Dieta przy chorej wątrobie – co powinna jeść osoba z uszkodzoną wątrobą



Współczesna wątroba nie ma z nami lekko. Każdego dnia nadwyrężamy jej stan poprzez różne szkodliwe nawyki żywieniowe, stosowanie silnych leków i nadużywanie alkoholu. Nurtuje Was pytanie, jaką dietę powinniście wprowadzić, by ulżyć chorej wątrobie? Odpowiedź znajdziecie w poniższym artykule.

Najczęstsze przyczyny powodujące uszkodzenia wątroby:

• przebyte w przeszłości wirusowe zapalenie wątroby,
• dieta obfitująca w szkodliwe tłuszcze trans, konserwanty, sztuczne polepszacze smaku i posiłki typu fast food,
• stosowanie silnych leków o działaniu hepatotoksycznym,
• choroba alkoholowa,
• nowotwory wątroby,
• zatrucie lekami lub trującymi grzybami,
• zaburzenia aktywności enzymów wątrobowych,
• zaburzenia metaboliczne takie jak na przykład choroba Wilsona.

Czego absolutnie nie wolno jeść osobom cierpiącym z powodu chorej wątroby?

By odciążyć uszkodzony organ, specjaliści zalecają unikanie smażenia (zwłaszcza w głębokim tłuszczu!), tłustych sosów, ostrych przypraw (pieprz, chili, ostra papryka, gorczyca) i tak zwanych zupek „chińskich”. Warto wypracować nawyk czytania składów kupowanych produktów. Powinno się odstawić wszystko, co zawiera sztuczne barwniki (np. popularne kolorowe oranżady) oraz niepokojące ilości innej zbędnej chemii.

Na jakiś czas trzeba będzie pożegnać się z tłustym mięsem (tłusta wieprzowina i mięso wołowe, gęsina, baranina, tłuste wędliny), mocną kawą i herbatą, słodkimi napojami gazowanymi, alkoholem oraz tłustym nabiałem (tłuste mleko, sery pleśniowe, serki topione, sery żółte i twarogowe o wysokiej zawartości tłuszczu).

Z diety wyrzucić należy także niektóre warzywa, które wykazują niekorzystny wpływ na wątrobę (np. cebula, czosnek, por, fasola, rzodkiewka, kalarepa, zielony groszek, kapusta), owoce (agrest, porzeczki, winogrona, śliwki, gruszki), a nawet produkty zbożowe (chleb razowy, chleb żytni, otręby pszenne, bułki maślane itd.). Wystrzegać się trzeba także tłustych ryb (makrela, sardynki, tuńczyk).

Zwłaszcza w pierwszej fazie zmiany jadłospisu lub wyjątkowo ostrych stanach chorobowych pomocne może okazać się wspomaganie się specjalnie opracowanymi, wysokoenergetycznymi napojami. Świetnym przykładem tego typu żywności zastępczej są produkty Fresubin Hepa Drinkhttps://zywieniemaznaczenie.pl/produkty/fresubin-hepa-drink/.




Produkty żywnościowe polecane przy uszkodzonej wątrobie

Spokojnie! Lista przyjaznej wątrobie żywności jest naprawdę długa. Nikomu nie będzie grozić śmierć głodowa. #Dieta osób borykających się z problemami wątrobowymi powinna opierać się w głównej mierze na produktach jak najmniej przetworzonych. Dozwolone jest chude mięso (przede wszystkim drób, cielęcina, jagnięcina, mięso z królika), chude ryby (morszczuk, dorsz, mintaj, szczupak), zupy na wywarach warzywnych, świeżo wyciskany sok z buraka, ogórki, seler, pietruszka, gotowane lub pieczone ziemniaki, cukinia, sałaty, pomidory obrane ze skórki. Zdrowe oleje roślinne (oliwa, olej lniany), łagodne przyprawy (oregano, majeranek, goździki), świeże owoce (banany, brzoskwinie, morele, jabłka, mandarynki, pomarańcze), chudy nabiał (kefir, maślanka, odtłuszczony jogurt naturalny i chude mleko) oraz lekkostrawne pieczywo pszenne.

Dozwolona jest także kasza jaglana i manna. Więcej przydatnych wskazówek na temat diety wątrobowej znaleźć można w artykule: Dieta na wątrobę – co powinien jeść chory?

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ