Czy wiecie jak wysiać szczypiorek? Trzy nieoczywiste kroki jak uczyć dzieci ekologii



Jak nauczyć dzieci być ekopozytywnym, aby od najmłodszych lat stosowały się do dobrych praktyk oraz umiały dbać o środowisko? Jak sprawić, by dziecko nie chciało sięgać w pierwszej kolejności po słodkie, zachęcające kolorem napoje i słodycze, a zamiast tego polubiło spożywać warzywa, dowiedziało się jak jeść zdrowo oraz jak wyhodować na parapecie szczypiorek, który można mieć zawsze pod ręką, gdy przyjdzie ochota na zrobienie kanapki? Rodzic może pomóc swojej latorośli wyrosnąć na świadomego i pełnego wartości człowieka. Bo ekologia to nie trend – to właściwy styl życia.

1 krok – zadbaj o zdrowy, najlepiej roślinny posiłek

Warto zacząć od jedzenia, bo w gruncie rzeczy “jesteś tym, co jesz”. Wskazówką powinna być piramida zdrowego żywienia – a według niej należy zadbać o dużą porcję warzyw i owoców oraz unikać słodkich przekąsek. Dzienna zalecana ilość to przynajmniej 400 g roślinnych przekąsek – na przykład, dwa jabłka, dwa i pół banana, albo siedem mandarynek – rozłożone na 4-5 porcji. Z powodzeniem można też dodać szklankę soku, najlepiej warzywno-owocowego.

Rola przykładu rodziców będzie nieoceniona. Najprostsze sposoby to wprowadzenie do codziennego domowego menu większej ilości dań roślinnych, zastąpienie słodkich deserów owocami, czy wykorzystanie w miarę możliwości lokalnych lub domowych upraw. W końcu to, co się wyhoduje samemu, smakuje najlepiej.

2 krok – polubcie przyrodę, czyli “pobawcie się w błocie”

Badania naukowe Instytutu Cornella* wykazały, że dzieci, które mają możliwość obcowania z przyrodą przed 11 rokiem życia, wyrastają na świadomych ekologicznie dorosłych. Co istotne, warunki do zabaw na łonie natury można z powodzeniem stworzyć również w mieście. Można wspólnie obserwować życie drobnych owadów, roślin, chodzić boso po trawie, latem poskakać w kałuży, rwać kwiaty, a jesienią bawić się kasztanami.

Wszystko to buduje świadomości wagi zachowań chroniących środowisko oraz przyczynia się do bliższej więzi z naturą – dzieci mogą np. przestać bać się pająków, pszczół czy burzy. Dodatkowo, czynności, które wywołają uśmiech dziecka sprawią, że wspólnie spędzony czas zbliży nas do siebie, co zostanie zachowane chociażby na zdjęciach lub wspomnieniach.

3 krok – stwórz własny ogródek

Dbanie o własny warzywnik ma cały szereg zalet. Podlewanie roślin buduje u dzieci poczucie odpowiedzialności i podnosi ich poczucie wartości. Sadzenie i pielęgnacja roślin rozwijają zdolności motoryczne. Obcowanie z naturą we wczesnej fazie rozwoju dziecka pomaga też uniknąć alergii i wytwarza tolerancje na otaczające pyłki. Co ważne, rośliny oczyszczają nasz dom ze związków chemicznych osadzających się na meblach czy dywanach, a dzięki ich obecności tworzenie się grzybów oraz bakterii chorobotwórczych spada nawet o 50-60%. Własny warzywniak można z powodzeniem utworzyć na parapecie, nawet w pokoju dziecka.

Później już droga otwarta do wspólnego dbania o pomidory, bazylię, koperek lub ulubiony szczypiorek, którym udekorujemy jajecznicę czy twarożek. Dobrym przykładem promocji ogrodnictwa wśród najmłodszych jest akcja #ZDROWOROSNA, organizowana przez producenta nasion W. Legutko. Akcja swym zasięgiem objęła już ponad 160 tysięcy dzieci w szkołach i przedszkolach w całej Polsce, które uczą się własnoręcznie jak wyhodować własną roślinkę.




Jak uprawiać własny szczypiorek? (krok po kroku)

Nasiona szczypiorku wysiewa się bezpośrednio do doniczki wypełnionej ziemią, którą najlepiej ustawić w jasnym, słonecznym miejscu na parapecie okiennym. Szczypiorek lubi słońce.

-Wypełnij drewnianą skrzynkę lub doniczkę ziemią

-umieść nasiona w ziemi na głębokość 1-2 cm w kępach co 30-40cm

-podlej ziemię – uważaj, aby nie przelać

-umieść skrzynkę z nasionami na słonecznym parapecie

-pamiętaj o regularnym podlewaniu podłoża

-obserwuj wzrost szczypiorku

-po ok 6-7 tygodniach uzyskasz szczypiorek, który możesz ściąć i schrupać!

Akcja #ZDROWOROSNA w liczbach:

· 5200 zgłoszonych klas i grup

· 162.480 doniczek nasion wysianych przez dzieciaki

· 1354 zgłoszonych placówek

W. Legutko zapraszając poprzez centra ogrodnicze oraz media do akcji #ZDROWOROSNA dociera do szkół i przedszkoli. Nauczyciele mają możliwość zamówienia darmowych, interaktywnych pakietów edukacyjnych #ZDROWOROSNA, startują z edukacją dzieci oraz uprawą roślin w klasach. Zadaniem jest wysianie i zadbanie o pełen witamin koperek. Akcji towarzyszy konkurs na najlepszy film, nakręcony podczas tworzenia własnego ogródka w domu lub mieszkaniu. Zwycięskie filmiki zostaną nagrodzone zestawem YouTubera, prezentem od W. Legutko oraz spotkaniem z jednym z laureatów ostatnich sezonów MasterChef Junior.

O W.Legutko – polskim liderze rynku nasienniczego dla ogrodnictwa.

Od 1992 roku pielęgnuje pozycję zaufanego dostawcy na rynku ogrodniczym. Źródłem sukcesu jest praca u podstaw, blisko ziemi i z miłością do roślin. Jednym z kluczowych czynników sukcesu jest wiedza twórcy firmy dra inż. Wiesława Legutko, który obecnie wraz ze swoimi dziećmi Joanną oraz Adamem kierują firmą.

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ