Przepyszne święto, czyli Światowy Dzień Czekolady – 7 lipca



Czekolada to z pewnością jeden z najbardziej empatycznych łakoci, który należy do ulubionych słodyczy Polaków. Ale jej wysoka wartość energetyczna sprawia, że dawkujemy sobie tę słodką przyjemność. W jaki sposób czekolada wpływa na nasze organizm i zdrowie? Czy rzeczywiście wpływa korzystnie na serce? Wyjaśnia ekspert z zakresu zdrowego stylu życia, Ewa Glońska-Strączek, pielęgniarka, psychodietytyk i pedagog zdrowia, Polsko-Amerykańskie Kliniki Serca w Bielsku Białej, Grupa American Heart of Poland.

Swoje wyjątkowe właściwości czekolada zawdzięcza przede wszystkim kakao – podstawowemu składnikowi używanemu w jej produkcji. Zawarte w nim flawonoidy wykazują zdolność do zmniejszania stężenia LDL-cholesterolu (tzw. złego cholesterolu) i trójglicerydów, zwiększenia stężenia LDL-cholesterolu (tzw. dobrego cholesterolu), obniżania ciśnienia tętniczego krwi i ograniczania powstawania w organizmie czynników prozapalnych. Wszystkie te działania wpisują się w obszar ograniczania czynników ryzyka występowania chorób sercowo-naczyniowych – mówi Ewa Glońska-Strączek.

Gorzka czekolada ma również wpływ na nasz poziom skupienia, stymulując pracę mózgu. Umysł pobudza również obecna w niej pirazyna, wpływająca na zdolność koncentracji.

– Najzdrowszym wyborem jest czekolada gorzka, która stanowi źródło magnezu, żelaza, cynku, antyoksydantów i polifenoli. Zawiera także teobrominę i wapń. Dodatkowo gorzka czekolada ma znacznie mniej kalorii od czekolady mlecznej, a jej spożycie wpływanna spowolnienie trawienia, czym wywołuje uczucie sytości. Czekolada ma dużą wartość energetyczną. Spożywanie jej nawykowo w większych ilościach wiąże się oczywiście z ryzykiem przybrania na wadze, a nadwaga i otyłość zwiększają z kolei ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.  – wyjaśnia.

Jak to mówią, „czekolada nie pyta, czekolada rozumie”. Z pewnością jest to jeden z najbardziej empatycznych łakoci.




– Czekolada może nas wprawić w dobry nastrój dzięki zawartości tryptofanu, odpowiedzialnego za podnoszenie poziomu serotoniny w mózgu. Już sam jej zapach i smak wyzwalają duże dawki szczęścia. Dodatkowo spożywanie pokarmów zasobnych w tryptofan w godzinach wieczornych ułatwia zasypianie – oznajmiła Glońska-Strączek.

Czekolada powinna mieć jak najwyższą zawartość kakao i tylko kilka innych składników.

– Dobra czekolada zawsze będzie miała podane kakao na pierwszym miejscu. Zawartość tego składnika wpływa nie tylko na jej smak, ale też na posiadane właściwości zdrowotne, dlatego im więcej tym lepiej. Najbardziej wartościowa zawiera co najmniej 70 proc. miazgi kakaowej, są też takie, które mają jej 90 proc. W bardzo dobrej czekoladzie nie powinno być sztucznego emulgatora E 476, czyli polirycynooleinianu poliglicerolu. Jest to związek chemiczny, półsyntetyczny. Czekolada nie powinna też zawierać sztucznych aromatów. Warto pamiętać, że można wybrać produkt, który nie zawiera oleju palmowego, nie jest on niezbędny w tym produkcie – dodała.

Dostępne są czekolady słodzone alternatywnymi substancjami, np. słodzikiem pozyskiwanym ze stewii, czy innymi substancjami takimi jak #maltitol, #erytrytol, #tagatoza czy #ksylitol.

– Te wymienione produkty wyróżniają się mniejszą kalorycznością i indeksem glikemicznym w porównaniu do tradycyjnego cukru. Taka czekolada ma bardzo podobne właściwości do standardowej odmiany. Warto wiedzieć,  że do wykonania tabliczek niezawierających cukru wykorzystuje się więcej kakao, czyli jest zdrowsza – wyjaśniła dietetyk.

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki, niezwykle istotnej w skutecznym leczeniu nowotworów. Nowotwory złośliwe…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ