Pikantna zupa krem z pomidorów



Dipy śmietanowe, czyli jak dodać nowoczesności tradycyjnym potrawom. Proste w przygotowaniu, pełne smaku i coraz częściej wybierane przez Polaków – takie właśnie są dipy śmietanowe. W polskich domach eksperymenty w kuchni stały się codziennością. Dodanie dipu wzbogaci smak każdej potrawy i nada jej wyjątkowego charakteru. Może być uzupełnieniem sałatek, mięs, makaronów, potraw grillowanych, a nawet tradycyjnych kanapek.

Śmietana jest nieodłącznym elementem kuchni europejskiej. Może być wybierana jako dodatek do dań zarówno na ciepło, jak i na zimno, słodkich i wytrawnych. Trudno znaleźć jeden przepis na doskonały sos, ale kluczowe są dwa aspekty – smak i konsystencja. Dipy na bazie śmietany są delikatnie kremowe, a już z kilkoma dodatkami tworzą smaczne i zaskakujące kompozycje smakowe.

Nowym trendem wśród pasjonatów gotowania jest dodawanie do potraw tzw. crème fraiche, czyli delikatnie kwaśnej śmietany wywodzącej się z kuchni francuskiej. Co istotne, produkt można stosować zarówno do przekąsek na zimno, jak i do dań ciepłych. Na jej bazie powstają ciekawe sosy, które pozytywnie zaskoczą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Co ważne nawet tradycyjnym potrawom można nadać powiewu świeżości, sięgając po odpowiedni dip z ciekawymi dodatkami (np. dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem typu #crèmefraiche firmy Mlekpol). Jest to też doskonała opcja, gdy nie mamy czasu na samodzielne gotowanie lub gdy niespodziewanie odwiedzą nas goście. Wtedy wystarczy sięgnąć po gotowy dip, podać go z prostymi przekąskami, jak np. paluchy grissini, bagietka, czy pokrojone w słupki świeże warzywa.

Nawet najlepsi kucharze wiedzą, że czasem to właśnie dobre dodatki są sukcesem smacznego dania.




Pikantna zupa krem z pomidorów

Pyszna, kremowa zupa z sezonowych pomidorów z delikatnym pikantnym akcentem. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Najlepiej smakuje ze świeżymi listkami bazylii. Dodaj jej odrobinę nowoczesności. Wystarczy jeden składnik – wypróbuj Dip śmietanowy crème fraiche.

Składniki:

• 1 kg g świeżych pomidorów malinowych
• 500 ml bulionu warzywnego
• 150 ml dipu śmietanowego z pomidorami, papryką i chilli typu Creme fraiche Mlekpol
• 1 duża biała cebula
• 2 łyżki masła ekstra Łaciate
• 2 łyżki drobno posiekanych liści bazylii
• 1 łyżeczka suszonej bazylii
• 0,5 łyżeczki suszonej mielonej kolendry
• 0,5 łyżeczki mielonej pikantnej papryki
• sól do smaku

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy do niego mieloną kolendrę, bazylię i pikantną paprykę. Mieszamy. Smażymy na małym ogniu przez minutę. Do garnka dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry, kroimy na ósemki. Dodajemy do pozostałych składników, ponownie mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy przez 20 minut. Gotową zupę blendujemy na gładki krem, jeśli chcemy, aby była bardziej aksamitna, przecieramy ją przez sitko. Do zupy dodajemy 4 łyżki dipu śmietanowego, mieszamy. Przelewamy do miseczek, przed podaniem posypujemy listkami bazylii i dekorujemy resztą dipu.

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ