3 dania, które uwielbiałeś jako dziecko i kochasz jako dorosły – Jabłka w cieście naleśnikowym
Z dzieciństwa zapamiętujesz nie tylko konkretne wspomnienia, ale też smaki i zapachy. Kiedy poczujesz je w późniejszych latach – wywołują pozytywne skojarzenia. Jeśli potrzebujesz poprawić sobie nastrój lub zatęsknisz za smakołykami, które przygotowywała Ci babcia, koniecznie skorzystaj z naszych przepisów. Przypomnij sobie dania, które przywołają wspomnienia beztroskich lat.
Jabłka w cieście naleśnikowym
To pomysł na deser, którego przygotowanie nie wymaga wykorzystania wielu składników. Zwykle masz je w swojej kuchni. Więc jeśli najdzie Cię ochota na wspomnienie deseru z dzieciństwa, to sięgnij po jabłka! Nic nie pachnie tak wspaniale, jak te owoce pieczone w cieście. Serwuj je z gałką lodów waniliowych.
Składniki:
• 100 g mąki pszennej
• 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
• 200 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
• 4 duże jabłka
• 2 duże jajka
• 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
• olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia
• cukier puder z cynamonem do oprószenia
Przygotowanie:
W misce miksuj mąkę pszenną, mleko, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Odstaw na bok. Jabłka obierz i pokrój na plastry. Przy pomocy nożyka lub wykrawacza wytnij gniazda nasienne. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane. Plastry jabłka namocz w cieście naleśnikowym, a następnie kładź na patelnię na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na złoty kolor, a potem odsącz na ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Przełóż na talerz i podaj posypane cukrem pudrem i cynamonem.
Zobacz także: 3 dania, które uwielbiałeś jako dziecko i kochasz jako dorosły