, garść borówek i zwijamy w rulon.

Na obiad: Chłodnik litewski z miętą

W letnie dni, zwłaszcza gdy panują wysokie temperatury, nie mamy zwykle ochoty na gorące zupy. Rozwiązaniem jest wówczas przygotowanie chłodnika, np. z dodatkiem orzeźwiającej mięty. Jeśli jednak chcemy zrobić sobie przerwę od prac kuchennych, szczególnie w czasie urlopu, możemy sięgnąć po gotową propozycję (chłodnik Sokólski lub pod marką Mlekpol). Niezależnie od tego, którą opcję wybierzemy, soczysta buraczkowa barwa, a także charakterystyczny zapach i aromat dobrego, fermentowanego mleka oraz świeżych warzyw i przypraw sprawią, że dzięki chłodnikowi upał nie będzie nam już straszny.

Składniki:

1 pęczek botwinki
500 ml soku z kiszonych buraków
250 ml bulionu warzywnego
1 szklanka śmietanki Łaciatej 18%
2 średnie ogórki gruntowe
1 pęczek rzodkiewek
6 jajek
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
garść liści mięty
sól i pieprz




Przygotowanie:

Botwinkę myjemy, buraczki oczyszczamy i dokładnie płuczemy. Siekamy je w drobną kostkę. Botwinkę kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę, rzodkiewkę myjemy i również drobno kroimy. W dużym garnku zagotowujemy buraczki w małej ilości wody i gotujemy przez 10 minut. Studzimy, dodajemy sok z buraków. Jajka gotujemy na twardo w osobnym garnku. Do zupy dodajemy bulion oraz pokrojone warzywa, mieszamy. Wszystkie zioła drobno kroimy i dorzucamy do garnka. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Chłodnik doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby można dodać sok z cytryny i cukier. Do zupy dolewamy śmietankę i mieszamy. Podajemy z jajkiem.

Na kolację: Pieczony kalafior

Kalafior, popularny w polskiej kuchni, warto przygotować w formie pysznej letniej kolacji, która sprawi, że poczujemy się nasyceni, ale nie objedzeni. Wystarczy zaledwie kilka dodatków, aby w mgnieniu oka wyczarować naprawdę znakomite danie.

Składniki:

1 średni świeży kalafior
3 łyżki oleju rzepakowego
100 ml mleka Mazurski Smak 3,2%
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonej kurkumy
0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
szczypta soli
szczypta pieprzu ziołowego
Dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu crème fraiche Mlekpol

Przygotowanie:

Kalafior myjemy zimną wodą i osuszamy. Oddzielamy różyczki, które wrzucamy do wrzącej wody i blanszujemy przez 2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy je i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Czosnek bardzo drobno siekamy i mieszamy z przyprawami. Różyczki kalafiora zanurzamy w mleku, oprószamy przyprawami i delikatnie obtaczamy w mące kukurydzianej. Następnie kalafior układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C. Podajemy z Dipem śmietanowym.

Nadmierne, intensywne szczotkowanie zębów – nie rób tego, to szkodzi zębom!

Nadmierne szczotkowanie zębów wydaje się nieszkodliwym nawykiem, ale w rzeczywistości może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zbyt intensywne lub zbyt…
CZYTAJ

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo konkretną dyscypliną, okazuje się, że problem ten dotyczy…
CZYTAJ

Rozpoczęcie prac nad pierwszym w Polsce Regionalnym Planem Adaptacji do Zmian Klimatu

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się społeczeństw, ekosystemów i gospodarek do zmian warunków klimatycznych, które już występują lub…
CZYTAJ

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Łokieć tenisisty – problem nie tylko sportowców

Choć nazwa „łokieć tenisisty” kojarzy się ze sportem, a wręcz z bardzo…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ