Orzeźwiające koktajle na maślance – sprawdź niebanalne pomysły



Gdy za oknem upał, szukamy wielu sposobów na ochłodę i orzeźwienie. W takie dni warto sięgnąć po coś, co ugasi nasze pragnienie, a jednocześnie będzie dobroczynnie wpływało na nasz organizm. Właśnie takim napojem jest maślanka, czyli fermentowany napój mleczny. Możemy jej użyć do obiadów, deserów, ale również do koktajli. W połączeniu z owocami, będzie tworzyła niepowtarzalną kompozycję smaków. Jakie właściwości ma napój na bazie maślanki i jak go przygotować? Oto kilka propozycji.

Maślanka stanowi zdrowy dodatek do naszej codziennej diety. Zawiera w sobie sole mineralne, białko i lecytynę, która pozytywnie wpływa na pamięć. Ponadto obecność kwasu mlekowego wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, a co za tym idzie reguluje proces trawienia. Maślanka podobnie jak jogurt i kefir, utrzymuje na długo uczucie sytości po spożyciu oraz posiada mało kalorii, dlatego nawet osoby na diecie mogą ją dodawać zarówno do dań wytrawnych, deserów czy przekąsek. Jest przy tym bardzo lekkostrawna, co jest dodatkowym plusem w gorące dni, gdy nie mamy ochoty jeść nic „ciężkiego”.

Maślanka, czyli dobra podstawa

Maślanka przez wiele lat była nieco niedocenianym produktem. Obecnie stale zyskuje na popularności, wpisując się w konsumenckie trendy prozdrowotne. Na rynku popularnością cieszą się unowocześnione propozycje gotowych maślanek, bazujące na tradycji i regionalnych przepisach. Pomimo ogromnego sentymentu do naturalnego smaku, dodaje się różne dodatki, tworząc zupełnie nową i wyjątkową kompozycję (np. Maślanka Mrągowska straciatella, pieczone jabłko czy mango-kardamon). Obecnie nie brakuje również produktów, które mogą stanowić podstawę pysznych dań, nie narzucając tym samym ich konkretnego charakteru (np. Maślanka Mazurski Smak), a podkreślając smak.

Koktajle na maślance

Koktajle to świetna propozycja zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek czy kolację. Dzięki właściwościom maślanki, zachowasz sytość przez dłuższy czas i dostarczysz sobie wielu wartości odżywczych. Poza tym stanowią idealną alternatywę dla zwykłych posiłków, na przykład wtedy, gdy jesteśmy zabiegani. Ważne jest, że przygotowanie takich koktajli nie trwa długo i jest bardzo proste.






Leśny koktajl

Borówki wzmacniają wzrok i pamięć, w dodatku są słodsze od naszych rodzimych jagód. W połączeniu z Maślanką Mrągowską o smaku bananem, stworzą fantastyczny koktajl. Tajemniczym składnikiem, który doda całości egzotycznego smaku jest tahini, czyli pasta sezamowa bogata w wapń, żelazo, cynk i magnez.

Składniki:

• 1 szklanka borówki amerykańskiej
• 1/2 szklanki mleka Łaciate 3,2%
• 1/2 szklanki Maślanki Mrągowskiej wieloowocowej – owoce leśne
• 1/2 banana
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżka TAHINI (opcjonalnie)
• owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Do pojemnika blendera wkładamy wszystkie składniki: umyte borówki, mleko, maślankę, obranego banana, miód i pastę tahini, jeśli jej używamy. Wszystko blendujemy na jednolity, gładki koktajl i dekorujemy owocami, podając go w pucharkach albo szklankach.

Kakaowy zawrót głowy

Ta propozycja to coś dla wszystkich fanów słodkości. Połączenie kakao i maślanki będzie przypominało czekoladowy napój, a dzięki prozdrowotnym właściwościom tych składników, dodatkowo wzmocni nasz organizm. Słodyczy dodają daktyle, więc cukier możemy w tej sytuacji zostawić na inną okazję.

Składniki:

• 500 ml maślanki Mrągowskiej naturalnej
• 1 banan
• 1 łyżka kakao (gorzkiego, naturalnego)
• 50 g daktyli
• mięta do ozdoby

Przygotowanie:

Do pojemnika blendera wlewamy maślankę. Dodajemy obranego banana, kakao oraz daktyle. Miksujemy na gładki koktajl i przed podaniem, dekorujemy listkami mięty.

#Maślanka jest źródłem wielu wartości odżywczych. Warto dołączyć ją do codziennej diety. Jeśli nie masz czasu albo ochoty na przygotowywanie koktajlu w domu, ale chcesz skorzystać z drogocennych składników maślanki możesz postawić na gotowy deser, przygotowany na jej bazie (np. deser z maślanką od Mlekpolu). Dostępny jest w trzech oryginalnych smakach: nata de coco, tarta cytrynowa oraz muffinka jagodowa. Nie tylko będzie stanowił zdrową i pożywną przekąskę, ale także orzeźwi w upalne dni.

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ

Czego żałujemy przed śmiercią?

Ponad 30% badanych chciałoby, aby ich ostatni list trafił do partnera lub współmałżonka. Jako społeczeństwo unikamy rozmów o śmierci, budzi…
CZYTAJ

Zespół jelita drażliwego – rosnący problem zdrowotny. Czy przeszczep mikrobioty jelitowej może zmienić życie pacjentów?

Ostatnia dekada przyniosła przełomowe odkrycia dotyczące mikrobioty jelitowej, które zmieniają podejście do leczenia zespołu jelita drażliwego (IBS). Szacuje się, że…
CZYTAJ

Jak zadbać o jelita po Świętach Wielkanocnych?

Wielkanoc dobiegła końca, a wraz z nią czas intensywnego biesiadowania przy suto zastawionych stołach. Wiele osób zastanawia się, jak teraz…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może…
CZYTAJ