Stres informacyjny a zdrowie – czy nadmiar informacji może być szkodliwy?



#Wojna, #inflacja, rosnące stopy procentowe, wizja powrotu pandemii, małpia ospa – tematów do stresowania się obecnie nie brakuje. Nietrudno nabawić się stresu informacyjnego – reakcji organizmu na nadmiar informacji. Czym się objawia i jak mu przeciwdziałać?

Każdego dnia jesteśmy bombardowani informacjami – nic dziwnego zatem, że coraz częściej mamy problem z ich przetworzeniem i interpretacją. Gdy dzieje się tak wiele, jak obecnie, nie mamy czasu na analizę, refleksję, niekiedy brakuje też umiejętności ich odpowiedniego zrozumienia – stąd tak wiele tzw. fake newsów.

Wtedy dopada nas stres informacyjny. Jest on formą stresu poznawczego, czyli zjawiska zbadanego w drugiej połowie XX wieku. Ma oczywiście związek z rozwojem źródeł informacji, w tym intensywnego rozpowszechnienia się mediów społecznościowych w ostatnich dwóch dekadach.

Powody do zmartwień

Jak się objawia? – Objawy somatyczne są podobne do klasycznej reakcji stresowej. Może to być sztywność ciała, napięcie, trudność w koncentracji, zaburzenia oddychania, np. niemożność złapania oddechu, ucisk w brzuchu, nierówna praca serca –
wymienia lek. Katarzyna Zydek-Świć, lekarz rodzinny, specjalistka medycyny stylu życia.

Niestety, na stres informacyjny jesteśmy narażeni wszyscy i to od ponad dwóch lat: najpierw niepokoiła nas pandemia COVID-19, później z przerażeniem obserwowaliśmy sytuację w Ukrainie, teraz stresujemy się podwyżkami cen i rosnącymi ratami kredytów. Nie zmniejszyły się także nasze codzienne niepokoje: o zdrowie bliskich, o pracę, stabilizację finansową, czy szczęście w relacjach. Czasem nawet tak prozaiczny powód jak organizacja dnia może być przyczynkiem do niemałego stresu.

Co z tym zrobić?

#Stres „codzienny” w połączeniu ze stresem informacyjnym mogą mieć już wyraźny, negatywny, wpływ na cały nasz organizm. Doprowadzać do osłabienia, powstawania stanów zapalnych, a nawet niszczyć neurony w mózgu, szczególnie w części odpowiedzialnej za emocje i pamięć.
Czy można temu zaradzić? Z pewnością tak – starając się wyeliminować przyczyny.

– Sposobów walki ze stresem może być wiele. Zacznijmy od stresu informacyjnego: tu na pewno warto dozować sobie newsy. Nieustające zamartwianie się, czy to wojną, czy sytuacją gospodarczą, jest niekorzystne dla zdrowia, a nie wiąże się w żaden sposób z działaniem. Racjonalizujmy to, co się dzieje, a także skupiajmy się na tym, co tu i teraz. Nie twórzmy negatywnych scenariuszy na przyszłość – radzi dr Katarzyna Zydek-Świć.




Na pewno dobrze poszukać w swoim życiu równowagi i harmonii: – Można zacząć od prostych ćwiczeń oddechowych, które są naprawdę skuteczne w przypadku objawów somatycznych stresu. Trening Schulza, mindfulness to sprawdzone sposoby na odzyskanie zdroworozsądkowego myślenia. Polecam także jogę, która znakomicie łączy dbanie o ciało i umysł – podsumowuje lekarz rodzinny.

Polskie odkrycie naukowe

Wiele dobrego w walce ze stresem przynieść może także suplementacja. Szczególnie w kontekście wzmacniania układów nerwowego i odpornościowego, które wyjątkowo silnie odczuwają skutki stresu. Odkryciem łódzkich naukowców z Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Medycznego jest cząsteczka 1-MNA, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych, chroniących nasz organizm przed atakami bakterii i wirusów oraz posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.

Jest to cząsteczka endogenna, czyli występująca fizjologicznie w organizmie człowieka. Nazywamy ją metabolitem witaminy B3, ponieważ powstaje na drodze przekształcania tej witaminy przez nasz organizm w niacynę. 60% niacyny przekształca się w 1-MNA. Jednak samo spożycie witaminy B3 nie zapewni właściwego poziomu endogennego 1-MNA.

Dieta ketogenna: zapomniana broń w walce z padaczką

Dieta ketogenna łączona jest głównie z redukcją masy ciała i sposobem na szybkie spalanie tłuszczu. Jej historia ma znacznie głębsze,…
CZYTAJ

Masaże relaksacyjne świecą – skorzystaj z oferty Kliniki Urody Beleza w Gdyni

Zapewniają odprężenie, pozwalają rozluźnić mięśnie i świetnie oddziałują na stres, mowa oczywiście o relaksacyjnych masażach. Jednym z zyskujących w ostatnim…
CZYTAJ

Lipoproteina (a) – cichy zabójca serca. Dlaczego warto wykonać to badanie?

24 marca obchodzimy Dzień Wiedzy o Lipoproteinie (a), który ma na celu zwiększenie świadomości na temat jej roli w układzie…
CZYTAJ

Diagnoza ADHD – jak wpływa na codzienność i rozwój zawodowy?

ADHD jest jednym z najczęstszych neurorozwojowych zaburzeń, które wciąż budzi pytania, zwłaszcza w kontekście dorosłości i funkcjonowania zawodowego. – Nadal…
CZYTAJ

Sałatka z truskawkami i ośmiornicą z sosem balsamicznym – gotowane macki ośmiornicy od PESCA NORD

Gotowana ośmiornica to klasyka kuchni śródziemnomorskiej i prawdziwa skarbnica składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia. Choć ośmiornica uchodzi za danie…
CZYTAJ

Gdzie leczyć raka endometrium? Jak wybrać najlepszą placówkę i lekarza?

Nie każda pacjentka wie, że powinna być pod opieką ginekologa onkologa przez kilka lat od diagnostyki po zakończeniu leczenia. Dlatego…
CZYTAJ

Wiosenny detoks – hit czy mit?

Wiosną wielu pacjentów szuka porady dietetycznej, często pytając o detoks. – To rzeczywiście popularny temat o tej porze roku –…
CZYTAJ

Zabiegi chirurgii estetycznej w Linea Corporis

Poprawa wyglądu dla wielu osób nie jest wyłącznie kwestią estetyki i dążenia do wyidealizowanej sylwetki, ale też dobrego samopoczucia i…
CZYTAJ

Dobra rutyna, micele i odpowiednie pH Co warto wiedzieć o demakijażu wrażliwej cery?

Początek wiosny to czas, kiedy chcemy wyglądać olśniewająco. To właśnie teraz układamy beauty-plany, sięgamy po nowe składniki aktywne i włączamy…
CZYTAJ

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą do jednych z najczęstszych alergenów w Polsce. Zakład…
CZYTAJ

Moc antyoksydacji i anti-agingu Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to niekwestionowany król antyoksydacji, który swoją multifunkcjonalnością podbija świat beauty. Regeneruje skórę, zapobiega fotostarzeniu i działa anti-agingowo. Od…
CZYTAJ

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii. Zielona moc warzyw! Pełna świeżości i aksamitnej konsystencji zupa z groszku i cukinii…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Lipoproteina (a) – cichy zabójca serca. Dlaczego warto wykonać to badanie?

24 marca obchodzimy Dzień Wiedzy o Lipoproteinie (a), który ma na celu…
CZYTAJ

Diagnoza ADHD – jak wpływa na codzienność i rozwój zawodowy?

ADHD jest jednym z najczęstszych neurorozwojowych zaburzeń, które wciąż budzi pytania, zwłaszcza…
CZYTAJ

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą…
CZYTAJ

Krztusiec – co warto wiedzieć? Nie myl go z przeziębieniem

Krztusiec, znany również jako "kaszel 100-dniowy", to choroba wywołana przez bakterię Bordetella…
CZYTAJ

Morsowanie – jak zacząć i kto nie powinien zanurzać się w lodowatej wodzie? Wszystko, co trzeba wiedzieć przed pierwszą zimową kąpielą

Morsowanie, czyli zanurzanie się w zimnej wodzie, stało się jednym z popularniejszych…
CZYTAJ