Jak #sushi wspiera kondycję mózgu? Tajemnica długowieczności Japończyków



Sushi zdecydowanie jest w modzie, ale nie wszyscy wiedzą, że jest to wybór także prozdrowotny. Ryby i owoce morza przeważnie w postaci surowej, które są podstawą rolek to bogate źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, selenu czy witaminy D. Właśnie dlatego częste spożywanie sushi, m.in. z łososiem, pozytywnie wpływa na kondycję i funkcjonowanie mózgu oraz organizmu, a także… opóźnia procesy starzenia!

Sushi, czyli tradycyjna japońska potrawa ma coraz więcej zwolenników w Polsce. Jest to danie lekkostrawne, które idealnie sprawdza się na lunch, obiad a nawet kolację. Co więcej – również tę wykwintną. Dlatego sushi, jako posiłek dla dwojga niezależnie od okazji to wybór doskonały. Pandemia wpłynęła także na nawyki żywieniowe Polaków, którzy z coraz większą dbałością podchodzą do swojej diety nie tylko w kontekście dbania o szczupłą sylwetkę, ale także w kwestii wspierania mikro i makro składnikami swojego organizmu. W związku z tym restauracje oferujące sushi w menu przeżywają obecnie wielkie oblężenie.

– Dzięki modzie na sushi rośnie także świadomość jego zdrowotnych właściwości dla organizmu, tj. działanie przeciwzapalne- mówi Radosław Szwugier, szef rozwoju franczyzy marki Sushi Kushi. – Od wieków doskonale wiedzą o tymJapończycy,czyli przedstawiciele jednego z najwolniej starzejących się narodów – podkreśla Szwugier.

W czym zatem tkwi sekret prozdrowotnych właściwości sushi, dzięki którym Japończycy cieszą się długim życiem oraz dobrym zdrowiem? Poza utrzymywaniem aktywnego trybu życia, które zazwyczaj prowadzą Azjaci ważny jest jeszcze jeden czynnik – zdrowa dieta.

#Sushi bazujące na gotowanym ryżu zaprawionym octem i różnych dodatkach, tj. warzywa, wodorosty, grzyby, tofu, sezam czy surowe ryby, to idealna mieszanka składników potrzebnych organizmowi. Surowe ryby, w tym łosoś, to także produkty bogate w składniki pomagające: normalizować ciśnienie, wpierać układ immunologiczny czy zmniejszać poziom cholesterolu we krwi. Choć dobroczynnych właściwości spożywania łososia jest naprawdę wiele – od zachowania zdrowej, promienistej skóry po zapobieganie depresji.

– Ogromne korzyści zdrowotne zyskują ludzie wybierający popularne i coraz bardziej modne ostatnimi czasy sushi, przede wszystkim dlatego, że składniki zawarte w surowych rybach opóźniają procesy starzenia się mózgu i występowania demencji starczej, w tym choroby Alzheimera rekomenduje Kamila Czekaj-Nowakowska, dietetyczka kliniczna. Co więcej, nie należy obawiać się w tym przypadku surowej ryby, którą obecnie najczęściej spożywa się właśnie w formie sushi.

– Warto zwrócić uwagę szczególnie na łososia, który jest jedną z najbardziej popularnych surowych ryb używanych do produkcji tego dania. Jeżeli ryba jest odpowiednio przechowywana, a tak jest zawsze w przypadku susharni i restauracji, to zawiera ona najwięcej cennych wartości odżywczych właśnie w formie surowej. Ponadto łosoś jest jednym z najcenniejszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które m.in. mają działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, zapobiegają chorobom serca, zmniejszają ciśnienie krwi, obniżają poziom triglicerydów i mają pozytywny wpływ na skórę, a co za tym idzie, spożywanie sushi z surową rybą opóźnia proces starzenia się. Co więcej, łosoś zawiera pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, a także wiele składników mineralnych. Warto dodać, że już 100 gram tej ryby dostarcza organizmowi prawie 90 procent zapotrzebowania na dzienną dawkę witaminy D. Wiele osób martwi się o rtęć zawartą w rybach, natomiast badania donoszą, iż korzyści dla zdrowia płynące z jedzenia ryb, stanowczo przewyższają ryzyko związane z potencjalną migracją rtęci do organizmu człowieka – dodaje dietetyczka.




Dobroczynny wpływ sushi na organizm wykazują także badania naukowe. Uczeni z National Centre for Global Health and Medicine w Tokio dowiedli, że ryzyko związane z przedwczesną śmiercią z tytułu chorób cywilizacyjnych może zmniejszyć się nawet o 15 procent. – Choć samo sushi rewelacyjnie odżywia ciało i mózg, to jednak należy uważać na dodatki, które zazwyczaj serwowane są do rolek, zbyt duża ilość sosu sojowego powoduje wzrost poziomu sodu we krwi, a wasabi może podrażniać żołądki podatne na działanie ostrych i pikantnych przypraw – podkreśla Czekaj-Nowakowska.

W sieci franczyzowej Sushi Kushi mającej łódzki rodowód można znaleźć wiele rolek z dodatkiem łososia, który tak naprawdę w każdej formie (również po obróbce termicznej) wspiera pracę mózgu i ma dla niego cenne wartości odżywcze. – Jeśli zdrowotne właściwości sushi na organizm nie są wystarczającym argumentem, aby po nie sięgnąć, to zdecydowanie warto zrobić to mając na uwadze walory smakowe – dodaje Radosław Szwugier.

POZYCJE Z MENU SUSHI KUSHI Z ŁOSOSIEM:

1. Łosoś, tempura migdałowa

2. Pikantny tatar z łososia, sałata, awokado, tempura

3. Łosoś, serek, ogórek, kampyo, sezam

Poznaj bliżej Sushi Kushi:

Sushi Kushi
to sieć franczyzowa sushi barów, oferująca dania kuchni japońskiej na miejscu oraz w dostawie. Pierwszy lokal powstał pod koniec 2012 roku, przy głównej ulicy Łodzi – Piotrkowskiej. Kolejne również otwierały się w Łodzi, ale wkrótce sieć wyszła poza jej granice. Dziś franczyza Sushi Kushi jest obecna w 10 polskich miastach i liczy ponad 30 punktów franczyzowych.

Instrukcja obsługi malkontenta – jak nie dać się jesienno-zimowej chandrze

Spadek energii, obniżony nastrój, senność – to tylko kilka charakterystycznych objawów, które często pojawiają się na przełomie jesieni i zimy.…
CZYTAJ

Nie daj się zimie – zatroszcz się o dłonie 
z nowym kremem do rąk z serii Epoch od Nu Skin®

Zima to trudny czas dla naszych dłoni. Mróz, wiatr, różnice temperatur i suche powietrze w ogrzewanych pomieszczeniach powodują, że skóra…
CZYTAJ

OnlyBio otworzyła strefę fryzjerską w Be Happy Museum w Warszawie 
i Krakowie

Gdzie marzenia stają się rzeczywistością? Gdzie możemy poczuć się jak w świecie szczęścia i iluzji? Na kulturalnej mapie Warszawy i…
CZYTAJ

Nagłe Zatrzymanie Krążenia – śmiertelne niebezpieczeństwo. Jakie mogą być przyczyny? Kto jest narażony? Jak działać w krytycznej chwili?

Szacuje się, że każdego dnia w Polsce aż 90 osób traci życie z powodu nagłego zatrzymania krążenia (NZK). Na temat…
CZYTAJ

Mapa do lepszej przyszłości

Jak grupa rodziców tworzy system wsparcia dla ukraińskich dzieci z niepełnosprawnościami i ich bliskich, pomagając im odnaleźć się w Polsce.…
CZYTAJ

Niedobory witamin i minerałów

Czy odpowiednio dużo przebywałeś na słońcu? Czy wystarczająco korzystałeś z dobrodziejstw sezonowych warzyw i owoców? Słońce stymuluje produkcję witaminy D,…
CZYTAJ

Czy można pozbyć się blizny? Rodzaje blizn i sposoby ich leczenia

Blizny są powszechnym problemem skórnym, który będąc defektem wizualnym może wpływać na poczucie pewności siebie, ale często także wiązać się…
CZYTAJ

Rehabilitacja onkologiczna – istotny etap powrotu do zdrowia

Leczenie nowotworowe niesie ze sobą znaczne obciążenia dla organizmu pacjenta, porównywalne do intensywnego wysiłku fizycznego, towarzyszącego maratonowi. Proces terapeutyczny jest…
CZYTAJ

Ponad 60% Polek nie monitoruje swojego cyklu menstruacyjnego. Co to oznacza dla ich zdrowia?

– Aż 40% polskich kobiet nie zna dokładnej daty rozpoczęcia ostatniej miesiączki, a 63% w ogóle nie monitoruje swojego cyklu…
CZYTAJ

Na co zwrócić uwagę przy wyborze metody spowalniania progresji krótkowzroczności u dzieci?

Nawet połowa światowej populacji do 2050 roku będzie zmagała się z krótkowzrocznością – wadą wzroku, która w skrajnych przypadkach może…
CZYTAJ

Proteiny i wysoka jakość odżywcza. Specyfika suplementów diety

Dwie trzecie młodych Polaków uznaje swoje nawyki żywieniowe za zdrowe, a jednocześnie tylko co czwarty Polak odżywia się zgodnie z…
CZYTAJ

Rozmowa z Dr Franciszkiem Strzałkowskim, założycielem Kliniki Strzałkowski

DR FRANCISZEK STRZAŁKOWSKI - po powrocie z zagranicy 5 lat temu , założył Klinikę Strzałkowski. Lekarz medycyny estetycznej, anestezjolog, członek…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Instrukcja obsługi malkontenta – jak nie dać się jesienno-zimowej chandrze

Spadek energii, obniżony nastrój, senność – to tylko kilka charakterystycznych objawów, które…
CZYTAJ

Nagłe Zatrzymanie Krążenia – śmiertelne niebezpieczeństwo. Jakie mogą być przyczyny? Kto jest narażony? Jak działać w krytycznej chwili?

Szacuje się, że każdego dnia w Polsce aż 90 osób traci życie…
CZYTAJ

Niedobory witamin i minerałów

Czy odpowiednio dużo przebywałeś na słońcu? Czy wystarczająco korzystałeś z dobrodziejstw sezonowych…
CZYTAJ

Rehabilitacja onkologiczna – istotny etap powrotu do zdrowia

Leczenie nowotworowe niesie ze sobą znaczne obciążenia dla organizmu pacjenta, porównywalne do…
CZYTAJ

Ponad 60% Polek nie monitoruje swojego cyklu menstruacyjnego. Co to oznacza dla ich zdrowia?

– Aż 40% polskich kobiet nie zna dokładnej daty rozpoczęcia ostatniej miesiączki,…
CZYTAJ