Jak #sushi wspiera kondycję mózgu? Tajemnica długowieczności Japończyków



Sushi zdecydowanie jest w modzie, ale nie wszyscy wiedzą, że jest to wybór także prozdrowotny. Ryby i owoce morza przeważnie w postaci surowej, które są podstawą rolek to bogate źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, selenu czy witaminy D. Właśnie dlatego częste spożywanie sushi, m.in. z łososiem, pozytywnie wpływa na kondycję i funkcjonowanie mózgu oraz organizmu, a także… opóźnia procesy starzenia!

Sushi, czyli tradycyjna japońska potrawa ma coraz więcej zwolenników w Polsce. Jest to danie lekkostrawne, które idealnie sprawdza się na lunch, obiad a nawet kolację. Co więcej – również tę wykwintną. Dlatego sushi, jako posiłek dla dwojga niezależnie od okazji to wybór doskonały. Pandemia wpłynęła także na nawyki żywieniowe Polaków, którzy z coraz większą dbałością podchodzą do swojej diety nie tylko w kontekście dbania o szczupłą sylwetkę, ale także w kwestii wspierania mikro i makro składnikami swojego organizmu. W związku z tym restauracje oferujące sushi w menu przeżywają obecnie wielkie oblężenie.

– Dzięki modzie na sushi rośnie także świadomość jego zdrowotnych właściwości dla organizmu, tj. działanie przeciwzapalne- mówi Radosław Szwugier, szef rozwoju franczyzy marki Sushi Kushi. – Od wieków doskonale wiedzą o tymJapończycy,czyli przedstawiciele jednego z najwolniej starzejących się narodów – podkreśla Szwugier.

W czym zatem tkwi sekret prozdrowotnych właściwości sushi, dzięki którym Japończycy cieszą się długim życiem oraz dobrym zdrowiem? Poza utrzymywaniem aktywnego trybu życia, które zazwyczaj prowadzą Azjaci ważny jest jeszcze jeden czynnik – zdrowa dieta.

#Sushi bazujące na gotowanym ryżu zaprawionym octem i różnych dodatkach, tj. warzywa, wodorosty, grzyby, tofu, sezam czy surowe ryby, to idealna mieszanka składników potrzebnych organizmowi. Surowe ryby, w tym łosoś, to także produkty bogate w składniki pomagające: normalizować ciśnienie, wpierać układ immunologiczny czy zmniejszać poziom cholesterolu we krwi. Choć dobroczynnych właściwości spożywania łososia jest naprawdę wiele – od zachowania zdrowej, promienistej skóry po zapobieganie depresji.

– Ogromne korzyści zdrowotne zyskują ludzie wybierający popularne i coraz bardziej modne ostatnimi czasy sushi, przede wszystkim dlatego, że składniki zawarte w surowych rybach opóźniają procesy starzenia się mózgu i występowania demencji starczej, w tym choroby Alzheimera rekomenduje Kamila Czekaj-Nowakowska, dietetyczka kliniczna. Co więcej, nie należy obawiać się w tym przypadku surowej ryby, którą obecnie najczęściej spożywa się właśnie w formie sushi.

– Warto zwrócić uwagę szczególnie na łososia, który jest jedną z najbardziej popularnych surowych ryb używanych do produkcji tego dania. Jeżeli ryba jest odpowiednio przechowywana, a tak jest zawsze w przypadku susharni i restauracji, to zawiera ona najwięcej cennych wartości odżywczych właśnie w formie surowej. Ponadto łosoś jest jednym z najcenniejszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które m.in. mają działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, zapobiegają chorobom serca, zmniejszają ciśnienie krwi, obniżają poziom triglicerydów i mają pozytywny wpływ na skórę, a co za tym idzie, spożywanie sushi z surową rybą opóźnia proces starzenia się. Co więcej, łosoś zawiera pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B, a także wiele składników mineralnych. Warto dodać, że już 100 gram tej ryby dostarcza organizmowi prawie 90 procent zapotrzebowania na dzienną dawkę witaminy D. Wiele osób martwi się o rtęć zawartą w rybach, natomiast badania donoszą, iż korzyści dla zdrowia płynące z jedzenia ryb, stanowczo przewyższają ryzyko związane z potencjalną migracją rtęci do organizmu człowieka – dodaje dietetyczka.




Dobroczynny wpływ sushi na organizm wykazują także badania naukowe. Uczeni z National Centre for Global Health and Medicine w Tokio dowiedli, że ryzyko związane z przedwczesną śmiercią z tytułu chorób cywilizacyjnych może zmniejszyć się nawet o 15 procent. – Choć samo sushi rewelacyjnie odżywia ciało i mózg, to jednak należy uważać na dodatki, które zazwyczaj serwowane są do rolek, zbyt duża ilość sosu sojowego powoduje wzrost poziomu sodu we krwi, a wasabi może podrażniać żołądki podatne na działanie ostrych i pikantnych przypraw – podkreśla Czekaj-Nowakowska.

W sieci franczyzowej Sushi Kushi mającej łódzki rodowód można znaleźć wiele rolek z dodatkiem łososia, który tak naprawdę w każdej formie (również po obróbce termicznej) wspiera pracę mózgu i ma dla niego cenne wartości odżywcze. – Jeśli zdrowotne właściwości sushi na organizm nie są wystarczającym argumentem, aby po nie sięgnąć, to zdecydowanie warto zrobić to mając na uwadze walory smakowe – dodaje Radosław Szwugier.

POZYCJE Z MENU SUSHI KUSHI Z ŁOSOSIEM:

1. Łosoś, tempura migdałowa

2. Pikantny tatar z łososia, sałata, awokado, tempura

3. Łosoś, serek, ogórek, kampyo, sezam

Poznaj bliżej Sushi Kushi:

Sushi Kushi
to sieć franczyzowa sushi barów, oferująca dania kuchni japońskiej na miejscu oraz w dostawie. Pierwszy lokal powstał pod koniec 2012 roku, przy głównej ulicy Łodzi – Piotrkowskiej. Kolejne również otwierały się w Łodzi, ale wkrótce sieć wyszła poza jej granice. Dziś franczyza Sushi Kushi jest obecna w 10 polskich miastach i liczy ponad 30 punktów franczyzowych.

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ

Czego żałujemy przed śmiercią?

Ponad 30% badanych chciałoby, aby ich ostatni list trafił do partnera lub współmałżonka. Jako społeczeństwo unikamy rozmów o śmierci, budzi…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – rosnący problem zdrowotny. Czy przeszczep mikrobioty jelitowej może zmienić życie pacjentów?

Ostatnia dekada przyniosła przełomowe odkrycia dotyczące mikrobioty jelitowej, które zmieniają podejście do leczenia zespołu jelita drażliwego (IBS). Szacuje się, że…
CZYTAJ

Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto zastawionych stołach. Wiele osób zastanawia się, jak teraz…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może…
CZYTAJ