Dlaczego włosy wolną rosną i wypadają?



Dlaczego włosy wolną rosną i wypadają? Komentarz ekspercki
Ekspert: Marzena Wieczorkowska, ekspert ds. badań i rozwoju w łódzkiej firmie Pharmena

Rozdwajające się końcówki, suche i łamliwe pasma, problemy z wypadaniem czy powolny wzrost – to najczęstsze „bolączki” związane z włosami. Każda kobieta marzy o pięknych, gęstych i lśniących włosach, jednak gdy ich kondycja pozostawia wiele do życzenia – należy zacząć działać. Przede wszystkim należy wiedzieć, że na ich stan wpływa dieta, odpowiednie nawodnienie i ogólna kondycja zdrowotna. Zaznaczmy jednak, że samo wypadanie włosów jest zjawiskiem naturalnym.

Sytuacja przestaje być normą, gdy ubywa ich około 200-300 na dobę – to jest już ilość zauważalna gołym okiem, a z takimi problemami mierzy się nawet co druga osoba, która przechorowała COVID-19. Mieszek włosowy jest bardzo delikatny, dlatego silnie reaguje na osłabienie organizmu związane z przebytymi infekcjami, stresem czy w wyniku stosowania ubogiej diety. Jak poradzić sobie z tym problemem? Oprócz wsparcia organizmu od wewnątrz, sprawdzi się także stosowanie masaży i peelingów skóry głowy.




Nie bez znaczenia są także stosowane kosmetyki – czyli odpowiednio dobrane odżywki i szampony, których zadaniem jest poprawienie kondycji włosów. Skutecznością wykazują się preparaty zawierające w swoim składzie Molekułę REGEN7 (linia kosmetyków Dermena), która ma witaminowe pochodzenie – jest aktywnym metabolitem witaminy B3, która odpowiada m.in. za stan skóry i włosów. To także fizjologiczna substancja czynna, która poprawia mikrokrążenie skóry głowy i wzmacnia mieszek włosowy.

Wpływa na jego odżywienie, wydłuża cykl życia włosa w fazie anagenu i stymuluje odrastanie włosów. Jej działanie zostało potwierdzone w badaniach aplikacyjnych.

Marzena Wieczorkowska, ekspert ds. badań i rozwoju w łódzkiej firmie Pharmena

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ