Miliony dzieci na świecie nie mają pełnowartościowej diety



Jednym z kluczowych momentów w żywieniu dziecka jest przestawienie się na pokarm stały. Niestety, zaledwie co trzecie dziecko na świecie otrzymuje wówczas wystarczająco zróżnicowaną dietę, aby prawidłowo się rozwijać.

Według opublikowanego dziś raportu UNICEF „Fed to Fail? The crisis of children’s diets in early life”, dzieci poniżej 2 roku życia nie otrzymują odpowiedniego pożywienia i składników odżywczych. Przez to ich prawidłowy rozwój jest zagrożony.

Autorzy raportu ostrzegają, że wzrost poziomu ubóstwa, nierówności, konfliktów zbrojnych, katastrof naturalnych związanych ze zmianami klimatu i wyzwania zdrowotne takie jak pandemia COVID-19, wpływają na obecny kryzys żywnościowy wśród najmłodszych. Po analizie sytuacji w 91 krajach, autorzy raportu stwierdzają, że tylko połowa dzieci w wieku od 6 do 23 miesięcy otrzymuje codziennie minimalną zalecaną liczbę posiłków.

Niewystarczające spożycie składników odżywczych w pierwszych dwóch latach życia może nieodwracalnie zaszkodzić rozwijającemu się organizmowi dziecka. Edukacja, perspektywy zawodowe i przyszłość najmłodszych są zagrożone. Od wielu lat postęp w dostarczaniu pożywnej i bezpiecznej żywności dla dzieci jest niewielki. Teraz, zakłócenia związane z pandemią COVID-19 mogą jeszcze bardziej pogorszyć sytuację, powiedziała Henrietta Fore, Dyrektor Generalna UNICEF.

Pandemia COVID-19 wpłynęła na sposób, w jaki rodziny karmią swoje dzieci. Na przykład badanie przeprowadzone w gospodarstwach domowych w Dżakarcie wykazało, że połowa rodzin została zmuszona do ograniczenia zakupów pełnowartościowej żywności. W rezultacie, w porównaniu do 2018 r., odsetek dzieci przyjmujących minimalną zalecaną liczbę różnorodnych produktów żywnościowych spadł o 1/3.




Dzieci przez całe życie ponoszą konsekwencje złej diety i praktyk żywieniowych. Niewystarczające spożycie składników odżywczych znajdujących się w warzywach, owocach, jajach, rybach i mięsie, naraża dzieci na częstsze choroby, obniżoną odporność, wyzwania edukacyjne, a nawet śmierć.

Dzieci poniżej 2 roku życia są najbardziej narażone na wszelkie formy niedożywienia – zahamowanie wzrostu, przyrostu masy ciała, niedobory mikroelementów oraz nadwagę i otyłość. UNICEF szacuje, że około 23 mln dzieci dotkniętych zahamowaniem wzrostu ma mniej niż dwa lata.

Według raportu, dzieci w wieku od 6 do 23 miesięcy mieszkające na obszarach wiejskich lub w uboższych gospodarstwach domowych są znacznie bardziej narażone na złej jakości dietę w porównaniu z ich bogatszymi rówieśnikami lub tymi mieszkającymi w miastach. Na przykład w 2020 r. odsetek dzieci karmionych minimalną zalecaną liczbą różnorodnych produktów żywnościowych był dwukrotnie wyższy w miastach (39%) niż na wsi (23%).

Zapewnienie każdemu dziecku pożywnej, bezpiecznej i przystępnej cenowo diety, wymaga współpracy rządów państw, darczyńców i organizacji społeczeństwa obywatelskiego w zakresie transformacji systemów żywności, zdrowia i opieki społecznej. Kluczowe działania obejmują:

• zwiększenie dostępu do pełnowartościowych produktów za przystępną cenę, w tym owoców, warzyw, jajek i ryb, poprzez wspieranie ich produkcji, dystrybucji i sprzedaży;

• wdrożenie krajowych standardów chroniących małe dzieci przed niezdrową i wysoko przetworzoną żywnością oraz zaprzestanie szkodliwych praktyk marketingowych skierowanych do dzieci i rodzin;

• zwiększenie popularności pożywnej i bezpiecznej żywności za pomocą wielu kanałów komunikacji, w tym mediów cyfrowych, aby dotrzeć ze spójnym przekazem do całych rodzin.

Dzieci nie mogą przetrwać ani rozwijać się tylko dzięki kaloriom. Łącząc siły z rządami państw, sektorem prywatnym, społeczeństwem obywatelskim, organizacjami humanitarnymi i rodzinami, możemy zmienić systemy żywnościowe. Zbliżający się szczyt ONZ dotyczący systemów żywnościowych będzie ważną okazją do przygotowania gruntu pod globalny system, który zaspokoi potrzeby wszystkich dzieci, powiedziała Henrietta Fore.

###

O UNICEF

UNICEF od 75 lat ratuje życie dzieci, broni ich praw i pomaga im wykorzystać potencjał, jaki posiadają. Nigdy się nie poddajemy!

Pracujemy w najtrudniejszych miejscach na świecie, aby dotrzeć do najbardziej pokrzywdzonych dzieci. W ponad 190 krajach i terytoriach pracujemy #dlakazdegodziecka, aby budować lepszy świat dla wszystkich. Przed, w trakcie i po kryzysach humanitarnych jesteśmy na miejscu niosąc ratującą życie pomoc i nadzieję dzieciom i ich rodzinom. Realizujemy nie tylko działania pomocowe, ale także edukacyjne. Wierzymy, że edukacja to jedna z najbardziej skutecznych form zmieniania świata. W Polsce pracujemy ze szkołami i samorządami, aby prawa dziecka były zawsze przestrzegane, a głos młodych ludzi słyszany i respektowany. Jesteśmy apolityczni i bezstronni, ale nigdy nie pozostajemy obojętni, gdy chodzi o obronę praw dzieci i zabezpieczenie ich życia i przyszłości. Więcej informacji na unicef.pl.

fot. © UNICEF/Zhanibekov

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ