Zero waste! Przygotuj bezę z mrożonych białek z kremem daktylowym



Zastanawialiście się kiedyś jak ograniczyć wyrzucanie jedzenia do śmieci? Podpowiadamy, jak nie marnować i wykorzystać białka jajek do przygotowania pysznego deseru – wszystko z ideą zero waste.

Marnowanie jedzenia to jeden z największych problemów naszych czasów. Warto przeciwstawić się temu negatywnemu zjawisku i wprowadzić pozytywne nawyki do naszej codzienności, czyli „zero waste”.* Wbrew pozorom, nie jest to wcale trudne, a efekty mogą zadowolić i zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Idea #zerowaste to dbanie, aby w codziennym życiu generować jak najmniej odpadów, poprzez wykorzystywanie produktów spożywczych niemalże w 100%. Jednym z najważniejszych kroków w kierunku niemarnowania żywności jest planowanie zakupów i ograniczenie kupowania niepotrzebnych produktów. Postaraj się wykorzystać najpierw produkty, które już posiadasz, a zanim wyrzucisz ich resztki sprawdź, czy nie można przygotować z nich czegoś pysznego.

Jedną z potraw przygotowaną z resztek może być przepyszna i krucha beza.

Bezę można przygotować z białek jaj, które zostały nam po wcześniejszym zrobieniu na przykład kruchego ciasta, gdzie białko jaj pozostaje bez użycia. Niewielu z nas wie, że białka jajek możemy zamrozić i wykorzystać, kiedy najdzie nas ochota na pyszny #deser.

Białka jaj zamraża się w hermetycznym pojemniku, które mogą zostać w zamrażarce nawet na rok czasu. Aby je rozmrozić, wyjmij je z zamrażarki i przełóż na jedną noc do lodówki. Kiedy najdzie Cię ochota na deser przygotuj z nich fantastyczną i chrupiącą beze.

Jeśli już przygotujesz bezę koniecznie dodaj do niej pyszny krem, przygotowany z dodatkiem suszonych daktyli. Jego niebanalny smak zaskoczy Twoje podniebienie. Dodatkowo daktyle z linii Bakal Soft zostały poddane specjalnemu procesowi nawodnienia, dzięki któremu są gotowe do dodania wprost z opakowania.




Przepis na krem daktylowy:

– 100 g daktyli z linii Bakal Soft,
– 50g orzechów włoskich z linii Bakal Naturalnie
– 250 g serka mascarpone,
– 200 g śmietanki 36%
– 2 łyżki miody
– 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

1. Do szklanki wlej 1 łyżeczkę wody i wymieszaj ją z kawą. Pozostaw do wystudzenia
2. W międzyczasie w misce ubij na wysokich obrotach mikserem serek mascarpone, śmietankę oraz miód. Czyli przez około 3minuty.
3. Do przygotowanego kremu dodaj przestudzoną kawę i pokrojone na kawałki daktyle oraz orzechy całość wymieszaj do połączenia się ze sobą wszystkich składników.
4. Gotowy krem przełóż na blat bezy, możesz posypać całość kakao orzechami I daktylami.
5. Ciasto podawaj schłodzone. Smacznego!

* Żródło: Instytut Ochrony Środowiska-Państwowego Instytutu Badawczego

O Bakal:

Bakal to marka, która już od 30 lat dostarcza na polski rynek najlepszej jakości bakalie. Firma została zbudowana na przekonaniu, że bakalie mają moc wartości i ogrom zastosowań. Dlatego też w swoim portfolio posiada np. bakalie bez konserwantów, przekąski bakaliowe z małą ilością soli, orzeszki oraz migdały w czekoladzie czy suszone daktyle w kakao.

Motto firmy brzmi: „Z miłości do bakalii”.

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ