Jesienią pokochaj zupy – na zdrowie! Zupa krem z ziemniaków i pieczonych jabłek

Jesień to zwykle porywiste wiatry, szaruga i obfite deszcze, które zdecydowanie nie służą naszej odporności. Skoro wyjmujesz ze swojej szafy miękkie swetry i opatulasz się długimi szalami, by nie czuć chłodu, zadbaj też o rozgrzanie od środka. Jesienne zupy na bazie pełnych witamin warzyw oraz wspierających odporność przypraw, będą tu nieocenione!
Dobra zawsze i na wszystko
Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie nawet największych zmarzluchów jak pożywna zupa. Świetna dla zabieganych, bo jest daniem jednogarnkowym, które przygotowane w większej ilości łatwo się odgrzewa i wystarczy nawet na kilka dni. To danie wszechstronne – możesz ugotować klasyczną zupę lub zblendować składniki i zamienić ją w puszysty krem o aksamitnej gładkości. Zupy to wreszcie świetna baza do przemycenia w diecie wielu przypraw, które nie tylko nadadzą jej głębokiego smaku, ale też rewelacyjnie wpłyną na odporność, a gdy już dopadnie Cię przeziębienie, naturalnie wspomogą proces leczenia.
Bliskowschodnia wyprawa po zdrowie
Sięgnij po przyprawy, które mają nieoceniony wpływ na organizm. Wśród przypraw o działaniu rozgrzewającym i wzmacniającym odporność, na szczególne wyróżnienie zasługują cynamon, imbir, kurkuma, pieprz cayenne, kardamon czy goździki. Mają one działanie antybakteryjne i jednocześnie umilą swoim aromatem chłodniejsze wieczory. Chętnie wykorzystywane są w daniach kuchni bliskowschodniej. W tajniki ich zastosowania w zupach właśnie, wprowadza nas Samar Khanafer, w połowie Polka, w połowie Libanka, autorka bestsellerowych książek „Hummus, za’atar i granaty” czy „Szafran, mięta i kardamon”. Blogerka oraz finalistka III edycji programu MasterChef jak nikt inny zwinnie łączy ze sobą te dwie, na pozór skrajnie różne kuchnie – polską i bliskowschodnią, czego najlepszym przykładem jest wyjątkowa kolekcja przepisów na urządzenie Thermomix® „Proste zupy z Samar Khanafer”.
Jesienne propozycje Samar
Zdecydowanie jedną z ciekawszych propozycji z kolekcji jest zupa krem z kiszonej kapusty. Kapuśniak króluje na polskich stołach nie od dziś. Jesienią szczególnie warto korzystać z dobroczynnych właściwości polskiego #superfood. Kiszonki mają bowiem właściwości probiotyczne – nic innego tak nie wzmocni organizmu! Ponadto to prawdziwa bomba witaminowa. Są doskonałym źródłem witamin C, A, E, K oraz wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Krem z kiszonej kapusty według przepisu Samar na pewno Cię zaskoczy. To gęsta, pełna warzyw zupa, która została wzbogacona o wyraziste dodatki. Na pewno zachwyci wszystkich domowników i pomoże przetrwać pochmurne i zimne dni.
Kolejna warta uwagi propozycja to treściwa zupa krem z ziemniaków i pieczonych jabłek – typowo polskie składniki, podstawa jesiennej kuchni, w bardzo ciekawym, rozgrzewającym połączeniu. Z kolei, cytrynowa zupa z jarmużem i białą fasolą to samo zdrowie. Zielony zawiera bowiem związki o działaniu przeciwnowotworowym, a także zapewnia właściwą kondycję skóry i włosów. Reguluje też pracę jelit i przyspiesza metabolizm.
Zupy nie muszą być nudne! Nie bój się eksperymentów i kombinuj z dodatkami.
Zupa krem z ziemniaków i pieczonych jabłek
Składniki:
• 3 – 4 jabłka, kwaśne (ok. 150 g każde), bez gniazd nasiennych, ze skórką, pokrojone w ćwiartki (patrz wariant)
• 100 g cebuli, przekrojonej na pół
• 2 ząbki czosnku
• 20 g masła klarowanego (patrz wskazówka)
lub 20 g oliwy z oliwek
• 450 g ziemniaków, mączystych, pokrojonych w 3 cm kostkę
• 600 g wody
• 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
• 1 łyżeczka tymianku, suszonego
lub 2 – 3 gałązki tymianku, świeżego
• 100 g śmietany, 18% tłuszczu, w temp. pokojowej
• sól, do smaku
• pieprz czarny, mielony, do smaku
Wartości odżywcze na 1 porcję:
Kalorie 1141 kJ / 273 kcal
Białko 5 g
Węglowodany 434 g
Tłuszcz 10 g
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej jabłka. Piec 25-30 min (180°C). W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
3. Dodać ziemniaki, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
4. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego i tymianek, gotować 20 min/100°C//obr. 1. W tym czasie, pod koniec gotowania, z upieczonych jabłek ostrym nożem ostrożnie usunąć skórkę.
5. Do naczynia miksującego dodać pieczone jabłka bez skórki, gotować 3 min/100°C/obr. 1.
6. Dodać śmietanę, zmiksować 30 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę krem z ziemniaków i pieczonych jabłek podawać na ciepło (patrz wskazówka).
Wskazówki i podpowiedzi:
• Przepis „Masło klarowane” znajduje się na platformie Cookidoo®.
• Zupę można podać z chipsami z jabłek lub z boczku. Jabłka należy pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i przyprawić niewielką ilością soli oraz cukru pudru, następnie piec 40-50 min w temp. 150°C. Po 25 min należy obrócić jabłka na drugą stronę i piec dalej. Boczek należy piec 15-20 min w temp. 180°C.
Zobacz także:
Tagi
