Zero waste! Przygotuj bezę z mrożonych białek z kremem daktylowym



Zastanawialiście się kiedyś jak ograniczyć wyrzucanie jedzenia do śmieci? Podpowiadamy, jak nie marnować i wykorzystać białka jajek do przygotowania pysznego deseru – wszystko z ideą zero waste.

Marnowanie jedzenia to jeden z największych problemów naszych czasów. Warto przeciwstawić się temu negatywnemu zjawisku i wprowadzić pozytywne nawyki do naszej codzienności, czyli „zero waste”.* Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne, a efekty mogą zadowolić i zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Idea #zerowaste to dbanie, aby w codziennym życiu generować jak najmniej odpadów, poprzez wykorzystywanie produktów spożywczych niemalże w 100%. Jednym z najważniejszych kroków w kierunku niemarnowania żywności jest planowanie zakupów i ograniczenie kupowania niepotrzebnych produktów. Postaraj się wykorzystać najpierw produkty, które już posiadasz, a zanim wyrzucisz ich resztki sprawdź, czy nie można przygotować z nich czegoś pysznego.

Jedną z potraw przygotowaną z resztek może być przepyszna i krucha beza.

Bezę można przygotować z białek jaj, które zostały nam po wcześniejszym zrobieniu na przykład kruchego ciasta, gdzie białko jaj pozostaje bez użycia. Niewielu z nas wie, że białka jajek możemy zamrozić i wykorzystać, kiedy najdzie nas ochota na pyszny #deser.

Białka jaj zamraża się w hermetycznym pojemniku, które mogą zostać w zamrażarce nawet na rok czasu. Aby je rozmrozić, wyjmij je z zamrażarki i przełóż na jedną noc do lodówki. Kiedy najdzie Cię ochota na deser przygotuj z nich fantastyczną i chrupiącą beze.

Jeśli już przygotujesz bezę koniecznie dodaj do niej pyszny krem, przygotowany z dodatkiem suszonych daktyli. Jego niebanalny smak zaskoczy Twoje podniebienie. Dodatkowo daktyle z linii Bakal Soft zostały poddane specjalnemu procesowi nawodnienia, dzięki któremu są gotowe do dodania wprost z opakowania.




Przepis na krem daktylowy:

– 100 g daktyli z linii Bakal Soft,
– 50g orzechów włoskich z linii Bakal Naturalnie
– 250 g serka mascarpone,
– 200 g śmietanki 36%
– 2 łyżki miody
– 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

1. Do szklanki wlej 1 łyżeczkę wody i wymieszaj ją z kawą. Pozostaw do wystudzenia
2. W międzyczasie w misce ubij na wysokich obrotach mikserem serek mascarpone, śmietankę oraz miód. Czyli przez około 3minuty.
3. Do przygotowanego kremu dodaj przestudzoną kawę i pokrojone na kawałki daktyle oraz orzechy całość wymieszaj do połączenia się ze sobą wszystkich składników.
4. Gotowy krem przełóż na blat bezy, możesz posypać całość kakao orzechami I daktylami.
5. Ciasto podawaj schłodzone. Smacznego!

* Żródło: Instytut Ochrony Środowiska-Państwowego Instytutu Badawczego

O Bakal:

Bakal to marka, która już od 30 lat dostarcza na polski rynek najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana na przekonaniu, że bakalie mają moc wartości i ogrom zastosowań. Dlatego też w swoim portfolio posiada np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie czy suszone daktyle w kakao.

Motto firmy brzmi: „Z miłości do bakalii”.

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ