Gotowanie w męskim wydaniu – idealny prezent na Dzień Kobiet



Goździki i rajstopy przeszły już do historii. W Dzień Kobiet najpopularniejsze podarunki to czekoladki i tulipany. Jednak najpiękniejsze prezenty to miłe gesty, nie kupione, a przygotowane od serca. Zaskocz swoją ukochaną i przejmij w ten dzień kulinarne stery. Tak smacznego Dnia Kobiet na pewno nie zapomni. Mamy dla Ciebie proste inspiracje. Przygotuj szybkie potrawy, które zrobią duże wrażenie.

Na dobry początek dnia: tradycyjna szakszuka

Zaskocz swoją wybrankę już z samego rana. Na pewno w znakomity nastrój wprawi ją nie tylko zapach przygotowanej kawy, ale także apetyczna szakszuka. To pomysł na pożywne, ale i efektowne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut. Spraw, by tego dnia uśmiech na jej twarzy pojawił się tuż po przebudzeniu.

Składniki:

• 2 puszki krojonych pomidorów
• 2 duże ząbki czosnku
• 3 jajka
• szczypta słodkiej papryki
• szczypta papryczki chili w płatkach
• sól
• pieprz
• 1 pęczek pietruszki natki
• 1 łyżka masła ekstra Łaciate

Przygotowanie:

Czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni roztop masło i dodaj czosnek i płatki chili. Podsmaż do momentu zarumienienia się czosnku. Jednak uważaj, by go nie przypalić. Na patelnię dodaj pomidory w puszce. Duś je do momentu odparowania wody z sosu. Dopraw przyprawami. Zrób miejsce na jajka, przesuwając delikatnie kawałki pomidorów. Następnie wbij w każdą „przestrzeń” jajka, dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość trzymaj na małym ogniu pod pokrywką. Gdy jajka się zetną, całą potrawę posyp wcześniej posiekaną natką pietruszki.

Obiadowy sukces: pełnoziarniste tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowo-brokułowym

Nie eksperymentuj z obiadem. Postaw na proste rozwiązania, które na pewno sprawdzą się jako danie obiadowe. Wybierz pełnoziarnisty makaron, który w połączeniu z kurczakiem i pysznym, śmietanowym sosem sprawią, że kobieta, dla której gotujesz, z pewnością poczuje się tego dnia wyjątkowo.

Składniki:

• 1 duża cebula
• ok. 200 g piersi z kurczaka
• 1 brokuł
• 300 ml śmietanki Łaciata 18 %
• 50 ml mleka Łaciate 3,2%
• 3 ząbki czosnku
• ok. 300 g pełnoziarnistego tagliatelle
• oliwa
• sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Odetnij różyczki brokuła i umyj. Gotuj je w lekko posolonej wodzie przez ok. 5 minut. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę, następnie wrzuć pokrojonego w kostkę kurczaka. Posól, dodaj pieprz i smaż do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodaj śmietanę i mleko, a następnie dokładnie wymieszaj, starając się nie gotować. W kolejnym kroku dorzuć ugotowanego brokuła i dokładnie wymieszaj. Na talerze wyłóż makaron, na wierzchu polej go sosem.




Zaskakujący deser kawowy

Klasyczny makaron na obiad sprawi, że deser może być mniej oczywisty. Jeśli kobieta będzie spodziewać się sernika lub szarlotki – Ty zaskocz ją orzeźwiającym musem kawowym, który doda Wam energii na resztę popołudnia. Wybierając tego rodzaju słodkość, unikniesz długotrwałego pieczenia.

Składniki:

• ¾ litra śmietanki Łaciata 30 % (schłodzonej)
• 4 żółtka
• 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
• 1 łyżeczka kakao
• 4 łyżki cukru pudru
• 2 łyżki koniaku
• czekoladowe łezki/kropelki
• 4 kostki czekolady (starte) do posypania

Przygotowanie:

Kawę rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody. Żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru pudru. Następnie dodaj koniak i kawę. Śmietankę Łaciatą ubij z pozostałą łyżką cukru pudru, 6 łyżek pozostaw do dekoracji. Resztę śmietanki Łaciatej zmieszaj z masą żółtkową. W szklankach ułóż krem, posyp czekoladowymi łezkami, na to warstwę ubitej śmietanki Łaciatej, kolejną porcję kremu oraz opcjonalnie jeszcze na wierzch resztę ubitej śmietanki. Wszystko posyp startą czekoladą.

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ