Wiosenne gotowanie – niemarnowanie: jak efektywnie wykorzystać resztki w kuchni?



W sezonie wiosenno-letnim zaczynamy kupować więcej owoców i warzyw, które nie zawsze uda nam się spożyć, gdy są świeże. Czasem wystarczy połączyć je na szybko z jogurtem, by stworzyć smaczną przekąskę i uratować produkty przed wyrzuceniem. Często zostaje nam też niewykorzystane pieczywo, które staje się czerstwe i mało apetyczne. Zamiast na przykład namoczyć je w mleku, to wolimy sięgnąć po gorącą bułeczkę przyniesioną prosto z piekarni. Jak zużyć te najczęściej i najszybciej starzejące się produkty? Poznajcie kilka pomysłów na to, jak nie marnować żywności.

Marnowanie żywności to poważny i globalny problem. Każdego dnia wyrzucane są tony jedzenia, co przyczynia się do niszczenia środowiska naturalnego. Produkujemy i kupujemy więcej jedzenia, niż jesteśmy w stanie spożyć. Czasem po prostu brakuje kulinarnego pomysłu, jak wykorzystać nadmiar produktów, które zakupiliśmy. Dlatego podpowiadamy kilka inspiracji na ich zagospodarowanie.

Czerstwe pieczywo

Trudno dobrze oszacować ile pieczywa spożyjemy, ale też łatwo je wykorzystać, nawet gdy straci swoją świeżość. Wystarczy wysuszyć pokrojone kromki w piekarniku i zastosować jako grzanki do sałatki, zupy lub pokruszyć je tak, by służyło za panierkę, a nawet zastąpiło mąkę do zagęszczania sosów.

Tosty francuskie z twarogiem

Składniki:

• 8 kromek czerstwego pieczywa, np. chleba lub chałki
• 250 g twarogu sernikowego Mlekpol 18%
• 150 g truskawek
• 6 łyżek mleka Łaciate 3,2%
• 2 jajka
• 2 łyżki masła ekstra Mazurski Smak
• 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
• 1 łyżka oleju
• szczypta soli
• cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka z mlekiem i solą. W misce mieszamy twaróg sernikowy z cukrem. Każdą kromkę chleba smarujemy z jednej strony twarogiem. Na czterech z nich rozkładamy pokrojone truskawki. Przykrywamy pozostałymi kromkami, serkiem do środka. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem. Złożone tosty obtaczamy z każdej strony w roztrzepanym jajku. Kładziemy na patelnię. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Tosty francuskie przekładamy na talerze. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy sezonowymi owocami.

Dojrzałe owoce

Sezonowe owoce, które uwielbiamy spożywać wiosną i latem, mogą nam też służyć w późniejszym okresie. Jeśli zrobiliśmy za duże zakupy i nie damy rady ich zjeść, zróbmy z nich dżemy, które można wykorzystać np. do naleśników. Jeśli w lodówce znajdziecie np. otwarty jogurt naturalny, można szybko przygotować owocową sałatkę i sprawić, by pozostałości nie trafiały do kosza. Dobrym rozwiązaniem będzie także przerobienie ich na kompot lub dodanie do ciasta.

Ciasto bananowe

Składniki:

• 300 g mąki
• 100 g cukru
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 0,5 szklanki oleju roślinnego
• 0,5 szklanki mleka Łaciate 3,2%
• 1 jajko
• 3 dojrzałe banany

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Przygotowujemy blachę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej wsypujemy wszystkie suche składniki i je mieszamy. W drugiej misce roztrzepujemy za pomocą rózgi kuchennej mokre składniki. Banany rozdrabniamy przy pomocy widelca lub blendera. Owoce łączymy w pierwszej kolejności z mokrymi składnikami, następnie stopniowo dodajemy suche. Gdy uzyskamy jednolitą masę, przekładamy ją na blachę. Pieczemy 45 minut.




Kilkudniowe warzywa

Warzywa, które dotknął upływ czasu i ich nie wykorzystaliśmy, zawsze można upiec z dodatkiem przypraw i ziół, a następnie zblendować. W ten sposób powstanie z nich wyśmienita pasta do kanapek. Pieczone warzywa mogą być też znakomitą samodzielną przekąską zwłaszcza z dodatkiem naturalnego jogurtu lub śmietanowego dipu typu crème fraiche. Natomiast wszelkiego rodzaju liście np. szpinaku czy sałaty znakomicie sprawdzą się jako dodatek do zdrowego koktajlu, który będzie solidną dzienną dawką witamin.

Zielony koktajl

Składniki:

• 2 dojrzałe banany
• 2 łyżeczki syropu klonowego lub płynnego miodu
• szklanka liści szpinaku lub sałaty
• szklanka mleka Łaciate 3,2%
• szczypta mielonego imbiru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, podajemy schłodzone.

Terapia manualna w schorzeniach ortopedycznych – skuteczna metoda leczenia bólu i poprawy funkcji ruchowych. Dla kogo jest wskazana?

Obecnie, gdy wiele osób boryka się z problemami układu ruchu, a ortopedzi coraz częściej spotykają się z przypadkami przewlekłego bólu…
CZYTAJ

Niedostrzegany problem – polskie dzieci tyją najszybciej w Europie

Plaga otyłości wśród dzieci to nie tylko kwestia społeczna, czy estetyczna, ale przede wszystkim zdrowotna: - Obecnie do specjalistów trafiają…
CZYTAJ

Z Miłości do Włoch!

Warszawa, 20 stycznia 2025 r. – W wyjątkowej przestrzeni budynku Senator przy ulicy Bielańskiej w Warszawie odbył się spektakularny pokaz…
CZYTAJ

Zmysłoterapia – zapachy dobrego nastroju. Jak oddziaływają na nas zapachy?

Zapachy otaczają nas na każdym kroku – w domu, pracy, czy podczas spacerów. Czasami są niemal niezauważalne, innym razem wywołują…
CZYTAJ

Masaże relaksacyjne w Klinice Urody Beleza – dlaczego warto?

Szybkie tempo życia i ciągły stres sprawiają, że coraz więcej osób szuka rozwiązań, które pozwolą im nieco odpocząć i rozluźnić…
CZYTAJ

Klasyczne metody diagnostyczne

Zanim przyjrzymy się nowoczesnym metodom, dobrze jest zrozumieć klasyczne podejścia, które wciąż są stosowane w diagnostyce. Badania laboratoryjne Podstawowym krokiem…
CZYTAJ

Migrena i depresja – co łączy te dwie choroby?

Migrena i depresja to choroby, które często chodzą ze sobą w parze. Chociaż mogą wydawać się zupełnie niepowiązane, łączy je…
CZYTAJ

Przychodnia WOŚP i ZnanyLekarz wraz z Grupą LUX MED po raz kolejny przyjmie pacjentów podczas Finału WOŚP. Bezpłatne badania i profilaktyka na błoniach PGE Narodowego w weekend 25-26 stycznia 2025 r.

Przychodnia WOŚP i ZnanyLekarz wraz z Grupą LUX MED po raz kolejny przyjmie pacjentów podczas Finału WOŚP. Bezpłatne badania i…
CZYTAJ

Niacyna i biotyna zimą Moc witamin B dla nawilżenia i regeneracji

Zima to czas, kiedy skóra jeszcze bardziej niż zwykle potrzebuje dogłębnej regeneracji i nawilżenia. Zmęczenie po lecie i trudne warunki…
CZYTAJ

Perfumy Creed – propozycja dla wybierających zapachy świadomie

Na rynku perfumeryjnym, zdominowanym przez największe marki modowe, wciąż można znaleźć produkty niesztampowe, może nawet niszowe z punktu widzenia osób,…
CZYTAJ

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem zaburzeniem ostrego widzenia. Zazwyczaj pierwsze jej objawy, czyli…
CZYTAJ

Suche włosy? Sprawdź, jak skutecznie nawilżyć je dzięki odpowiedniej pielęgnacji i diecie

Suche włosy to częsty problem, który może wynikać z wielu przyczyn, takich jak na przykład stylizowanie na gorąco, używanie agresywnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Terapia manualna w schorzeniach ortopedycznych – skuteczna metoda leczenia bólu i poprawy funkcji ruchowych. Dla kogo jest wskazana?

Obecnie, gdy wiele osób boryka się z problemami układu ruchu, a ortopedzi…
CZYTAJ

Klasyczne metody diagnostyczne

Zanim przyjrzymy się nowoczesnym metodom, dobrze jest zrozumieć klasyczne podejścia, które wciąż…
CZYTAJ

Migrena i depresja – co łączy te dwie choroby?

Migrena i depresja to choroby, które często chodzą ze sobą w parze.…
CZYTAJ

Prezbiopia – zaburzenie widzenia, które dotyka niemal każdego

Prezbiopia, znana również jako starczowzroczność, nie jest chorobą, ale związanym z wiekiem…
CZYTAJ

Dlaczego zimą mamy większą ochotę na mięso? I co z tym zrobić?

Gdy nadchodzą zimniejsze dni, wiele osób zauważa u siebie zmianę apetytu: surowe…
CZYTAJ