Jak odpowiednio pielęgnować torebkę wykonaną ze skóry ekologicznej?



Skóra ekologiczna to coraz częstszy wybór projektantów w trakcie tworzenia modeli torebek czy butów. Jest bezpieczna dla środowiska, jak i łatwa w utrzymaniu i konserwacji. Wystarczy dobrać tylko odpowiedni środek pielęgnujący, aby zachować jej piękny wygląd.

Ten rodzaj skóry coraz częściej stosuje się jako wersję alternatywną dla tej prawdziwej. Dzięki najnowocześniejszej technologii materiał syntetyczny może przybierać podobny wygląd do skóry naturalnej oraz jej właściwości.

Zalety korzystania z toreb wytworzonych ze skóry ekologicznej

Skóra ekologiczna może być imitacją tej naturalnej. Produkty wykonane z tego tworzywa mogą wyglądać tak samo naturalnie, jak w przypadku ze skóry zwierzęcej. Materiał ten występuje w wielu wariantach kolorystycznych i jego właściwości umożliwiają mu przybierania różnych faktur. Jest to możliwość bardziej charakterystyczna dla materiału syntetycznego niż skóry naturalnej. Co więcej, pielęgnacja ekoskóry jest łatwiejsza niż wyrobów naturalnych. Produkty tego typu są odporne na wodę, elastyczne i mniej wymagające w procesie konserwacji.

Pielęgnacja skóry ekologicznej

W ofercie marki NOBO znajdziecie szeroki wybór torebek wykonanych ze skóry ekologicznej. Aby zachować ich piękny wygląd, należy upewnić się jakie produkty są przeznaczone odpowiednio do tego typu materiału i w jaki sposób można je pielęgnować. Należy pamiętać, aby nie czyścić torebek w pralce, a jeśli zależy ci na dokładnym usunięciu brudu, to warto zanieść je do pralni chemicznej.

Regularne czyszczenie produktów pozwala zmniejszyć widoczność śladów użytkowania materiału oraz uniknąć ich zniszczenia. Cały proces usuwania zabrudzeń należy wykonywać za pomocą miękkiej i suchej ściereczki. Dzięki temu unikniemy dodatkowych niepożądanych śladów na skórze. Jeśli pojawi się plama na torebce, należy wyczyścić ją lekko nasączoną mydłem ściereczką.




Systematyczna pielęgnacja skóry ekologicznej jest bardzo ważna. Moim sposobem jest czyszczenie torebki za pomocą lekko zwilżonej gąbki. Pierwszym etapem jest zanurzenie czyścika w wodzie zmieszanej z szarym mydłem lub płynem do mycia naczyń. Należy pamiętać, aby dokładnie go wycisnąć, tak żeby na produkcie nie powstały zacieki komentuje Joanna Pietrzyk, projektantka łódzkiej marki NOBO.

Na koniec, kiedy dokładnie usunę wszystkie zabrudzenia, torebkę przemywam samą wodą. Kiedy produkt jest umyty, wykorzystuję do czyszczenia suchą ściereczkę do momentu, aż materiał będzie suchy –
dodaje Joanna Pietrzyk, projektantka łódzkiej marki NOBO.

Każdy produkt wykonany ze skóry ekologicznej jest inny. Przed jego czyszczeniem należy nanieść preparat w niewidocznym miejscu i upewnić się, czy na skórze nie tworzą się przebarwienia. Również należy sprawdzić, czy materiał się nie przesusza.

Rekomenduje wykorzystanie oprócz naturalnych produktów, również preparaty specjalnie przeznaczone do czyszczenia i konserwacji ekoskóry. Należy pamiętać, aby środkiem myjącym czyścić torebkę ruchem okrężnym w kierunku środka plamy. Nakładanie substancji w nieumyślny sposób może spowodować powstawanie przetarć – mówi Joanna Pietrzyk.

Pomimo porządnej pielęgnacji torebek wyprodukowanych z materiału ekologicznego należy odpowiednio z nich korzystać. Trzeba pamiętać, aby przechowywać torby w zaciemnionym miejscu. Zbyt długa ekspozycja na słońcu może spowodować przebarwienia koloru. Dodatkowo ciepło wpłynie na zdeformowanie się produktu. Dlatego tak ważne jest, aby produkty trzymać z daleka od punktów ciepła.

O marce NOBO

To Polska marka, która wyróżnia się wysoką jakością oraz nowoczesnym stylem. Design, kolorystyka i wykończenie sprawiają, że torebki NOBO to idealny wybór dla nowoczesnych kobiet, które chcą wyróżniać się z tłumu! W asortymencie marki znajdziecie między innymi: portfele, kopertówki, listonoszki i torby na ramię – wszystkie uszyte z dbałością o każdy najmniejszy szczegół.

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ