Rozgrzewające owsianki – top 3 przepisy na Dzień Owsianki



Jej rekordowa porcja ważyła 1 814 kilogramy i została przygotowana w 2018 roku przez Polaków z ponad 200 litrów mleka. Choć jej przyrządzenie jest niezwykle proste, to doskonały sposób na pożywne śniadanie. Owsianka, bo o niej mowa, już 10 października obchodzi swoje święto. Jak ją przygotować, żeby dodatkowo rozgrzała nas podczas chłodnych jesiennych dni?

Owsianka jest jedną z najczęściej wybieranych opcji śniadaniowych. Przyrządza się ją szybko, a dodanie zaledwie kilku składników sprawia, że jest zbilansowanym posiłkiem dla każdego. Oprócz walorów smakowych ma prozdrowotne właściwości. Płatki owsiane zawierają beta-glukan, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Są również bogate w witaminy z grupy B oraz E, które wspomagają układ odpornościowy organizmu, co jest szczególnie ważne w sezonie jesiennym. Ponadto obecność magnezu w płatkach to kolejny dowód na to, że powinny znaleźć się one w diecie osób przepracowanych i przemęczonych.

Ciepły, rozgrzewający posiłek jest idealnym pomysłem na śniadanie w chłodny poranek. Jako dodatki warto wykorzystywać sezonowe owoce, orzechy i przyprawy korzenne, by rozgrzać organizm. Zobacz najlepsze trzy przepisy na jesienne owsianki.

Pieczona owsianka z malinami i czekoladą

Składniki:

• 1 szklanka płatków owsianych
• 300 g malin
• 250 ml mleka Mazurski Smak 3,2%
• 50 g gorzkiej czekolady
• 4 łyżki cukru
• 2 łyżki kakao
• 2 jajka

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C. Płatki owsiane, mleko, cukier, kakao i jaja mieszamy w misce. Następnie wkładamy w masę maliny, zostawiając trochę do posypania wierzchu. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Czekoladę siekamy. Owsiankę posypujemy czekoladą i pozostałymi malinami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut.






Gotowana owsianka z karmelizowaną dynią i orzechami

Składniki:

• 1 szklanka mleka Łaciate 3,2%
• 5 łyżek płatków owsianych górskich
• pół łyżeczki mielonego cynamonu
• kawałek dyni
• 1 łyżeczka masła ekstra Łaciate
• cukier lub miód do smaku
• sok z cytryny według uznania
• łyżka orzechów włoskich
• 1 mała, słodka pomarańcza

Przygotowanie:

Dynię obieramy, usuwamy pestki, myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię lub do garnka, podlewamy odrobiną gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy dynia będzie prawie miękka odparowujemy nadmiar wody, a do dyni dodajemy masło, miód lub cukier. Wszystko przesmażamy kilka chwil, aż trochę się skarmelizuje, skrapiamy sokiem z cytryny według uznania.
W garnku zagotowujemy mleko, wsypujemy płatki owsiane, cynamon i gotujemy kilka minut do zgęstnienia płatków. Jeżeli chcemy bardziej gęstą owsiankę to dodajemy więcej płatków. Owsiankę przekładamy do miseczki. Na owsiankę nakładamy dynię, posypujemy pokruszonymi orzechami i kawałkami pomarańczy.

Pieczona owsianka z gruszką

Składniki:

• ⅔ szklanki płatków owsianych
• garść orzechów laskowych
• 3 łyżki dżemu
• 1 jajko
• ¼ szklanki jogurtu pitnego naturalnego Milko
• 2 łyżki rozpuszczonego masła ekstra Łaciate
• ½ szklanki mleka Łaciate 3,2%
• 2 gruszki
• 1 łyżka miodu
• migdały
• cynamon

Przygotowanie:

Płatki owsiane mieszamy z posiekanymi orzechami. Mleko łączymy z jogurtem, miodem, masłem i dżemem. Dodajemy jajko i mieszamy razem. Gruszki obieramy. Do kokilek wsypujemy na sam spód owsiankę z orzechami i zalewamy to masą mleczno-jajeczną. Gruszkę wsadzamy do owsianki, posypujemy ją cynamonem i dodajemy migdały. Zapiekamy ok. 35 minut w temp 180⁰C. Podajemy na ciepło.

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ