Dieta przy chorej wątrobie – co powinna jeść osoba z uszkodzoną wątrobą



Współczesna wątroba nie ma z nami lekko. Każdego dnia nadwyrężamy jej stan poprzez różne szkodliwe nawyki żywieniowe, stosowanie silnych leków i nadużywanie alkoholu. Nurtuje Was pytanie, jaką dietę powinniście wprowadzić, by ulżyć chorej wątrobie? Odpowiedź znajdziecie w poniższym artykule.

Najczęstsze przyczyny powodujące uszkodzenia wątroby:

• przebyte w przeszłości wirusowe zapalenie wątroby,
• dieta obfitująca w szkodliwe tłuszcze trans, konserwanty, sztuczne polepszacze smaku i posiłki typu fast food,
• stosowanie silnych leków o działaniu hepatotoksycznym,
• choroba alkoholowa,
• nowotwory wątroby,
• zatrucie lekami lub trującymi grzybami,
• zaburzenia aktywności enzymów wątrobowych,
• zaburzenia metaboliczne takie jak na przykład choroba Wilsona.

Czego absolutnie nie wolno jeść osobom cierpiącym z powodu chorej wątroby?

By odciążyć uszkodzony organ, specjaliści zalecają unikanie smażenia (zwłaszcza w głębokim tłuszczu!), tłustych sosów, ostrych przypraw (pieprz, chili, ostra papryka, gorczyca) i tak zwanych zupek „chińskich”. Warto wypracować nawyk czytania składów kupowanych produktów. Powinno się odstawić wszystko, co zawiera sztuczne barwniki (np. popularne kolorowe oranżady) oraz niepokojące ilości innej zbędnej chemii.

Na jakiś czas trzeba będzie pożegnać się z tłustym mięsem (tłusta wieprzowina i mięso wołowe, gęsina, baranina, tłuste wędliny), mocną kawą i herbatą, słodkimi napojami gazowanymi, alkoholem oraz tłustym nabiałem (tłuste mleko, sery pleśniowe, serki topione, sery żółte i twarogowe o wysokiej zawartości tłuszczu).

Z diety wyrzucić należy także niektóre warzywa, które wykazują niekorzystny wpływ na wątrobę (np. cebula, czosnek, por, fasola, rzodkiewka, kalarepa, zielony groszek, kapusta), owoce (agrest, porzeczki, winogrona, śliwki, gruszki), a nawet produkty zbożowe (chleb razowy, chleb żytni, otręby pszenne, bułki maślane itd.). Wystrzegać się trzeba także tłustych ryb (makrela, sardynki, tuńczyk).

Zwłaszcza w pierwszej fazie zmiany jadłospisu lub wyjątkowo ostrych stanach chorobowych pomocne może okazać się wspomaganie się specjalnie opracowanymi, wysokoenergetycznymi napojami. Świetnym przykładem tego typu żywności zastępczej są produkty Fresubin Hepa Drinkhttps://zywieniemaznaczenie.pl/produkty/fresubin-hepa-drink/.




Produkty żywnościowe polecane przy uszkodzonej wątrobie

Spokojnie! Lista przyjaznej wątrobie żywności jest naprawdę długa. Nikomu nie będzie grozić śmierć głodowa. #Dieta osób borykających się z problemami wątrobowymi powinna opierać się w głównej mierze na produktach jak najmniej przetworzonych. Dozwolone jest chude mięso (przede wszystkim drób, cielęcina, jagnięcina, mięso z królika), chude ryby (morszczuk, dorsz, mintaj, szczupak), zupy na wywarach warzywnych, świeżo wyciskany sok z buraka, ogórki, seler, pietruszka, gotowane lub pieczone ziemniaki, cukinia, sałaty, pomidory obrane ze skórki. Zdrowe oleje roślinne (oliwa, olej lniany), łagodne przyprawy (oregano, majeranek, goździki), świeże owoce (banany, brzoskwinie, morele, jabłka, mandarynki, pomarańcze), chudy nabiał (kefir, maślanka, odtłuszczony jogurt naturalny i chude mleko) oraz lekkostrawne pieczywo pszenne.

Dozwolona jest także kasza jaglana i manna. Więcej przydatnych wskazówek na temat diety wątrobowej znaleźć można w artykule: Dieta na wątrobę – co powinien jeść chory?

Forget-Me-Not, czyli klasyka i swoboda ponad wszystko

Ponadczasowość, prostota i wdzięk – te trzy słowa najlepiej opisują francuski styl, który zainspirował projektantki MOHITO. Kolekcja Forget-Me-Not została uchwycona…
CZYTAJ

Genetyka na widelcu – geny metabolizmu i otyłości

Personalizacja zaleceń żywieniowych stanowi nową koncepcję podejścia do dietetyki. Trenerzy personalni i dietetycy projektują indywidualne jadłospisy w oparciu o wiek,…
CZYTAJ

Jestem tym co jem – badanie genów metabolizmu i otyłości

Żyj zdrowo-bądź świadomy tak nazywa się ogólnopolska, jesienna kampania profilaktyczna DIAGNOSTYKI poświęcona problemom zdrowotnym wynikającym z tzw. tendencji genetycznych. W…
CZYTAJ

Jeżynowe bogactwo! Jakich jeżynowych składników powinnaś szukać w kosmetykach, wyjaśnia kosmetolog

Przeciwutleniacze, witaminy i kwasy omega. Jeżynowe bogactwo w domowym SPA. Naturalne bogactwa owoców to coś, z czego warto czerpać pełnymi…
CZYTAJ

Dieta na lato, a zmiany na lata! Jakie nawyki żywieniowe warto wprowadzić w okresie letnim?

#Dieta na lato, a zmiany na lata! Jakie nawyki żywieniowe warto wprowadzić w okresie letnim? Wyjaśnia dietetyczka Ewa Glońska-Strączek, ekspert…
CZYTAJ

„Czas dla kobiet” czyli czas dla Ciebie – bezpłatne spotkanie w Chorzowie

Gonitwa z czasem, za marzeniami, spełnianiem własnych ambicji. Zdobywamy kolejne certyfikaty ze szkoleń, zwłaszcza tych z umiejętności miękkich. Staramy wspinać…
CZYTAJ

Chcesz skutecznie pozbyć się blizny? Zadziałaj już teraz!

#Blizny – najczęściej występujące zmiany skórne, których powstawanie zazwyczaj jest dla nas tak naturalne, że nikogo z nas nie dziwią.…
CZYTAJ

Weekend i znowu grill? Zobacz, jak urozmaicić dania z rusztu – Pieczone ziemniaki z gzikiem

Długie letnie wieczory i słoneczna pogoda sprzyjają wspólnemu biesiadowaniu przy stole. Aby jak najlepiej wykorzystać trwające jeszcze wakacje, w ciepłe…
CZYTAJ

Co piąty Polak korzysta z carpoolingu, co drugi nie chce spróbować. Czy wspólne podróże staną się popularniejsze?

Carpooling – sąsiedzkie lub koleżeńskie „podwózki” to niezwykle popularne rozwiązanie zagranicą, np. w USA, gdzie na autostradach są nawet osobne…
CZYTAJ

Niedobory witamin w wakacje?! To możliwe! Ruszyła akcja “Dbaj o zdrowie” edukująca nt. znaczenia suplementacji dla naszego organizmu

Wakacje to czas beztroski i odpoczynku, ale też okres, w którym bardzo często zapominamy, aby zadbać o własne zdrowie. Jednakże,…
CZYTAJ

Fakty i mity nt. szczepień przeciw grypie

Jesień to okres, w którym jak bumerang powraca temat szczepień przeciw grypie. W gąszczu informacji trudno wyłuskać te rzetelne, a…
CZYTAJ

Zdrowe burgery były hitem tego roku – w czym tkwi sekret?

Zyskał tytuł najsłynniejszej kanapki na świecie, największy ważył aż 1600 kilogramów, a nawet doczekał się swojego muzeum – burger, bo o…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Genetyka na widelcu – geny metabolizmu i otyłości

Personalizacja zaleceń żywieniowych stanowi nową koncepcję podejścia do dietetyki. Trenerzy personalni i…
CZYTAJ

Jestem tym co jem – badanie genów metabolizmu i otyłości

Żyj zdrowo-bądź świadomy tak nazywa się ogólnopolska, jesienna kampania profilaktyczna DIAGNOSTYKI poświęcona…
CZYTAJ

Niedobory witamin w wakacje?! To możliwe! Ruszyła akcja “Dbaj o zdrowie” edukująca nt. znaczenia suplementacji dla naszego organizmu

Wakacje to czas beztroski i odpoczynku, ale też okres, w którym bardzo…
CZYTAJ

Fakty i mity nt. szczepień przeciw grypie

Jesień to okres, w którym jak bumerang powraca temat szczepień przeciw grypie.…
CZYTAJ

Bóle głowy czy stawów, osłabienie? To jesienne przeziębienie, a może objawy boreliozy?

Za oknem plucha, szaruga, a liście już dawno spadły z drzew. Letnie…
CZYTAJ