Jem mało, a tyję czyli o diecie w okresie menopauzy



Kiedyś jadłam więcej, ale figurę miałam idealną. Staram się jeść zdrowo, ale po wejściu w okres menopauzy tyję właściwie samoistnie. Ograniczam cukier i tłuszcze, a oponka na brzuchu jak była tak nadal nie schodzi. Prawie 70% kobiet w wieku okołomenopauzalnym zmaga się z nadmierną masą ciała. Dzieje się tak na skutek obniżania się wraz z wiekiem poziomu przemiany materii. Dodatkowo zmniejszenie poziomu estrogenów powoduje, odkładnie się tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha, a nie jak dotychczas w biodrach i udach. Czy to czas na dietę, a jeśli tak, to jaką?

Dieta idealna nie istnieje

Nie ma jednej ustalonej diety, która znajduje zastosowanie w trakcie przechodzenia przez menopauzę. Każda kobieta w tym okresie ma bowiem inne potrzeby. Dlatego należy dostosować ją do aktualnej sytuacji zdrowotnej (np. niskokaloryczna w przypadku nadwagi). Warto jednak pamiętać o kilku kwestiach, które w tym czasie powinniśmy uwzględnić w naszym jadłospisie, bo poprzez dostarczenie organizmowi odpowiednio dobranych składników odżywczych możemy przyczynić się do złagodzenia jej objawów. W trakcie menopauzy zwiększa się zapotrzebowanie na wapń i witaminę D3. To pierwsze zapewni nam nabiał, drugie ryby, sery i jaja.

Zadbać należy również o odpowiednią ilość kwasów Omega3, które znajdziemy w tłustych rybach morskich, orzechach włoskich czy oleju lnianym. Witaminy B6 i B12 wpływają na zdrowy sen, a dostarczyć nam je mogą: wątróbka wołowa i cielęca, fasola, ziemniaki, marchew czy drożdże. Możemy również poprzez włączenie do naszej codziennej diety takich produktów jak nasiona lnu, dyni czy sezamu, roślin strączkowych i soi zadbać o poziom fitoestrogenów, czyli substancji, których działanie jest mocno zbliżone do hormonów.

Najlepsza #dieta to zrównoważona dieta, a wzbogacona o dodatkowe składniki odżywcze może wspomóc kobiety w przechodzeniu przez okres menopauzy i złagodzić towarzyszące jej objawy. Wymaga jednak uprzednio wyeliminowania z niej wszelkich czynników prozapalnych jak: tłuszcze trans, wysoko przetworzona żywność czy cukier. Powinna być gęsto odżywcza i dostarczać niezbędnych witamin i minerałów. Ilość spożywanych porcji to kwestia indywidualna i zależy od masy ciała czy aktualnego stanu zdrowia. Nie należy również zapominać o prawidłowym nawadnianiu w ciągu dnia. Szacunkowo powinniśmy wypijać ok. 1,5 do 2 litrów wody dziennie. –
radzi Celina Kinicka, dietetyk




Co z tym tyciem

Sama dieta to nie wszystko. Aby pozbyć się nadmiaru wagi, a także zniwelować tkankę tłuszczową z okolic brzucha, należy włączyć do samej diety aktywność fizyczną. Systematyczna aktywność ruchowa oraz wysiłek fizyczny dostosowany do wieku i stanu zdrowia to zdecydowana korzyść dla kobiecego organizmu. Nie tylko wpływa pozytywnie na psychikę zmniejszając poziom lęku czy rozładowując napięcie, ale jest w stanie opóźnić proces starzenia i pozawala zachować sprawność i wydolność fizyczną. Korzystnie wpływa również na metabolizm i gospodarkę lipidowo-węglowodanową. Poświęćmy więc na nią chociaż godzinę dziennie, a efekty mogą nas zaskoczyć.

Również suplementy diety Jasnum z kompozycją ekstraktów roślinnych i minerałów mogą wspomóc utrzymanie odpowiedniej sylwetki i prawidłowej diety. Jasnum dzień dzięki zawartości chromu przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Jasnum noc z wyciągiem z szyszek chmielu wspomaga utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Jasnum Mood z witaminami B6 i B12 wspiera utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego3. Jasnum Uro z esencją z lnu zwyczajnego pomaga utrzymać wagę i kontrolować apetyt i głód.

Dbanie o swoje zdrowie i kondycję, procentuje i to bardzo szybko. Czasem wprowadzenie małych zmian w sposobie odżywiania i włączenie do codziennych aktywności tę fizyczną może przynieść dobroczynne rezultaty i realnie pomóc w przejściu przez menopauzę.

1. www.nfz-lodz.pl/dlapacjentow/nfz-blizej-pacjenta/9158-sroda-z-profilaktyka-profilaktyka-otylosci-w-okresie-menopauzy
2. Cunningham C, O’ Sullivan R, Caserotti P, Tully MA. Consequences of physical inactivity in older adults: A systematic review of reviews and meta-analyses. Scand J Med Sci Sports. 2020 May;30(5):816-827. doi: 10.1111/sms.13616. Epub 2020 Feb 4. PMID: 32020713.

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ