Zaskocz swoją Walentynkę wyjątkowym daniem dla zakochanych – Tatar z łososia z awokado i sezamkami



Przez żołądek do serca – to znane powiedzenie nie traci na aktualności. Na zbliżające się Walentynki wiele osób planuje wyjątkową kolację dla swojej drugiej połówki. Zaskakującą propozycją na początek może być niebanalna przystawka – prosty tatar z łososia z dodatkiem… sezamków.

Walentynki warto świętować z ukochaną osobą przy stole zastawionym smakołykami. Część osób zdecyduje się na wizytę w restauracji, ale ci, którzy postanowią zostać w domu, również mogą uczcić święto zakochanych w wyjątkowy sposób.

Zaskocz partnera lub partnerkę już na samym początku walentynkowej kolacji, serwując oryginalną i pyszną przystawkę. Do takich z pewnością należy tatar z wędzonego łososia z awokado. Wyjątkowym dodatkiem są tu pokruszone sezamki Amki Snacks, które przełamują słodkim akcentem klasyczne połączenie ryby i awokado.

To nietypowy pomysł na wykorzystanie tej zdrowszej słodkiej przekąski. Sezamki często pojawiają się jako dodatek do dań słodkich – np. pokruszone są świetnym urozmaiceniem deserów lodowych. Jednak tutaj warto odważyć się i urozmaicić nimi danie wytrawne.

Do tej przystawki wykorzystuje się wędzonego łososia w plastrach, a samo jej przygotowanie jest niezwykle proste – poradzą sobie nawet początkujący domowi kucharze. Efekt wow – murowany!

Przepis przygotowała blogerka kulinarna Asia Banad „Posypane”.

Tatar z łososia z awokado i sezamkami
2 porcje:

1 awokado
250 g wędzonego łososia
1/2 czerwonej cebuli
Sok i skórka z 1 limonki
Szczypta płatków chilli
1/2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki słodkiego sosu chilli (opcjonalnie, ale warto!)
2 opakowania sezamków Amki TO GO klasyczne




Przygotowanie:

Wydrąż miąższ z awokado i posiekaj w drobną kostkę, posiekaj także cebulę. Łososia również pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj awokado, cebulę i łososia w misce i dopraw skórką i sokiem z limonki, płatkami chilli, sosem sojowym i słodkim sosem chilli. Układaj na talerzu za pomocą ringa metalowego lub filiżanki/szklanki (tak, aby uformować ładny kształt). Na górę każdej porcji wbij sezamki. Podawaj z ćwiartką limonki.

Dobra rutyna, micele i odpowiednie pH Co warto wiedzieć o demakijażu wrażliwej cery?

Początek wiosny to czas, kiedy chcemy wyglądać olśniewająco. To właśnie teraz układamy beauty-plany, sięgamy po nowe składniki aktywne i włączamy…
CZYTAJ

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą do jednych z najczęstszych alergenów w Polsce. Zakład…
CZYTAJ

Moc antyoksydacji i anti-agingu Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to niekwestionowany król antyoksydacji, który swoją multifunkcjonalnością podbija świat beauty. Regeneruje skórę, zapobiega fotostarzeniu i działa anti-agingowo. Od…
CZYTAJ

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii. Zielona moc warzyw! Pełna świeżości i aksamitnej konsystencji zupa z groszku i cukinii…
CZYTAJ

Krztusiec – co warto wiedzieć? Nie myl go z przeziębieniem

Krztusiec, znany również jako "kaszel 100-dniowy", to choroba wywołana przez bakterię Bordetella pertussis. Charakteryzuje się intensywnym, przerywanym kaszlem, który trwa…
CZYTAJ

Jakość powietrza a czystość ulic: wpływ otoczenia miejskiego na zdrowie publiczne

Jakość powietrza stała się jednym z najważniejszych rozważanych zagadnień z zakresu zdrowia publicznego w XXI wieku. W miarę jak świadomość…
CZYTAJ

Otyłość – poważny problem współczesnego społeczeństwa. Czy można zapobiec tej chorobie?

4 marca przypada Światowy Dzień Otyłości. To schorzenie jest jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych, przed którymi stoi dzisiejsze społeczeństwo. Otyłość…
CZYTAJ

4 mity na temat otyłości. Sprawdź, czy znasz je wszystkie

Otyłość to choroba obarczona wieloma mitami, które często prowadzą do błędnych przekonań i stygmatyzacji. Czy rzeczywiście jest wyłącznie kwestią genów?…
CZYTAJ

Nawilżenie, antyoksydacja i odmłodzenie 3 potrzeby cery w oczekiwaniu na wiosnę

Koniec zimy to moment, w którym najbardziej pragniemy nowości w beauty-rutynie. Obserwujemy kondycję skóry, robimy podsumowania, ustalamy kosmetyczne strategie. Przygotowujemy…
CZYTAJ

Morsowanie – jak zacząć i kto nie powinien zanurzać się w lodowatej wodzie? Wszystko, co trzeba wiedzieć przed pierwszą zimową kąpielą

Morsowanie, czyli zanurzanie się w zimnej wodzie, stało się jednym z popularniejszych trendów ostatnich lat. Choć jeszcze niedawno była to…
CZYTAJ

Temperatura powietrza a jego jakość

W ostatnich dniach w Polsce odnotowano znaczne spadki temperatur, a miejscami nawet rekordowo niskie wartości. Inwersje temperatury, niskie prędkości wiatru…
CZYTAJ

Jak kontakt ze zwierzętami wspiera zdrowie psychiczne?

Światowy Dzień Walki z Depresją, obchodzony 23 lutego, to doskonała okazja, by zwrócić uwagę na nowoczesne i alternatywne metody wspierania…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą…
CZYTAJ

Krztusiec – co warto wiedzieć? Nie myl go z przeziębieniem

Krztusiec, znany również jako "kaszel 100-dniowy", to choroba wywołana przez bakterię Bordetella…
CZYTAJ

Morsowanie – jak zacząć i kto nie powinien zanurzać się w lodowatej wodzie? Wszystko, co trzeba wiedzieć przed pierwszą zimową kąpielą

Morsowanie, czyli zanurzanie się w zimnej wodzie, stało się jednym z popularniejszych…
CZYTAJ

Jak kontakt ze zwierzętami wspiera zdrowie psychiczne?

Światowy Dzień Walki z Depresją, obchodzony 23 lutego, to doskonała okazja, by…
CZYTAJ

Bezpieczne sporty zimowe – o czym pamiętać, by uniknąć kontuzji i cieszyć się dobrą kondycją?

Aktywność fizyczna to podstawowy element profilaktyki zdrowotnej. Sporty zimowe to doskonały sposób…
CZYTAJ