Jak często podcinać włosy?



Włosy u każdego z nas rosną w tym samym tempie, jednak częstotoliwość ich podcinania powinna być różna. Dlaczego? Chodzi przede wszystkim o kondycję włosów, która u jednej osoby jest doskonała, a u innej woła o pomstę do nieba. Jak często zatem podcinać włosy?

Jak często podcinać włosy zdrowe?

Włosy w doskonałej kondycji to najczęściej pasma niskoporowate, które są piękne, lśniące i bez tendencji do puszenia się. Mogłoby się więc wydawać, że w ogóle nie potrzebują interwencji fryzjera. A jednak nie. Warto podcinać końcówki raz na sześć miesięcy, by utrzymać włosy w dobrym stanie. Prawdopodobnie od razu zauważysz, że końcówki zaczęły się rozdwajać, a fryzura straciła swoją formę. Wówczas jest to znak, że czas na podcięcie! W tym celu, najlepiej udać się do zaufanego salonu fryzjerskiego, do którego możesz umówić się np. poprzez aplikację: https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.jeanlouisdavid

Jak często podcinać włosy normalne?

Włosy normalne nie są już tak zdrowe, chociaż nadal nie mają bardzo widocznych oznak zniszczenia. Nie zmienia to jednak faktu, że warto podcinać je co około trzy miesiące. Dlaczego? Chociażby ze względu na fakt, że codzienne korzystanie z lokówek, suszarek czy prostownic może narażać takie pukle na zniszczenia. Regularne podcinanie włosów to dobry sposób na pozbycie się problemu rozdwajających końcówek.






Jak często podcinać włosy zniszczone?

Włosy zniszczone potrzebują częstych wizyt u fryzjera. Należy je podcinać co najmniej raz w miesiącu. Zwykle ich stan spowodowany jest częstą stylizacją czy zabiegami chemicznymi, dlatego regularne wizyty u fryzjera są niezbędne. Warto jednak pamiętać, że podcinanie to nie wszystko. Włosy trzeba odżywiać. Korzystaj z dobrych kosmetyków, które pozwolą im odzyskać dawny blask. Możesz zamówić je za pomocą aplikacji https://apps.apple.com/pl/app/jean-louis-david-polska/id1006590394. Twój fryzjer prawdopodobnie także poleci ci odpowiednie produkty na odbudowę pasm.

Podcinanie włosów nie jest tak straszne, jak się wydaje. To jeden z elementów pielęgnacji, o których często zapominamy. Jeśli jednak zależy ci na pięknych włosach – podcinaj je regularnie.

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ