10 mitów o niedożywieniu



Czy wiesz, że nie wystarczy nakarmić niedożywione dziecko, a głód nie występuje tylko w krajach afrykańskich? UNICEF rozprawia się z najczęstszymi mitami dotyczącymi niedożywienia na świecie. Poznaj 10 z nich.

Mit 1 – Niedożywienie i głód to to samo

Powszechne jest przekonanie, że niedożywienie oznacza to samo, co głód. Jednak prawdą jest, że wiele osób na całym świecie cierpi z powodu niedożywienia, nawet jeśli jedzą wystarczająco dużo, aby czuć sytość. Dzieje się tak, ponieważ w ich diecie brakuje składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. To często prowadzi do anemii i niedożywienia.

Mit 2 – Niedożywienie to bycie zbyt chudym

Choć prawdą jest, że wiele niedożywionych dzieci ma skrajną niedowagę, to nie jest to jedyna oznaka niedożywienia. Kluczowa jest nie tylko ilość spożywanego pokarmu, ale też i jego jakość. Dzieci potrzebują diety bogatej w różne składniki odżywcze, aby rosnąć i prawidłowo się rozwijać. Niestety pełnowartościowa żywność jest często dużo droższa od diety opartej na zbożach lub węglowodanach. UNICEF szacuje, że trzy miliardy dzieci i dorosłych na świecie nie ma dostępu do zdrowej diety, głównie z powodu jej wysokiej ceny.

Mit 3 – Dorośli tak samo jak dzieci cierpią na niedożywienie

Osoby dorosłe na ogół tolerują utratę większej części masy ciała niż dzieci. W konsekwencji dorośli są mniej podatni na niedobory składników odżywczych i potrzebują stosunkowo mniej kalorii na kilogram masy ciała. Jednocześnie u dzieci system odpornościowy dopiero się kształtuje, więc niedożywienie naraża je na większe ryzyko zgonu z powodu powszechnych infekcji. Infekcje u niedożywionych dzieci są też częstsze i bardziej nasilone. Prawie połowę wszystkich zgonów dzieci poniżej 5. roku życia można przypisać niedożywieniu.

Mit 4 – Niedożywione dziecko wystarczy nakarmić

Leczenie niedożywionych dzieci nie może być ani zbyt szybkie ani zbyt wolne. W sytuacjach kryzysowych UNICEF dostarcza dzieciom niedożywionym żywność terapeutyczną, np. wysokokaloryczną pastę ze zmielonych orzeszków ziemnych, bogatą w składniki odżywcze. Jest to terapia ratująca życie najmłodszych, która z reguły trwa miesiąc. Następnie stopniowo należy rozszerzać dietę w pokarmy bogate w składniki odżywcze.

Mit 5 – Prawidłowe odżywianie najlepiej zacząć od narodzin dziecka

Prawidłowe odżywianie powinno się rozpocząć jeszcze przed narodzinami dziecka! Niedożywiona matka najprawdopodobniej urodzi niedożywione dziecko. Bogata w składniki odżywcze dieta kobiety ciężarnej ma pozytywny wpływ na prawidłowy rozwój płodu i daje dziecku lepszy start w życie. Przed niedożywieniem należy szczególne chronić dzieci poniżej 5. roku życia.




Mit 6 – Konsekwencje niedożywienia wiążą się tylko ze zdrowiem

Prawdą jest, że niedożywienie ma ogromny wpływ na zahamowanie rozwoju fizycznego organizmu. Niedożywione dzieci są zbyt chude lub zbyt niskie jak na swój wiek. Jednak niedożywienie ma też inne skutki. Jego konsekwencją może być wolniejszy rozwój funkcji poznawczych u dziecka, problemy w nauce, niższy status ekonomiczny w przyszłości czy mniejsze szanse na wykorzystanie przez dziecko pełnego potencjału.

Mit 7 – Niedożywienie to problem pojedynczych osób

Wielowymiarowe i długofalowe skutki niedożywienia są często niedostrzegane. Niedożywienie może mieć bowiem wpływ na całą populację: wzrasta poziom ubóstwa, a mobilność i produktywność ludności zmniejsza się. Niedożywienie może wpędzić cały kraj w błędne koło ubóstwa.

Mit 8 – Niedożywienie występuje tylko w krajach afrykańskich

Niedożywienie występuje na całym świecie! Ponad połowa wszystkich niedożywionych ludzi (418 mln) mieszka w Azji, a 1/3 (282 mln) w Afryce. Niedożywienie dotyka również osoby mieszkające w Ameryce Środkowej i Karaibach (60 mln ludzi).

Mit 9 – Na świecie liczba niedożywionych ludzi zmniejsza się

Niestety, to również jest mit. W połowie ubiegłej dekady poziom głodu na świecie zaczął niepokojąco rosnąć. W ostatnich latach sytuację żywnościową pogorszyły negatywne skutki pandemii COVID-19 i zmian klimatu. W ubiegłym roku co dziesiąty człowiek na świecie był niedożywiony. Łącznie to aż 811 mln ludzi.

Mit 10 – Problemu niedożywienia nie da się rozwiązać

Osiągnięcie bezpieczeństwa żywnościowego, poprawa jakości odżywiania i zapewnienie wszystkim dostępu do zdrowej diety są możliwe. W zależności od konkretnej przyczyny niedożywienia (lub kombinacji przyczyn) w danym kraju, UNICEF apeluje o: integrację polityki humanitarnej i rozwojowej, pokój na obszarach dotkniętych konfliktami, zwiększenie odporności systemów żywnościowych na zmiany klimatu, wsparcie osób najbardziej narażonych na trudności gospodarcze, interwencje w całym łańcuchu dostaw, aby obniżyć koszty pełnowartościowej żywności, walkę z ubóstwem i nierównościami oraz zmianę zachowań konsumenckich.

Wyeliminowanie głodu i niedożywienia to jeden z Celów Zrównoważonego Rozwoju, który powinniśmy osiągnąć do 2030 r. To wymaga jednak współpracy wielu stron i podmiotów. UNICEF robi wszystko, aby skutecznie leczyć niedożywienie i chronić przed nim dzieci i ich rodziny na całym świecie.

###

O UNICEF
UNICEF od 75 lat ratuje życie dzieci, broni ich praw i pomaga im wykorzystać potencjał, jaki posiadają. Nigdy się nie poddajemy!
Pracujemy w najtrudniejszych miejscach na świecie, aby dotrzeć do najbardziej pokrzywdzonych dzieci. W ponad 190 krajach i terytoriach pracujemy #dlakazdegodziecka, aby budować lepszy świat dla wszystkich. Przed, w trakcie i po kryzysach humanitarnych jesteśmy na miejscu niosąc ratującą życie pomoc i nadzieję dzieciom i ich rodzinom. Realizujemy nie tylko działania pomocowe, ale także edukacyjne. Wierzymy, że edukacja to jedna z najbardziej skutecznych form zmieniania świata. W Polsce pracujemy ze szkołami i samorządami, aby prawa dziecka były zawsze przestrzegane, a głos młodych ludzi słyszany i respektowany. Jesteśmy apolityczni i bezstronni, ale nigdy nie pozostajemy obojętni, gdy chodzi o obronę praw dzieci i zabezpieczenie ich życia i przyszłości. Więcej informacji na unicef.pl.

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej świadomości społecznej, osoby chorujące na otyłość nadal spotykają…
CZYTAJ

Ile naprawdę kosztuje produkcja żywności? Think tank Żywność dla Przyszłości podsumowuje koszty środowiskowe i zdrowotne w nowym raporcie

Według danych FAO za rok 2023, globalna wartość ukrytych kosztów zdrowotnych i środowiskowych systemów rolno-spożywczych wynosi ok. 12,7 biliona dolarów,…
CZYTAJ

Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – Polska nadal w cieniu suszy

17 czerwca obchodzimy Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – święto ustanowione przez ONZ, które ma przypominać o narastającym problemie…
CZYTAJ

Higiena jamy ustnej podczas leczenia nowotworu jamy ustnej

Rozpoznanie nowotworu jamy ustnej to ogromne wyzwanie dla chorego – zarówno emocjonalne, jak i fizyczne. Każdego roku ponad 4 tysiące…
CZYTAJ

Przystosowanie miast do zmian klimatu – Nowe regulacje dotyczące Miejskich Planów Adaptacji

Zmiany klimatu to jedno z największych wyzwań współczesnego świata, w tym także Polski. Z analiz Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego…
CZYTAJ

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ