Sylwestrowe przekąski – jak smacznie pożegnać stary rok?



Ostatnia noc w roku to zawsze okazja do świętowania. Sylwester dla wielu z nas oznacza zabawę do białego rana, w towarzystwie ulubionej muzyki i znajomych. To także przyjęcie, na którym nie może zabraknąć noworocznego toastu i równie wystrzałowych, jak ta noc – pysznych i pożywnych przekąsek. Podpowiadamy jak przyrządzić dania niebanalne, zaskakujące, ale i proste w przygotowaniu, by umilić i urozmaicić sobie tę wyczekiwaną, grudniową noc.

Imprezowy must have – paluchy serowe

Co jest gwarantem dobrej imprezy? Chrupiące, wytrawne przekąski. Grissini możemy kupić w większości marketów, jednak jakie będzie zdziwienie Twoich gości, jak ogłosisz, że te na sylwestrowym stole są jeszcze ciepłe i świeże, bo zostały przygotowane własnoręcznie. Ich dodatkową zaletą jest to, że w środku możesz dodać smaczną niespodziankę, na przykład oliwki lub kukurydzę.

Składniki:

• 25 g świeżych drożdży
• 400 g mąki pszennej
• 1 łyżka cukru
• 100 ml mleka Łaciate 3,2%
• 100 ml ciepłej wody
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 ząbek czosnku
• 80 ml oliwy z oliwek
• 1 łyżka posiekanego oregano (świeże zioła)
• 1 łyżka posiekanych czarnych oliwek
• 1 roztrzepane jajko
• 3 łyżki przecieru pomidorowego
• 4 łyżki kukurydzy
• 100 g startej mozzarelli Mlekpol

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy do miseczki, wlewamy ciepłe mleko, dosypujemy po łyżce cukru i mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 10 minut, do wyrośnięcia. Do innego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy zawartość pierwszej miseczki, wodę, sól i oliwę z oliwek, a następnie zagniatamy ręcznie ciasto. Dodajemy drobno pokrojone oliwki i posiekane oregano i przez kolejne kilka minut wszystko razem ugniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do dłoni.

Naczynie przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejscu. Po wyrośnięciu dzielimy masę na 2 połowy i każdą rozwałkowujemy w prostokątny kształt. Po jednej połowie prostokąt smarujemy przecierem pomidorowym, układamy kukurydzę, oliwki i posypujemy startym serem. Następnie nakrywamy resztą ciasta.

Kroimy je na równe kawałki, tak uzyskane paluchy dwukrotnie skręcamy i układamy z odstępami na blaszce do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobiną startego sera. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 220°C.




Zdrowe przekąski – pizzerinki z bakłażana

Na sylwestrowym wieczorze dobrze sprawdzają się przekąski typu finger food, które łatwo złapać w rękę i zjeść między tańcami lub na stojąco – w trakcie rozmowy. Polecamy niezawodne pizzerinki, ale w zdrowszym wydaniu, bo zamiast mącznego ciasta spód stanowią aromatyczne bakłażany, a smaku dodają soczyste pomidory oraz zapiekany ser.

Składniki:

• 4 bakłażany
• 1,5 szklanki sosu pomidorowego
• 100 g tartej mozzarelli Mlekpol
• 2 duże pomidory
• 4 ząbki czosnku
• suszone oregano
• świeża bazylia
• świeży tymianek
• oliwa extra vergine
• sól i pieprz

Przygotowanie:

Kroimy bakłażany w plastry. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry bakłażana. Nacieramy je czosnkiem, posypujemy solą i pieprzem, oregano. Na każdy kawałek nakładamy łyżkę sosu pomidorowego, a następnie posypujemy mozzarellą. Rozkładamy obrane pomidory, pokrojone w kosteczkę. Dekorujemy listkami świeżego tymianku i skraplamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210°C i pieczemy przez około kwadrans.

Zastrzyk energii – zapiekanka makaronowa

W trakcie całonocnej imprezy nie może zabraknąć dania na ciepło, tym bardziej że za oknem panuje zima. Warto nie tylko rozgrzać gości, ale także dodać im siły do zabawy. Jeśli planujemy zaprosić dużo osób, warto przyrządzić zapiekankę – jedna dużą porcję na raz. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Dodatkowo makaron jest bardzo pożywny. Daje także możliwości dodania różnorodnych dodatków, np. papryki, kukurydzy, pomidorów lub brokułów.

Składniki:

• 400 g makaronu penne
• 2 cebule
• 8 łyżek oliwy
• 200 g szynki lub piersi z kurczaka
• 150 ml śmietany 18% Łaciatej
• 1 brokuł
• 300 g sera mozzarella Mlekpol

Przygotowanie:

Nastawiamy osoloną wodę na makaron, gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200°C. Na patelni na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy drobno posiekaną szynkę, brokuł i chwilę razem podsmażamy. Dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy z ognia, dodajemy połowę startego sera, mieszamy ze śmietaną i wykładamy do żaroodpornej formy. Na wierzchu kładziemy resztę startego sera. Zapiekamy przez ok. 7 minut.

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości do kobiet. 1 dnia października, miesiąca świadomości raka…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach niż w centrach handlowych. Polskie społeczeństwo starzeje się,…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy obturacyjnego bezdechu sennego (OBS). Choć często te sygnały…
CZYTAJ

Ponad 70 stanowisk z poradami, badaniami – Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim 16 października – bezpłatny dzień zdrowia i wiedzy dla każdego

Fundacja „Z sercem do Pacjenta” zaprasza mieszkańców Śląska – i nie tylko – na wydarzenie, które łączy w sobie troskę…
CZYTAJ

Nowotwory ginekologiczne wciąż wykrywane za późno. Niektóre można całkowicie wyeliminować

W Polsce co roku tysiące kobiet słyszy diagnozę nowotworu złośliwego narządu rodnego, często zbyt późno, by leczenie było w pełni…
CZYTAJ

Sezon grzewczy wysusza nam oczy. Jak im pomóc jesienią?

Suche powietrze, które pojawia się w domach wraz z rozpoczęciem sezonu grzewczego, podrażnia nie tylko skórę, gardło i nos, ale…
CZYTAJ

Krótkowzroczność u dzieci. Czy można skutecznie spowolnić jej rozwój?

Krótkowzroczność to dziś jedna z najczęściej diagnozowanych wad wzroku u dzieci i młodzieży. Jej główną przyczyną jest nadmierne wydłużanie się…
CZYTAJ

Anti-aging w jesiennym rytmie Składniki aktywne dla skutecznego odmłodzenia

Jesień to czas, kiedy na podium kosmetycznych priorytetów zdecydowanie topowe miejsce zajmuje anti-aging. To właśnie teraz wyraźnie zauważamy utratę elastyczności…
CZYTAJ

Co roku setki zatruć grzybami – lekarz rodzinny o objawach, leczeniu i profilaktyce

Co roku w Polsce odnotowuje się kilkaset zatruć grzybami, z czego kilkadziesiąt kończy się leczeniem na oddziałach intensywnej terapii. Chociaż…
CZYTAJ

Czym jest piżmo? Historia i fenomen perfum piżmowych

Piżmo od wieków wzbudza ciekawość i fascynację – zarówno wśród perfumiarzy, jak i miłośników wyjątkowych kompozycji zapachowych. To jedna z…
CZYTAJ

Światowy Dzień Walki z Chorobą Alzheimera – jak rozpoznać wczesne objawy i zmniejszyć ryzyko choroby

21 września obchodzimy Światowy Dzień Walki z Chorobą Alzheimera, który ma przypominać, że problem ten dotyka milionów ludzi na całym…
CZYTAJ

Woda pod lupą nauki: monitoring rzek i jezior stanowi diagnozę środowiska

18 września obchodzony jest Światowy Dzień Monitoringu Wody – jest to okazja, by zwrócić uwagę na znaczenie systematycznej oceny stanu…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Startuje 14.edycji kampanii Dotykam=Wygrywam ze znanymi ambasadorkami

ReCYCling, BIUSTOpogadanka, BIUSTOapka, BIUSTObus – te fantastyczne zwroty stworzyła kobieta z miłości…
CZYTAJ

Zdrowie Polaków w czterech perspektywach Chirurg onkolog, dietetyk kliniczny, psychoonkolog i fizjoterapeuta prognozują zmiany w opiece nad pacjentami w ciągu najbliższych 10 lat

Możliwe, że za dziesięć lat częściej będziemy spotykać się w szpitalnych poczekalniach…
CZYTAJ

Chrapanie i bezdech senny. Kiedy warto zgłosić się do specjalisty?

Głośne chrapanie, poranne zmęczenie, kłopoty z koncentracją – to mogą być objawy…
CZYTAJ

Ponad 70 stanowisk z poradami, badaniami – Centralny Klub Pacjenta na Stadionie Śląskim 16 października – bezpłatny dzień zdrowia i wiedzy dla każdego

Fundacja „Z sercem do Pacjenta” zaprasza mieszkańców Śląska – i nie tylko…
CZYTAJ

Nowotwory ginekologiczne wciąż wykrywane za późno. Niektóre można całkowicie wyeliminować

W Polsce co roku tysiące kobiet słyszy diagnozę nowotworu złośliwego narządu rodnego,…
CZYTAJ