Ryby nie są jedynym ich źródłem – czego nie wiesz o kwasach omega-3?



Kwasy omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają niezwykle korzystny wpływ, nie tylko na pracę mózgu, serca, ale także narządu wzroku. Warto o tym wiedzieć, ponieważ wielu z nas w codziennej trosce o swoje zdrowie, zupełnie zapomina o oczach… Organizm nie jest jednak w stanie wyprodukować tych związków sam, należy je dostarczać przede wszystkim w pożywieniu i odpowiedniej suplementacji. Co jeszcze warto wiedzieć o tych cennych dla naszych oczu składnikach?

Czym są kwasy omega-3?

Kwasy omega-3 należą do grupy niezbędnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a konkretnie do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W tej grupie są także kwasy: EPA, DHA i ALA. Tłuszcze w odpowiednich ilościach są bardzo potrzebne w naszej diecie, ponieważ stanowią budulec komórek, dostarczają energii, a także ułatwiają rozpuszczanie się witamin, takich jak A, D, E i K, które jednocześnie są elementami kwasów omega-3. To właśnie dzięki tym związkom błona komórkowa może funkcjonować lepiej, tym samym usprawniając wszystkie procesy życiowe organizmu. Kwasy tłuszczowe stanowią także składnik siatkówki oka, a brak jej odpowiedniej pielęgnacji może prowadzić do rozwoju wad wzroku.

Gdzie naturalnie występują?

Niedobory kwasów omega-3 w diecie mogą doprowadzić do wielu chorób narządu wzroku, np. zwyrodnienia plamki żółtej. Żeby tego uniknąć powinniśmy włączyć do swojego codziennego jadłospisu odpowiednie produkty.

Największe naturalne źródła kwasów tłuszczowych to:

• tłuste ryby, np. łosoś, sardynki, makrela,
• owoce morza i algi,
• awokado,
• orzechy włoskie,
• migdały,
• nasiona rzepaku, soi, chia i lnu,
• białe mięso z kurczaka.




Nie da się ukryć, że najważniejszym źródłem kwasów omega-3 w naszej diecie są ryby. Cennym źródłem kwasów tłuszczowych są również produkty, w których skład wchodzą oleje roślinne. Niestety jednak wiele osób wciąż ma niedobory kwasów omega-3. Przyczyną może być np. nieodpowiednio skomponowana #dieta i spożywanie żywności o wysokim stopniu przetworzenia, będącej źródłem szkodliwych tłuszczów trans.

Zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe ulegają zniszczeniu podczas procesu podgrzewania, dlatego spełniają one swoje zadanie jedynie wówczas, gdy produkty bogate w te składniki nie są poddawane zbyt wysokiej obróbce termicznej. Na przykład olej lniany zimno tłoczony, otrzymywany jest z dojrzałych nasion w temperaturze nie większej niż 40°C. Dzięki temu wartości odżywcze, w tym kwasy tłuszczowe omega-3, zachowują swoje naturalne struktury i właściwości biologiczne.

Jak inaczej można dostarczyć do organizmu kwasy omega-3?

Zapotrzebowanie naszego organizmu na kwasy omega-3 jest bardzo duże. Według Instytutu Żywności i Żywienia, należy dziennie przyjmować ok. 1/2 g tych związków. By dopełnić swoją dietę i dodatkowo zadbać o wzrok, dobrze jest wybrać suplementy z kwasami tłuszczowymi, których zażywanie rekomenduje między innymi Polskie Towarzystwo Okulistyczne (PTO).

Szczególnie polecane jest to osobom na diecie bezrybnej, wegetarianom oraz weganom. Warto sięgać po wygodne rozwiązanie, jakim jest zażywanie kapsułek (np. Ocuvite Complete). Oprócz kwasów omega-3 w ich składzie znajdziemy dodatkowo witaminy (C i E), a także luteinę, zeaksantynę i cynk. Odpowiednio dobrane składniki pomagają w utrzymaniu prawidłowego widzenia oraz chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.

Choć kwasy omega-3 znajdziemy w wielu na co dzień spożywanych produktach, zapotrzebowanie na te związki jest na tyle duże, że oprócz stosowania diety bogatej we wspomniane składniki, powinniśmy dodatkowo je suplementować. Wprowadzenie tych kilku zasad do swojego życia już teraz, sprawi, że oczy odwdzięczą nam się pokazując to, co najpiękniejsze.

1. EPA DHA dzienne zapotrzebowanie – suplementacja omega-3 (szkoleniacss.com)

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące nieuczciwego wykorzystywania wizerunku profesora Andrzeja Bochenka, kardiochirurg z…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu. Warto jednak pamiętać, że ekspozycja na promieniowanie UV…
CZYTAJ

Nawilżenie, fotoprotekcja i wyrównanie kolorytu skóry-Co spakować do wakacyjnej kosmetyczki?

Lipiec to synonim wakacji i wyjątkowej, letniej atmosfery… zwiastun podróży, chwil na plaży i wśród malowniczych górskich szczytów. To już za…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i słodkim smakiem dzieciństwa. Jednak owoce jagodowe to coś…
CZYTAJ

Higienistka stomatologiczna ostrzega: pomijanie wieczornego mycia zębów z aparatem ortodontycznym to poważny błąd!

Decyzja o podjęciu leczenia ortodontycznego to ważny krok w kierunku osiągnięcia wymarzonego, zdrowego uśmiechu. Jednak wraz z założeniem aparatu pojawiają…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co trzeci dorosły Polak. Choć często bagatelizujemy brak snu,…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia - zwłaszcza dla osób…
CZYTAJ

E-papierosy pod lupą dentysty: co dzieje się w jamie ustnej po vapowaniu?

Używanie e-papierosów zdobyło w ostatnich latach ogromną popularność, jako alternatywa dla tradycyjnego palenia tytoniu. Choć początkowo uważano je za mniej…
CZYTAJ

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Profesor Andrzej Bochenek nie promuje żadnych leków ani suplementów – ostrzega przed oszustwem!

W trosce o zdrowie pacjentów oraz w odpowiedzi na liczne sygnały dotyczące…
CZYTAJ

Dbaj o swoje znamiona – dlaczego warto wykonać dermatoskopię i chronić skórę przed słońcem?

Latem chętniej wystawiamy skórę na słońce, spędzając wolne chwile na świeżym powietrzu.…
CZYTAJ

5 powodów, by sięgać po owoce jagodowe. Dietetyczka Grupy LUX MED: „To nie tylko smak lata”

Truskawki, maliny, borówki czy jeżyny kojarzą nam się z letnim słońcem i…
CZYTAJ

Brak snu jak 0,5 promila alkoholu. Ekspertki o bezsenności

Bezsenność i zaburzenia snu to problem, z którym zmaga się nawet co…
CZYTAJ

Upały a choroby układu krążenia – jak dbać o serce w gorące dni?

Wysokie temperatury, choć dla wielu kojarzą się z letnim wypoczynkiem, mogą stanowić…
CZYTAJ