Miliony dzieci na świecie nie mają pełnowartościowej diety



Jednym z kluczowych momentów w żywieniu dziecka jest przestawienie się na pokarm stały. Niestety, zaledwie co trzecie dziecko na świecie otrzymuje wówczas wystarczająco zróżnicowaną dietę, aby prawidłowo się rozwijać.

Według opublikowanego dziś raportu UNICEF „Fed to Fail? The crisis of children’s diets in early life”, dzieci poniżej 2 roku życia nie otrzymują odpowiedniego pożywienia i składników odżywczych. Przez to ich prawidłowy rozwój jest zagrożony.

Autorzy raportu ostrzegają, że wzrost poziomu ubóstwa, nierówności, konfliktów zbrojnych, katastrof naturalnych związanych ze zmianami klimatu i wyzwania zdrowotne takie jak pandemia COVID-19, wpływają na obecny kryzys żywnościowy wśród najmłodszych. Po analizie sytuacji w 91 krajach, autorzy raportu stwierdzają, że tylko połowa dzieci w wieku od 6 do 23 miesięcy otrzymuje codziennie minimalną zalecaną liczbę posiłków.

Niewystarczające spożycie składników odżywczych w pierwszych dwóch latach życia może nieodwracalnie zaszkodzić rozwijającemu się organizmowi dziecka. Edukacja, perspektywy zawodowe i przyszłość najmłodszych są zagrożone. Od wielu lat postęp w dostarczaniu pożywnej i bezpiecznej żywności dla dzieci jest niewielki. Teraz, zakłócenia związane z pandemią COVID-19 mogą jeszcze bardziej pogorszyć sytuację, powiedziała Henrietta Fore, Dyrektor Generalna UNICEF.

Pandemia COVID-19 wpłynęła na sposób, w jaki rodziny karmią swoje dzieci. Na przykład badanie przeprowadzone w gospodarstwach domowych w Dżakarcie wykazało, że połowa rodzin została zmuszona do ograniczenia zakupów pełnowartościowej żywności. W rezultacie, w porównaniu do 2018 r., odsetek dzieci przyjmujących minimalną zalecaną liczbę różnorodnych produktów żywnościowych spadł o 1/3.




Dzieci przez całe życie ponoszą konsekwencje złej diety i praktyk żywieniowych. Niewystarczające spożycie składników odżywczych znajdujących się w warzywach, owocach, jajach, rybach i mięsie, naraża dzieci na częstsze choroby, obniżoną odporność, wyzwania edukacyjne, a nawet śmierć.

Dzieci poniżej 2 roku życia są najbardziej narażone na wszelkie formy niedożywienia – zahamowanie wzrostu, przyrostu masy ciała, niedobory mikroelementów oraz nadwagę i otyłość. UNICEF szacuje, że około 23 mln dzieci dotkniętych zahamowaniem wzrostu ma mniej niż dwa lata.

Według raportu, dzieci w wieku od 6 do 23 miesięcy mieszkające na obszarach wiejskich lub w uboższych gospodarstwach domowych są znacznie bardziej narażone na złej jakości dietę w porównaniu z ich bogatszymi rówieśnikami lub tymi mieszkającymi w miastach. Na przykład w 2020 r. odsetek dzieci karmionych minimalną zalecaną liczbą różnorodnych produktów żywnościowych był dwukrotnie wyższy w miastach (39%) niż na wsi (23%).

Zapewnienie każdemu dziecku pożywnej, bezpiecznej i przystępnej cenowo diety, wymaga współpracy rządów państw, darczyńców i organizacji społeczeństwa obywatelskiego w zakresie transformacji systemów żywności, zdrowia i opieki społecznej. Kluczowe działania obejmują:

• zwiększenie dostępu do pełnowartościowych produktów za przystępną cenę, w tym owoców, warzyw, jajek i ryb, poprzez wspieranie ich produkcji, dystrybucji i sprzedaży;

• wdrożenie krajowych standardów chroniących małe dzieci przed niezdrową i wysoko przetworzoną żywnością oraz zaprzestanie szkodliwych praktyk marketingowych skierowanych do dzieci i rodzin;

• zwiększenie popularności pożywnej i bezpiecznej żywności za pomocą wielu kanałów komunikacji, w tym mediów cyfrowych, aby dotrzeć ze spójnym przekazem do całych rodzin.

Dzieci nie mogą przetrwać ani rozwijać się tylko dzięki kaloriom. Łącząc siły z rządami państw, sektorem prywatnym, społeczeństwem obywatelskim, organizacjami humanitarnymi i rodzinami, możemy zmienić systemy żywnościowe. Zbliżający się szczyt ONZ dotyczący systemów żywnościowych będzie ważną okazją do przygotowania gruntu pod globalny system, który zaspokoi potrzeby wszystkich dzieci, powiedziała Henrietta Fore.

###

O UNICEF

UNICEF od 75 lat ratuje życie dzieci, broni ich praw i pomaga im wykorzystać potencjał, jaki posiadają. Nigdy się nie poddajemy!

Pracujemy w najtrudniejszych miejscach na świecie, aby dotrzeć do najbardziej pokrzywdzonych dzieci. W ponad 190 krajach i terytoriach pracujemy #dlakazdegodziecka, aby budować lepszy świat dla wszystkich. Przed, w trakcie i po kryzysach humanitarnych jesteśmy na miejscu niosąc ratującą życie pomoc i nadzieję dzieciom i ich rodzinom. Realizujemy nie tylko działania pomocowe, ale także edukacyjne. Wierzymy, że edukacja to jedna z najbardziej skutecznych form zmieniania świata. W Polsce pracujemy ze szkołami i samorządami, aby prawa dziecka były zawsze przestrzegane, a głos młodych ludzi słyszany i respektowany. Jesteśmy apolityczni i bezstronni, ale nigdy nie pozostajemy obojętni, gdy chodzi o obronę praw dzieci i zabezpieczenie ich życia i przyszłości. Więcej informacji na unicef.pl.

fot. © UNICEF/Zhanibekov

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ