3 dania, które uwielbiałeś jako dziecko i kochasz jako dorosły – Jabłka w cieście naleśnikowym



Z dzieciństwa zapamiętujesz nie tylko konkretne wspomnienia, ale też smaki i zapachy. Kiedy poczujesz je w późniejszych latach – wywołują pozytywne skojarzenia. Jeśli potrzebujesz poprawić sobie nastrój lub zatęsknisz za smakołykami, które przygotowywała Ci babcia, koniecznie skorzystaj z naszych przepisów. Przypomnij sobie dania, które przywołają wspomnienia beztroskich lat.

Jabłka w cieście naleśnikowym

To pomysł na deser, którego przygotowanie nie wymaga wykorzystania wielu składników. Zwykle masz je w swojej kuchni. Więc jeśli najdzie Cię ochota na wspomnienie deseru z dzieciństwa, to sięgnij po jabłka! Nic nie pachnie tak wspaniale, jak te owoce pieczone w cieście. Serwuj je z gałką lodów waniliowych.

Składniki:

• 100 g mąki pszennej
• 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
• 200 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
• 4 duże jabłka
• 2 duże jajka
• 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

• olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia
• cukier puder z cynamonem do oprószenia




Przygotowanie:

W misce miksuj mąkę pszenną, mleko, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Odstaw na bok. Jabłka obierz i pokrój na plastry. Przy pomocy nożyka lub wykrawacza wytnij gniazda nasienne. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane. Plastry jabłka namocz w cieście naleśnikowym, a następnie kładź na patelnię na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na złoty kolor, a potem odsącz na ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Przełóż na talerz i podaj posypane cukrem pudrem i cynamonem.

Zobacz także: 3 dania, które uwielbiałeś jako dziecko i kochasz jako dorosły

Pancakes z serka homogenizowanego

Tosty z masłem orzechowym i dżemem

Dobra rutyna, micele i odpowiednie pH Co warto wiedzieć o demakijażu wrażliwej cery?

Początek wiosny to czas, kiedy chcemy wyglądać olśniewająco. To właśnie teraz układamy beauty-plany, sięgamy po nowe składniki aktywne i włączamy…
CZYTAJ

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą do jednych z najczęstszych alergenów w Polsce. Zakład…
CZYTAJ

Moc antyoksydacji i anti-agingu Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to niekwestionowany król antyoksydacji, który swoją multifunkcjonalnością podbija świat beauty. Regeneruje skórę, zapobiega fotostarzeniu i działa anti-agingowo. Od…
CZYTAJ

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii

Zupa krem z zielonego groszku i cukinii. Zielona moc warzyw! Pełna świeżości i aksamitnej konsystencji zupa z groszku i cukinii…
CZYTAJ

Krztusiec – co warto wiedzieć? Nie myl go z przeziębieniem

Krztusiec, znany również jako "kaszel 100-dniowy", to choroba wywołana przez bakterię Bordetella pertussis. Charakteryzuje się intensywnym, przerywanym kaszlem, który trwa…
CZYTAJ

Jakość powietrza a czystość ulic: wpływ otoczenia miejskiego na zdrowie publiczne

Jakość powietrza stała się jednym z najważniejszych rozważanych zagadnień z zakresu zdrowia publicznego w XXI wieku. W miarę jak świadomość…
CZYTAJ

Otyłość – poważny problem współczesnego społeczeństwa. Czy można zapobiec tej chorobie?

4 marca przypada Światowy Dzień Otyłości. To schorzenie jest jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowotnych, przed którymi stoi dzisiejsze społeczeństwo. Otyłość…
CZYTAJ

4 mity na temat otyłości. Sprawdź, czy znasz je wszystkie

Otyłość to choroba obarczona wieloma mitami, które często prowadzą do błędnych przekonań i stygmatyzacji. Czy rzeczywiście jest wyłącznie kwestią genów?…
CZYTAJ

Nawilżenie, antyoksydacja i odmłodzenie 3 potrzeby cery w oczekiwaniu na wiosnę

Koniec zimy to moment, w którym najbardziej pragniemy nowości w beauty-rutynie. Obserwujemy kondycję skóry, robimy podsumowania, ustalamy kosmetyczne strategie. Przygotowujemy…
CZYTAJ

Morsowanie – jak zacząć i kto nie powinien zanurzać się w lodowatej wodzie? Wszystko, co trzeba wiedzieć przed pierwszą zimową kąpielą

Morsowanie, czyli zanurzanie się w zimnej wodzie, stało się jednym z popularniejszych trendów ostatnich lat. Choć jeszcze niedawno była to…
CZYTAJ

Temperatura powietrza a jego jakość

W ostatnich dniach w Polsce odnotowano znaczne spadki temperatur, a miejscami nawet rekordowo niskie wartości. Inwersje temperatury, niskie prędkości wiatru…
CZYTAJ

Jak kontakt ze zwierzętami wspiera zdrowie psychiczne?

Światowy Dzień Walki z Depresją, obchodzony 23 lutego, to doskonała okazja, by zwrócić uwagę na nowoczesne i alternatywne metody wspierania…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiosna to czas alergii. Sprawdź, co pyli w Twojej okolicy

Rozpoczął się sezon pylenia olchy i brzozy – roślin, których pyłki należą…
CZYTAJ

Krztusiec – co warto wiedzieć? Nie myl go z przeziębieniem

Krztusiec, znany również jako "kaszel 100-dniowy", to choroba wywołana przez bakterię Bordetella…
CZYTAJ

Morsowanie – jak zacząć i kto nie powinien zanurzać się w lodowatej wodzie? Wszystko, co trzeba wiedzieć przed pierwszą zimową kąpielą

Morsowanie, czyli zanurzanie się w zimnej wodzie, stało się jednym z popularniejszych…
CZYTAJ

Jak kontakt ze zwierzętami wspiera zdrowie psychiczne?

Światowy Dzień Walki z Depresją, obchodzony 23 lutego, to doskonała okazja, by…
CZYTAJ

Bezpieczne sporty zimowe – o czym pamiętać, by uniknąć kontuzji i cieszyć się dobrą kondycją?

Aktywność fizyczna to podstawowy element profilaktyki zdrowotnej. Sporty zimowe to doskonały sposób…
CZYTAJ