Proste dania w wykwintnym wydaniu – Bajgle z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym
Macie wrażenie, że znowu szykujecie na śniadanie to samo? Brakuje Wam pomysłów na smaczne danie, które będzie proste do wykonania, ale zaskakujące w smaku? Czasem wystarczy tylko jeden składnik, ciekawe połączenie produktów lub oryginalny sos, by nawet z pozoru powszechne kanapki lub powtarzalne tosty stały się wykwintną propozycją. Sięgnijcie po wyjątkowe przepisy, które z pewnością szybko znikną z talerza.
Myślicie, że ciabatty nie da się przygotować w inny niż dotąd sposób, do tostów nie warto dodać nic prócz sera i szynki, a bajgla możemy zamówić tylko w restauracji ze śniadaniami, bo jest zbyt czasochłonny? Nic bardziej mylnego! Dzięki tym przepisom przygotujecie w domu szybkie, proste, ale wykwintne dania.
Harmonijne połączenie serka i ryby
Bajgle z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym to wyjątkowy sposób na pożywne śniadanie. Niepowtarzalne połączenie pieczywa, karbowanej sałaty, wędzonego łososia i jajka sadzonego sprawi, że każdy z domowników na pewno poprosi o dokładkę. Do przygotowania tej pysznej propozycji wystarczy zaledwie 15 minut.
Składniki (dla dwóch osób):
• 2 bajgle
• 100 g wędzonego łososia
• 4 liście sałaty karbowanej
• 2 łyżki serka śmietankowego Łaciaty (smak dowolny)
• 2 duże jajka
• kilka kropel soku z cytryny
• olej do smażenia
• sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
#Bajgle przecinamy na pół, a ich dolną część smarujemy serkiem śmietankowym. Na połowę z serkiem kładziemy po 2 liście sałaty i połowę łososia, całość skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej. Wbijamy jajka, przykrywamy i smażymy do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Dodajemy sól i pieprz.
Jajko kładziemy na połowie bajgla z dodatkami i przykrywamy wierzchnią warstwą pieczywa. Gotowe!