Za oknem upał? Czas na chłodnik!



Kiedy wakacje w pełni, a na dworze panuje temperatura rodem z tropików, ostatnią rzeczą o jakiej myślimy jest stanie nad parującymi garnkami i gotowanie. W takie dni najważniejsza jest prostota wykonania i mała liczba składników. Czy istnieje danie dla całej rodziny, które jest pyszne, zdrowe, ale również orzeźwiające? Odpowiedź może być tylko jednak – chłodnik! Możecie przygotować go w krótkim czasie sami lub skorzystać z gotowej propozycji.

Chłodnik to zupa serwowana na zimno, najczęściej poniżej temperatury pokojowej 14 °C. Ta potrawa jest przyrządzana ze świeżych i najczęściej surowych warzyw lub owoców, z tego powodu najlepiej sprawdza się wiosną oraz latem. Możecie przygotować ją na bazie kefiru, jogurtu naturalnego, maślanki, śmietany lub zsiadłego mleka. Występuje zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Schłodzone składniki i ich proporcje można dowolnie dobierać, zmieniając za każdym razem smak zupy. Najpopularniejszy w Polsce jest chłodnik litewski na bazie botwinki i buraczków ćwikłowych, który swoje korzenie ma na terenie kresów wschodnich.

#Zupa „na zimno” – samo zdrowie!

Chłodnik to nie tylko pyszne, ale przede wszystkim zdrowe danie. Potrawy na bazie warzyw mają mało kalorii i szereg drogocennych składników, takich jak: błonnik, witaminy oraz minerały. To, czego dostarczymy do organizmu, w dużym stopniu zależy od produktów, jakich użyjemy do przygotowania zupy. Botwinka i buraki są źródłem witamin: A, C, PP, B1, B2 oraz wielu minerałów, m.in. wapnia, fosforu, żelaza. Wspomniane składniki znajdziemy również w rzodkiewce, która dodatkowo zawiera potas, magnez i mangan.

#Ogórki stanowią nie tylko element orzeźwienia, ale także posiadają witaminę K, zwiększającą krzepliwość krwi. Natomiast świeże zioła pobudzają wydzielanie soków trawiennych, a tym samym wspierają nasz układ pokarmowy. Bazą chłodników są mleczne produkty, które jednocześnie stanowią doskonałe źródła białka.

#Nabiał to również bogactwo wapnia chroniącego kości przed osteoporozą. Takie zupy powinny szczególnie spożywać osoby po kuracji antybiotykowej, ponieważ napoje fermentowane pomagają odtworzyć dobrą florę bakteryjną organizmu. Ponadto te mleczne wyroby mają w sobie żywe kultury bakterii, które z kolei wspomagają trawienie i przyswajanie składników odżywczych.

Jaki #chłodnik wybrać na upał?

Zupa „na zimno” to idealne danie na letnie, ciepłe dni. Nie tylko orzeźwia, ale również dodaje energii i nie obciąża żołądka. Takie danie gasi pragnienie, a co najważniejsze uzupełnia niedobory płynów w organizmie, które tracimy podczas upałów. Ponadto jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a przez swoją prostotę nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, więc nie musicie spędzać wielu godzin w kuchni, nad skomplikowanym przepisem.

Jeśli jednak nie macie ochoty na gotowanie w upalne dni, możecie sięgnąć po gotowe, pełnowartościowe propozycje w sklepie. Taka zupa ma liczne wartości odżywcze pochodzące ze świeżych warzyw i fermentacji mlekowej. Ponadto wiele z nich bazuje na tradycyjnych przepisach i lokalnych produktach (np. chłodnik warzywny Mlekpol lub Sokólski). Co ważne są one już odpowiednio doprawione i przyrządzone, dlatego jedyne co musicie zrobić to otworzyć poręczne opakowanie i cieszyć się ich pełnią letniego smaku.

Zupa „na zimno” domowej roboty to propozycja dla wielbicieli gotowania oraz dla tych, którzy nie lubią tracić zbędnego czasu na przygotowywanie posiłków. Całość przygotowania dania potrwa około 30 minut, a mleczny dodatek podkreśli połączenie aromatycznych składników. Młode warzywa dodadzą lekkości i orzeźwienia. Przedstawiamy przepis, który stanowi idealny pomysł na obiad dla 3-osobowej rodziny.

Chłodnik z młodych warzyw i maślanki

Składniki:

• 1 pęczek botwinki
• 3 młode marchewki
• 2 młode pietruszki
• 1 łyżka masła extra Łaciate
• 300 ml wody
• 500 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej
• sól himalajska
• pieprz czarny
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 pęczek koperku świeżego

Przygotowanie:

Warzywa oczyszczamy i kroimy: marchew i buraczki w półplasterki, pietruszkę w kostkę, liście wraz z łodygami na kawałki. W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa (oprócz liści i łodyg), chwilę smażymy. Następnie wlewamy wodę, dodajemy sól himalajską i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Dodajemy liście wraz z łodygami i gotujemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy posiekany koperek oraz wlewamy maślankę. Przyprawiamy chłodnik do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Nieważne czy wybierzecie gotowy posiłek, czy samodzielnie przygotowane danie, bo chłodnik powinniśmy wpisywać do swojej letniej diety jak najczęściej. Nie tylko przynosi ulgę w upalne dni, ale stanowi niezwykle zdrową propozycję i dostarcza wielu składników odżywczych niezbędnych w diecie każdego członka rodziny.

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane do społeczeństwa oraz specjalistów medycznych, propagujących wiedzę na temat…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce. Częstotliwość występowania niewydolności żylnej jest wyższa niż cukrzycy…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się nie tylko na zdrowiu fizycznym, ale także na…
CZYTAJ

Relacja ze spotkania prasowego, 5 edycji kampanii #lubiesiebie, z udziałem znanych ambasadorek.

W warszawskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino odbyło się spotkanie prasowe dedykowane 5. edycji kampanii #lubiesiebie, której inicjatorem jest dr…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne życie. Jednak, by tak się stało, niezbędne wręcz…
CZYTAJ

Retinoidy i witaminy w beauty-planie 3 kluczowe potrzeby skóry

Schyłek roku to czas podsumowań i ustalania beauty-planów. Jesień jest królową zmian. To właśnie teraz najuważniej obserwujemy stan skóry i…
CZYTAJ

Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit

Mikroorganizmy zamieszkują zarówno środowisko zewnętrzne, jak i wnętrze ludzkiego organizmu. Ich zespoły tworzą mikrobioty, które zasiedlają różne obszary ciała, jak…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz częściej pada jedno hasło – Movember. To międzynarodowa…
CZYTAJ

Jakość powietrza w Polsce uzależniona jest nie tylko od działalności człowieka

Jakość powietrza w Europie znacznie się poprawiła w ciągu ostatnich dziesięcioleci, ale zanieczyszczone powietrze nadal stanowi największe zagrożenie dla zdrowia…
CZYTAJ

Jak wybierać odpowiednie kosmetyki do pielęgnacji stref intymnych?

Zdrowie intymne zaczyna się od odpowiedniej pielęgnacji i świadomego wyboru kosmetyków. Choć często skupiamy się na codziennym oczyszczaniu, pielęgnacja delikatnych…
CZYTAJ

5 listopada 39 lat temu przeprowadzono pierwszy udany przeszczep serca – wspomnienia prof. A. Bochenka

To było 39 lat temu, 5 listopada - Serce zostało wycięte, a w klatce piersiowej pojawiła się ogromna, pusta przestrzeń,…
CZYTAJ

Co to jest innowacyjna rehabilitacja neurologiczna i dlaczego jest tak ważna?

Rehabilitacja neurologiczna odgrywa kluczową rolę w procesie próby powrotu do zdrowia i maksymalnego przywrócenia utraconych funkcji u pacjentów ze schorzeniami…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach (EAAD) został ustanowiony w 2008 r. przez Komisję Europejską i jest obchodzony corocznie w dniu 18 listopada w całej Europie.

W ramach EAAD i WAAD na całym świecie organizowane są wydarzenia kierowane…
CZYTAJ

Żylaki to problem milionów Polaków. Jak skutecznie zapobiegać i leczyć?

Żylaki to powszechny problem zdrowotny dotykający niemal połowę dorosłej populacji w Polsce.…
CZYTAJ

Jak holistyczne podejście do zdrowia poprawia nasze samopoczucie?


W życiu wielu kobiet pojawiają się momenty, gdy stres zaczyna odbijać się…
CZYTAJ

Na cukrzycę choruje cała rodzina. Jak wspierać bliską osobę z cukrzycą?

Cukrzyca, choć jest chorobą nieuleczalną, gdy jest wyrównana, daje szansę na aktywne…
CZYTAJ

Movember – kobiety cichymi bohaterkami walki o zdrowie mężczyzn

W listopadzie na ulicach królują wąsy, a w mediach i rozmowach coraz…
CZYTAJ