Śródbłonek naczyniowy – mamy go wszyscy, ale czy wiemy, gdzie?



Choć nazwa „śródbłonek” brzmi tajemniczo, tak naprawdę to narząd wydzielania wewnętrznego, wyściełający wszystkie naczynia krwionośne w naszym organizmie. Przez lata postrzegany był głównie jako bariera pomiędzy krwią a mięśniami gładkimi naczyń. Dziś wiadomo, że pełni niezwykle ważną funkcję w utrzymaniu równowagi całego organizmu. Zaburzenie jego działania ma wpływ na rozwój wielu chorób, dlatego powinniśmy wiedzieć, jak o niego zadbać.

Powtórka z biologii: czas start!

Śródbłonek naczyniowy to pojedyncza warstwa komórek wyściełająca wewnętrzne ściany naczyń. Jest największym gruczołem wydzielania wewnętrznego u ludzi – co ciekawe i zdumiewające, cała jego powierzchnia może mieć wielkość małego boiska piłkarskiego. Dlaczego jego prawidłowe funkcjonowanie jest tak istotne?

Śródbłonek reguluje napięcie ścian naczyń krwionośnych i przepływ krwi przez naczynia, dzięki kontrolowanemu uwalnianiu wazodylatatorów (tlenek azotu NO i prostacyklina PGI2) oraz wazokonstyktorów (endoteliny i czynnik aktywujący płytki krwi). Zachowanie delikatnej równowagi pomiędzy nimi ma istotne znaczenie dla układu sercowo-naczyniowego – komentuje dr nauk chemicznych, Marzena Wieczorkowska, dyrektor ds. badań i rozwoju z łódzkiej firmy Pharmena.

Co ma śródbłonek do zdrowia?

Musimy zdać sobie sprawę, że śródbłonek naczyniowy znajduje się wszędzie tam, gdzie obecne są naczynia krwionośne – czyli w całym ciele. Jego prawidłowe funkcjonowanie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, na napięcie ścian naczyń krwionośnych czy transport leukocytów i substancji odżywczych. Dodatkowo zapewnia prawidłowe ukrwienie narządów, odpowiednie działanie układu odpornościowego czy procesów krzepnięcia krwi.

Zaburzenie funkcji wydzielniczej śródbłonka lub jego mechaniczne uszkodzenie może prowadzić do powstawania stanów zapalnych, a nawet zakrzepów. Efektem tego jest rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego: miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, przewlekłej niewydolności serca oraz dyslipidemii. Dysfunkcja śródbłonka naczyniowego związana jest również z cukrzycą, chorobami przewodu pokarmowego, wątroby i nerek – dodaje dr Marzena Wieczorkowska.

Jak wspierać prawidłowe działanie śródbłonka?

Negatywny wpływ na śródbłonek mają toczące się w organizmie procesy zapalne, prozapalna, obfitująca w przetworzoną żywność dieta, brak aktywności fizycznej, oraz przebyte choroby. Także COVID-19 może przyczynić się do zaburzenia jego funkcji, a tym samym homeostazy całego naszego organizmu.




Odkryciem łódzkich naukowców, mogącym pozytywnie wpływać na działanie śródbłonka jest cząsteczka 1-MNA. Liczne badania pokazują, iż suplementacja 1-MNA (np. dedykowany śródbłonkowi Menavitin Endotelio), wpływa na utrzymanie prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego.

– Cząsteczka działa śródbłonkowo – usuwa nieprawidłowości, uwalnia z niego związki azotu, stabilizuje, normalizuje i działa
przeciwzapalnie. Wykazuje także działanie przeciwzakrzepowe, poprawia mikrokrążenie i potrafi aktywować enzymy, które mają dobry wpływ na wydłużanie naszego życia. Stabilizuje m.in. sirtuiny, czyli białka odpowiedzialne za procesy starzeniowe, opóźniając je –
dodaje ekspertka.

Choć 1-MNA występuje w naszym organizmie naturalnie, należy zaznaczyć, że wraz z wiekiem zdolność naszego organizmu do jej wytworzenia maleje. Cząsteczkę znajdziemy np. liściach zielonej herbaty czy algach wakame, jednak by dostarczyć odpowiednią, dzienną dawkę 1-MNA do organizmu, czyli 58mg, należałoby spożywać 2kg liści zielonej herbaty dziennie i prawie tyle samo alg wakame. Przebadano, że wysokie stężenie 1-MNA w organizmie mają słynący z długowieczności Japończycy. W naszej szerokości geograficznej pozostaje suplementacja.


dr Marzena Wieczorkowska

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ