Świat jest u progu katastrofalnego poziomu niedożywienia u dzieci



Gwałtowny wzrost cen żywności spowodowany wojną na Ukrainie oraz cięcia budżetowe dokonane w czasie pandemii zwiększają zapotrzebowanie na żywność terapeutyczną stosowaną w leczeniu niedożywienia. Jednocześnie jej koszt może się zwiększyć nawet o 16%.

#UNICEF opublikował dziś raport pt. „Severe wasting: An overlooked child survival emergency”. W publikacji organizacja alarmuje, że świat pogrąża się w spirali globalnego kryzysu żywnościowego. UNICEF zwraca również uwagę, że pomimo rosnącego poziomu niedożywienia u dzieci i kosztów terapii ratującej życie, nie wzrosła liczba środków finansowych przeznaczanych na walkę z głodem.

Konflikty, zmiany klimatu i pandemia COVID-19 siały spustoszenie jeszcze przed wojną na Ukrainie, która dodatkowo nadwyrężyła bezpieczeństwo żywnościowe na całym świecie. Wiele rodzin nie jest w stanie wyżywić swoich dzieci, powiedziała Catherine Russell, Dyrektor Generalna UNICEF.

Zaburzenie przyrostu masy ciała, czyli stan, w którym dzieci są zbyt chude jak na swój wzrost, to najbardziej widoczna i zagrażająca życiu forma niedożywienia. Osłabia układ odpornościowy nierzadko prowadząc do zgonu. Na całym świecie na zaburzenie przyrostu masy ciała cierpi około 13,6 mln dzieci poniżej 5. roku życia. Co piąte z nich umiera.

Najwięcej dzieci dotkniętych tą formą niedożywienia mieszka w krajach Azji Południowej. Zaburzenie przyrostu masy ciała dotyka tam 1 na 22 dzieci – trzy razy więcej niż w krajach Afryki Subsaharyjskiej. Z problemem niedożywienia borykają się również inne regiony świata. Na przykład w Afganistanie szacuje się, że jeszcze w tym roku ponad milion dzieci będzie niedożywionych, czyli niemal dwa razy więcej niż cztery lata temu. Z kolei susza w Rogu Afryki może spowodować szybki wzrost liczby głodujących dzieci z 1,7 mln do 2 mln.

W raporcie UNICEF zauważa również, że wzrost liczby niedożywionych dzieci jest odnotowywany nawet w krajach o względnej stabilności, takich jak Uganda. Od 2016 r. z powodu rosnącego ubóstwa i braku bezpieczeństwa żywnościowego w gospodarstwach domowych, liczba dzieci w tym kraju dotkniętych zaburzeniem przyrostu masy ciała wzrosła o 40%. Do pogorszenia sytuacji przyczyniają się także negatywne skutki zmian klimatu, w tym regularna susza i niewystarczający dostęp do czystej wody i usług sanitarnych.

Niestety obecnie co najmniej 10 milionów poważnie niedożywionych dzieci nie ma dostępu do najbardziej efektywnej terapii leczenia niedożywienia, czyli gotowej do spożycia żywności terapeutycznej. UNICEF szacuje, że z powodu gwałtownego wzrostu cen surowców, koszt gotowej do spożycia żywności terapeutycznej wzrośnie nawet o 16% w ciągu najbliższych sześciu miesięcy. Przy obecnym poziomie wydatków oznacza to, że aż 600 000 dzieci nie będzie miało dostępu do leczenia ratującego życie. Koszty transportu również będą wysokie.

Każdego roku saszetki pasty terapeutycznej ratują życie milionów dzieci na całym świecie. Szesnastoprocentowy wzrost cen może wydawać się możliwy do opanowania w kontekście globalnych rynków żywności, ale na końcu tego łańcucha dostaw znajduje się niedożywione dziecko, które rozpaczliwie potrzebuje pomocy, powiedziała Catherine Russell.




UNICEF ostrzega, że poziom finansowania programów walki z niedożywieniem jest alarmująco niski. Na leczenie zaburzeń przyrostu masy ciała przeznacza się tylko 2,8% środków dedykowanych programom zdrowotnym w ramach Oficjalnej Pomocy Rozwojowej.

Aby dotrzeć do każdego niedożywionego dziecka z ratującą życie pomocą UNICEF apeluje o:

• zwiększenie wydatków rządowych na walkę z niedożywieniem w 23 krajach najbardziej dotkniętych tym problemem;
• włączenie leczenia niedożywienia do krajowych programów opieki zdrowotnej i pomocy długofalowej tak, aby wszystkie dzieci mogły z niego skorzystać, a nie tylko te znajdujące się w sytuacji kryzysu humanitarnego;
• zapewnienie, że środki finansowe przeznaczane na walkę z globalnym kryzysem żywnościowym obejmują wydatki na żywność terapeutyczną;
• priorytetowe traktowanie walki z niedożywieniem przez darczyńców i organizacje społeczeństwa obywatelskiego.


Nie ma powodu, dla którego dziecko miałoby cierpieć z powodu niedożywienia. Tym bardziej, jeśli wiemy, jak temu zapobiec. Niestety jest bardzo mało czasu, aby ponownie rozpocząć globalne wysiłki na rzecz zapobiegania i leczenia niedożywienia, zanim ta sytuacja stanie się znacznie, znacznie gorsza
, powiedziała Catherine Russell.

###

Więcej informacji

O gotowej do spożycia żywności terapeutycznej

Gotowa do spożycia żywność terapeutyczna (ready-to-use therapeutic food, RUTF) to gęsta, wysokoenergetyczna pasta na bazie lipidów, zawierająca mieszaninę orzeszków ziemnych, cukru, oleju, mleka w proszku i mikroelementów. Pasta jest pakowana w pojedyncze saszetki. UNICEF kupuje i dystrybuuje około 75-80% światowego zaopatrzenia pochodzącego od ponad 20 producentów zlokalizowanych na całym świecie.

O Oficjalnej Pomocy Rozwojowej

Oficjalna Pomoc Rozwojowa (Official development assistance, ODA) to pomoc rządowa, która jest ukierunkowana na rozwój gospodarczy i dobrobyt krajów rozwijających się. Komitet Pomocy Rozwojowej Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (DAC OECD) przyjął w 1969 r. ODA jako główny instrument pomocy zagranicznej. Obecnie nadal pozostaje ona głównym źródłem finansowania pomocy rozwojowej. Dane ODA są gromadzone, weryfikowane i udostępniane publicznie przez OECD.

O UNICEF

UNICEF od 75 lat ratuje życie dzieci, broni ich praw i pomaga im wykorzystać potencjał, jaki posiadają. Nigdy się nie poddajemy!

Pracujemy w najtrudniejszych miejscach na świecie, aby dotrzeć do najbardziej pokrzywdzonych dzieci. W ponad 190 krajach i terytoriach pracujemy #dlakazdegodziecka, aby budować lepszy świat dla wszystkich. Przed, w trakcie i po kryzysach humanitarnych jesteśmy na miejscu niosąc ratującą życie pomoc i nadzieję dzieciom i ich rodzinom. Realizujemy nie tylko działania pomocowe, ale także edukacyjne. Wierzymy, że edukacja to jedna z najbardziej skutecznych form zmieniania świata. W Polsce pracujemy ze szkołami i samorządami, aby prawa dziecka były zawsze przestrzegane, a głos młodych ludzi słyszany i respektowany. Jesteśmy apolityczni i bezstronni, ale nigdy nie pozostajemy obojętni, gdy chodzi o obronę praw dzieci i zabezpieczenie ich życia i przyszłości. Więcej informacji na unicef.pl.

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej świadomości społecznej, osoby chorujące na otyłość nadal spotykają…
CZYTAJ

Ile naprawdę kosztuje produkcja żywności? Think tank Żywność dla Przyszłości podsumowuje koszty środowiskowe i zdrowotne w nowym raporcie

Według danych FAO za rok 2023, globalna wartość ukrytych kosztów zdrowotnych i środowiskowych systemów rolno-spożywczych wynosi ok. 12,7 biliona dolarów,…
CZYTAJ

Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – Polska nadal w cieniu suszy

17 czerwca obchodzimy Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – święto ustanowione przez ONZ, które ma przypominać o narastającym problemie…
CZYTAJ

Higiena jamy ustnej podczas leczenia nowotworu jamy ustnej

Rozpoznanie nowotworu jamy ustnej to ogromne wyzwanie dla chorego – zarówno emocjonalne, jak i fizyczne. Każdego roku ponad 4 tysiące…
CZYTAJ

Przystosowanie miast do zmian klimatu – Nowe regulacje dotyczące Miejskich Planów Adaptacji

Zmiany klimatu to jedno z największych wyzwań współczesnego świata, w tym także Polski. Z analiz Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego…
CZYTAJ

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ