3 dania, które uwielbiałeś jako dziecko i kochasz jako dorosły – Jabłka w cieście naleśnikowym



Z dzieciństwa zapamiętujesz nie tylko konkretne wspomnienia, ale też smaki i zapachy. Kiedy poczujesz je w późniejszych latach – wywołują pozytywne skojarzenia. Jeśli potrzebujesz poprawić sobie nastrój lub zatęsknisz za smakołykami, które przygotowywała Ci babcia, koniecznie skorzystaj z naszych przepisów. Przypomnij sobie dania, które przywołają wspomnienia beztroskich lat.

Jabłka w cieście naleśnikowym

To pomysł na deser, którego przygotowanie nie wymaga wykorzystania wielu składników. Zwykle masz je w swojej kuchni. Więc jeśli najdzie Cię ochota na wspomnienie deseru z dzieciństwa, to sięgnij po jabłka! Nic nie pachnie tak wspaniale, jak te owoce pieczone w cieście. Serwuj je z gałką lodów waniliowych.

Składniki:

• 100 g mąki pszennej
• 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
• 200 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
• 4 duże jabłka
• 2 duże jajka
• 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

• olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia
• cukier puder z cynamonem do oprószenia




Przygotowanie:

W misce miksuj mąkę pszenną, mleko, jajka, cukier i proszek do pieczenia. Odstaw na bok. Jabłka obierz i pokrój na plastry. Przy pomocy nożyka lub wykrawacza wytnij gniazda nasienne. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane. Plastry jabłka namocz w cieście naleśnikowym, a następnie kładź na patelnię na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na złoty kolor, a potem odsącz na ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Przełóż na talerz i podaj posypane cukrem pudrem i cynamonem.

Zobacz także: 3 dania, które uwielbiałeś jako dziecko i kochasz jako dorosły

Pancakes z serka homogenizowanego

Tosty z masłem orzechowym i dżemem

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie właściwie skompletowanej apteczki. Jej zawartość powinna umożliwiać szybką…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Farmaceuta radzi, jak przygotować apteczkę na co dzień i w podróży, żeby skutecznie reagować w nagłych sytuacjach

Zarówno w warunkach domowych, jak i podczas wyjazdów wakacyjnych, istotne jest posiadanie…
CZYTAJ

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ