Zaskocz swoją Walentynkę wyjątkowym daniem dla zakochanych – Tatar z łososia z awokado i sezamkami



Przez żołądek do serca – to znane powiedzenie nie traci na aktualności. Na zbliżające się Walentynki wiele osób planuje wyjątkową kolację dla swojej drugiej połówki. Zaskakującą propozycją na początek może być niebanalna przystawka – prosty tatar z łososia z dodatkiem… sezamków.

Walentynki warto świętować z ukochaną osobą przy stole zastawionym smakołykami. Część osób zdecyduje się na wizytę w restauracji, ale ci, którzy postanowią zostać w domu, również mogą uczcić święto zakochanych w wyjątkowy sposób.

Zaskocz partnera lub partnerkę już na samym początku walentynkowej kolacji, serwując oryginalną i pyszną przystawkę. Do takich z pewnością należy tatar z wędzonego łososia z awokado. Wyjątkowym dodatkiem są tu pokruszone sezamki Amki Snacks, które przełamują słodkim akcentem klasyczne połączenie ryby i awokado.

To nietypowy pomysł na wykorzystanie tej zdrowszej słodkiej przekąski. Sezamki często pojawiają się jako dodatek do dań słodkich – np. pokruszone są świetnym urozmaiceniem deserów lodowych. Jednak tutaj warto odważyć się i urozmaicić nimi danie wytrawne.

Do tej przystawki wykorzystuje się wędzonego łososia w plastrach, a samo jej przygotowanie jest niezwykle proste – poradzą sobie nawet początkujący domowi kucharze. Efekt wow – murowany!

Przepis przygotowała blogerka kulinarna Asia Banad „Posypane”.

Tatar z łososia z awokado i sezamkami
2 porcje:

1 awokado
250 g wędzonego łososia
1/2 czerwonej cebuli
Sok i skórka z 1 limonki
Szczypta płatków chilli
1/2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki słodkiego sosu chilli (opcjonalnie, ale warto!)
2 opakowania sezamków Amki TO GO klasyczne




Przygotowanie:

Wydrąż miąższ z awokado i posiekaj w drobną kostkę, posiekaj także cebulę. Łososia również pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj awokado, cebulę i łososia w misce i dopraw skórką i sokiem z limonki, płatkami chilli, sosem sojowym i słodkim sosem chilli. Układaj na talerzu za pomocą ringa metalowego lub filiżanki/szklanki (tak, aby uformować ładny kształt). Na górę każdej porcji wbij sezamki. Podawaj z ćwiartką limonki.

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ

4 nieoczywiste fakty o diecie ketogennej

Dieta ketogenna najczęściej kojarzy się z siłownią czy odchudzaniem. Tylko 11 proc. Polaków wie, że jest ona niefarmakologiczną metodą leczenia…
CZYTAJ

Radosna Wielkanoc z HARIBO

W czasie Wielkanocy na stołach i w koszyczkach królują kolorowe jajka, kurczaczki i zajączki. Znajdziemy je także w limitowanych produktach…
CZYTAJ

Przepis na owsiany pudding chia z kaszką i owocami – dla małych i dużych miłośników zdrowych przekąsek!

Roślinny pudding chia z mlekiem owsianym, kaszką owsianą i owocami to świetna opcja na śniadanie lub zdrową przekąskę w ciągu…
CZYTAJ

Dieta dla zestresowanych – co jeść, aby zmniejszyć napięcie nerwowe?

To, co jemy, wywiera ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także na funkcjonowanie mentalne. Wybór odpowiednich składników…
CZYTAJ

Make-up no make-up trendem wiosny Pielęgnacja i makijaż w duecie

Wiosna to czas, gdy na scenę wkraczają nowe makijażowe trendy. W tym roku jednym z kluczowych stylów makijażu jest make-up…
CZYTAJ

Multiplikacja korzyści dla anti-agingu Jak działa potrójny kwas hialuronowy?

Potrójny kwas hialuronowy to król anti-agingu i regeneracji skóry. Jego popularność w kosmetyce zabiegowej nie gaśnie. To zdecydowanie nie dziwi,…
CZYTAJ

Autorskie receptury i opatentowane składy Badania oraz rozwój suplementów diety

Współczesna dieta zachodnioeuropejska, szczególnie w okresie zimowym, bywa uboga w naturalne źródła niezbędnych, nienasyconych kwasów omega-3 – tłuste ryby morskie…
CZYTAJ

Kaszotto z warzywami

Doskonały pomysł na lekki obiad czy kolację. Łączy w sobie sycącą kaszę z soczystymi pomidorami malinowymi, cukinią oraz papryką. Smacznie,…
CZYTAJ

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita grubego. Ten złośliwy nowotwór jest drugim – po…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność,…
CZYTAJ

Rak jelita grubego może przez wiele lat nie dawać objawów. Profilaktyka jest ważna!

Każdego roku w Polsce około 18 tys. osób słyszy diagnozę: rak jelita…
CZYTAJ

Milion. Aż tyle osób choruje w Polsce na niewydolność serca. Jak skutecznie diagnozować tę śmiertelną chorobę? 

- Niewydolność serca to stan, w którym serce nie jest w stanie…
CZYTAJ

Sen dobrem luksusowym. Co zrobić, by w końcu się wyspać?

W Światowym Dniu Snu eksperci przypominają, że zdrowy sen jest szczególnie ważny…
CZYTAJ

Okulary progresywne – jak działają i kto powinien ich używać?

Wraz z upływem lat, komfortowe widzenie obiektów znajdujących się w różnych odległościach…
CZYTAJ