Proste dania w wykwintnym wydaniu – Ciabatta z pesto, kurczakiem, mozzarellą i pomidorem



Macie wrażenie, że znowu szykujecie na śniadanie to samo? Brakuje Wam pomysłów na smaczne danie, które będzie proste do wykonania, ale zaskakujące w smaku? Czasem wystarczy tylko jeden składnik, ciekawe połączenie produktów lub oryginalny sos, by nawet z pozoru powszechne kanapki lub powtarzalne tosty stały się wykwintną propozycją. Sięgnijcie po wyjątkowe przepisy, które z pewnością szybko znikną z talerza.
Myślicie, że ciabatty nie da się przygotować w inny niż dotąd sposób, do tostów nie warto dodać nic prócz sera i szynki, a bajgla możemy zamówić tylko w restauracji ze śniadaniami, bo jest zbyt czasochłonny? Nic bardziej mylnego! Dzięki tym przepisom przygotujecie w domu szybkie, proste, ale wykwintne dania.

Kluczem jest zapiekanie

#Ciabatta z pesto, kurczakiem, mozzarellą i pomidorem to włoska wariacja na temat kanapki. Sycąca i nieoczywista w smaku. Może być serwowana również na gorąco i warto spróbować jej także w tej wersji – staje się wtedy lekko chrupiąca, z cudownie ciągnącym się serem. Czas przygotowania: do 15 minut.

Składniki (dla dwóch osób):

• 2 ciabatty
• 2 pomidory
• 2 łyżki zielonego pesto
• 150 g mozzarelli Mlekpol
• garść liści bazylii
• 1 pojedynczy filet kurczaka
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• sól i pieprz




Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, czyścimy i kroimy na cienkie filety. Przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Całość smażymy. Następnie mozzarellę dokładnie odciskamy na ręczniku papierowym i kroimy w plastry. Pomidora myjemy, dzielimy w plastry, a bazylię siekamy.

Ciabatty kroimy na pół. Jedną ze stron smarujemy pesto, kładziemy na niej plastry pomidora, kurczaka, mozzarellę oraz posypujemy bazylią. Całość przykrywamy drugą kromką i dzielimy na pół.

Jeżeli decydujemy się na wersję kanapki na ciepło, ciabattę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około 10 minut (do momentu rozpuszczania się sera).

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ