10 mitów o niedożywieniu



Czy wiesz, że nie wystarczy nakarmić niedożywione dziecko, a głód nie występuje tylko w krajach afrykańskich? UNICEF rozprawia się z najczęstszymi mitami dotyczącymi niedożywienia na świecie. Poznaj 10 z nich.

Mit 1 – Niedożywienie i głód to to samo

Powszechne jest przekonanie, że niedożywienie oznacza to samo, co głód. Jednak prawdą jest, że wiele osób na całym świecie cierpi z powodu niedożywienia, nawet jeśli jedzą wystarczająco dużo, aby czuć sytość. Dzieje się tak, ponieważ w ich diecie brakuje składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. To często prowadzi do anemii i niedożywienia.

Mit 2 – Niedożywienie to bycie zbyt chudym

Choć prawdą jest, że wiele niedożywionych dzieci ma skrajną niedowagę, to nie jest to jedyna oznaka niedożywienia. Kluczowa jest nie tylko ilość spożywanego pokarmu, ale też i jego jakość. Dzieci potrzebują diety bogatej w różne składniki odżywcze, aby rosnąć i prawidłowo się rozwijać. Niestety pełnowartościowa żywność jest często dużo droższa od diety opartej na zbożach lub węglowodanach. UNICEF szacuje, że trzy miliardy dzieci i dorosłych na świecie nie ma dostępu do zdrowej diety, głównie z powodu jej wysokiej ceny.

Mit 3 – Dorośli tak samo jak dzieci cierpią na niedożywienie

Osoby dorosłe na ogół tolerują utratę większej części masy ciała niż dzieci. W konsekwencji dorośli są mniej podatni na niedobory składników odżywczych i potrzebują stosunkowo mniej kalorii na kilogram masy ciała. Jednocześnie u dzieci system odpornościowy dopiero się kształtuje, więc niedożywienie naraża je na większe ryzyko zgonu z powodu powszechnych infekcji. Infekcje u niedożywionych dzieci są też częstsze i bardziej nasilone. Prawie połowę wszystkich zgonów dzieci poniżej 5. roku życia można przypisać niedożywieniu.

Mit 4 – Niedożywione dziecko wystarczy nakarmić

Leczenie niedożywionych dzieci nie może być ani zbyt szybkie ani zbyt wolne. W sytuacjach kryzysowych UNICEF dostarcza dzieciom niedożywionym żywność terapeutyczną, np. wysokokaloryczną pastę ze zmielonych orzeszków ziemnych, bogatą w składniki odżywcze. Jest to terapia ratująca życie najmłodszych, która z reguły trwa miesiąc. Następnie stopniowo należy rozszerzać dietę w pokarmy bogate w składniki odżywcze.

Mit 5 – Prawidłowe odżywianie najlepiej zacząć od narodzin dziecka

Prawidłowe odżywianie powinno się rozpocząć jeszcze przed narodzinami dziecka! Niedożywiona matka najprawdopodobniej urodzi niedożywione dziecko. Bogata w składniki odżywcze dieta kobiety ciężarnej ma pozytywny wpływ na prawidłowy rozwój płodu i daje dziecku lepszy start w życie. Przed niedożywieniem należy szczególne chronić dzieci poniżej 5. roku życia.




Mit 6 – Konsekwencje niedożywienia wiążą się tylko ze zdrowiem

Prawdą jest, że niedożywienie ma ogromny wpływ na zahamowanie rozwoju fizycznego organizmu. Niedożywione dzieci są zbyt chude lub zbyt niskie jak na swój wiek. Jednak niedożywienie ma też inne skutki. Jego konsekwencją może być wolniejszy rozwój funkcji poznawczych u dziecka, problemy w nauce, niższy status ekonomiczny w przyszłości czy mniejsze szanse na wykorzystanie przez dziecko pełnego potencjału.

Mit 7 – Niedożywienie to problem pojedynczych osób

Wielowymiarowe i długofalowe skutki niedożywienia są często niedostrzegane. Niedożywienie może mieć bowiem wpływ na całą populację: wzrasta poziom ubóstwa, a mobilność i produktywność ludności zmniejsza się. Niedożywienie może wpędzić cały kraj w błędne koło ubóstwa.

Mit 8 – Niedożywienie występuje tylko w krajach afrykańskich

Niedożywienie występuje na całym świecie! Ponad połowa wszystkich niedożywionych ludzi (418 mln) mieszka w Azji, a 1/3 (282 mln) w Afryce. Niedożywienie dotyka również osoby mieszkające w Ameryce Środkowej i Karaibach (60 mln ludzi).

Mit 9 – Na świecie liczba niedożywionych ludzi zmniejsza się

Niestety, to również jest mit. W połowie ubiegłej dekady poziom głodu na świecie zaczął niepokojąco rosnąć. W ostatnich latach sytuację żywnościową pogorszyły negatywne skutki pandemii COVID-19 i zmian klimatu. W ubiegłym roku co dziesiąty człowiek na świecie był niedożywiony. Łącznie to aż 811 mln ludzi.

Mit 10 – Problemu niedożywienia nie da się rozwiązać

Osiągnięcie bezpieczeństwa żywnościowego, poprawa jakości odżywiania i zapewnienie wszystkim dostępu do zdrowej diety są możliwe. W zależności od konkretnej przyczyny niedożywienia (lub kombinacji przyczyn) w danym kraju, UNICEF apeluje o: integrację polityki humanitarnej i rozwojowej, pokój na obszarach dotkniętych konfliktami, zwiększenie odporności systemów żywnościowych na zmiany klimatu, wsparcie osób najbardziej narażonych na trudności gospodarcze, interwencje w całym łańcuchu dostaw, aby obniżyć koszty pełnowartościowej żywności, walkę z ubóstwem i nierównościami oraz zmianę zachowań konsumenckich.

Wyeliminowanie głodu i niedożywienia to jeden z Celów Zrównoważonego Rozwoju, który powinniśmy osiągnąć do 2030 r. To wymaga jednak współpracy wielu stron i podmiotów. UNICEF robi wszystko, aby skutecznie leczyć niedożywienie i chronić przed nim dzieci i ich rodziny na całym świecie.

###

O UNICEF
UNICEF od 75 lat ratuje życie dzieci, broni ich praw i pomaga im wykorzystać potencjał, jaki posiadają. Nigdy się nie poddajemy!
Pracujemy w najtrudniejszych miejscach na świecie, aby dotrzeć do najbardziej pokrzywdzonych dzieci. W ponad 190 krajach i terytoriach pracujemy #dlakazdegodziecka, aby budować lepszy świat dla wszystkich. Przed, w trakcie i po kryzysach humanitarnych jesteśmy na miejscu niosąc ratującą życie pomoc i nadzieję dzieciom i ich rodzinom. Realizujemy nie tylko działania pomocowe, ale także edukacyjne. Wierzymy, że edukacja to jedna z najbardziej skutecznych form zmieniania świata. W Polsce pracujemy ze szkołami i samorządami, aby prawa dziecka były zawsze przestrzegane, a głos młodych ludzi słyszany i respektowany. Jesteśmy apolityczni i bezstronni, ale nigdy nie pozostajemy obojętni, gdy chodzi o obronę praw dzieci i zabezpieczenie ich życia i przyszłości. Więcej informacji na unicef.pl.

E-papierosy pod lupą: Czy są mniej szkodliwe niż tradycyjne papierosy? Ekspertka analizuje ich wpływ na zdrowie

Są bardzo szkodliwe dla zdrowia i uzależniają równie mocno jak tradycyjne papierosy. Po elektroniczny odpowiednik popularnego dymka sięga wielu Polaków,…
CZYTAJ

Grupa LUX MED rozszerza zakres operacji robotycznych w ramach NFZ

Centrum Chirurgii Robotycznej Grupy LUX MED, mieszczące się w Szpitalu św. Wincentego LUX MED Onkologia, rozszerza zakres świadczonych usług o…
CZYTAJ

Gęstość odżywcza a gęstość energetyczna. Co jeść, żeby nie przytyć?

Diety odchudzające często wybiera się z troski o piękną i smukłą sylwetkę. Tymczasem można jeść mało i nie tracić wagi…
CZYTAJ

Czy osoby z chorobą onkologiczną mogą planować wakacje i podróżować?

Choroba onkologiczna nie musi oznaczać rezygnacji z wakacyjnych planów wyjazdowych. Przy odpowiednim przygotowaniu i po konsultacji z lekarzem, wyjazd może…
CZYTAJ

Okulary fotochromowe: ochrona i wygoda na wakacyjnych szlakach

Wakacje to dla wielu z nas okazja do podróży i odkrywania nowych miejsc. Spędzając ten czas aktywnie, często zmieniamy otoczenie…
CZYTAJ

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy Turcja kuszą pięknymi widokami, piaszczystymi plażami i błękitną…
CZYTAJ

Moc rówieśników: Badanie UNICEF na temat postaw ukraińskich nastolatków wobec wsparcia zdrowia psychicznego w Polsce

Jak wpływ rówieśników, społeczna percepcja i czynniki psychologiczne wpływają na chęć szukania wsparcia. – Raport UNICEF, opracowany we współpracy z…
CZYTAJ

Wyjeżdżasz na południe Europy? Te 6 rzeczy, musisz wiedzieć o udarze cieplnym

Meteorolodzy podkreślają, że tegoroczne lato może być jednym z najgorętszych w historii. Już w czerwcu w Grecji, na Cyprze czy…
CZYTAJ

Choroby krążenia nie lubią wysokich temperatur. Upał może powodować omdlenia, a nawet zawał mięśnia sercowego. 

Przez Polskę przechodzi fala upałów. Podczas panujących obecnie wysokich temperatur serce pracuje intensywniej, a naczynia krwionośne się rozszerzają. Wzmożone pocenie…
CZYTAJ

Zupa owocowa z lanymi kluseczkami

A my na to jak na lato! Gdy za oknem wysokie temperatury, na stole stawiamy na dania pełne smaku i…
CZYTAJ

Choroba cukrzycowa stóp – czy można uratować stopę przed amputacją?

Zespół stopy cukrzycowej, który zaczyna się od niewielkiej rany, pozostaje najpoważniejszym powikłaniem cukrzycy. W Polsce każdego roku, z powodu rozwoju…
CZYTAJ

Osoby z otyłością a choroby jamy ustnej. Gdzie szukać specjalistycznych gabinetów?

Osoby z otyłością mogą częściej zapadać na choroby jamy ustnej. Ma to związek z bezpośrednimi skutkami zbyt wysokiego BMI, chorobami…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

E-papierosy pod lupą: Czy są mniej szkodliwe niż tradycyjne papierosy? Ekspertka analizuje ich wpływ na zdrowie

Są bardzo szkodliwe dla zdrowia i uzależniają równie mocno jak tradycyjne papierosy.…
CZYTAJ

Grupa LUX MED rozszerza zakres operacji robotycznych w ramach NFZ

Centrum Chirurgii Robotycznej Grupy LUX MED, mieszczące się w Szpitalu św. Wincentego…
CZYTAJ

Czy osoby z chorobą onkologiczną mogą planować wakacje i podróżować?

Choroba onkologiczna nie musi oznaczać rezygnacji z wakacyjnych planów wyjazdowych. Przy odpowiednim…
CZYTAJ

Okulary fotochromowe: ochrona i wygoda na wakacyjnych szlakach

Wakacje to dla wielu z nas okazja do podróży i odkrywania nowych…
CZYTAJ

Co zrobić, żeby uniknąć wakacyjnej Zemsty Faraona?

Wakacje to czas błogiego odpoczynku. Niektóre kierunki – jak np. Egipt czy…
CZYTAJ