Ryby nie są jedynym ich źródłem – czego nie wiesz o kwasach omega-3?



Kwasy omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają niezwykle korzystny wpływ, nie tylko na pracę mózgu, serca, ale także narządu wzroku. Warto o tym wiedzieć, ponieważ wielu z nas w codziennej trosce o swoje zdrowie, zupełnie zapomina o oczach… Organizm nie jest jednak w stanie wyprodukować tych związków sam, należy je dostarczać przede wszystkim w pożywieniu i odpowiedniej suplementacji. Co jeszcze warto wiedzieć o tych cennych dla naszych oczu składnikach?

Czym są kwasy omega-3?

Kwasy omega-3 należą do grupy niezbędnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a konkretnie do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W tej grupie są także kwasy: EPA, DHA i ALA. Tłuszcze w odpowiednich ilościach są bardzo potrzebne w naszej diecie, ponieważ stanowią budulec komórek, dostarczają energii, a także ułatwiają rozpuszczanie się witamin, takich jak A, D, E i K, które jednocześnie są elementami kwasów omega-3. To właśnie dzięki tym związkom błona komórkowa może funkcjonować lepiej, tym samym usprawniając wszystkie procesy życiowe organizmu. Kwasy tłuszczowe stanowią także składnik siatkówki oka, a brak jej odpowiedniej pielęgnacji może prowadzić do rozwoju wad wzroku.

Gdzie naturalnie występują?

Niedobory kwasów omega-3 w diecie mogą doprowadzić do wielu chorób narządu wzroku, np. zwyrodnienia plamki żółtej. Żeby tego uniknąć powinniśmy włączyć do swojego codziennego jadłospisu odpowiednie produkty.

Największe naturalne źródła kwasów tłuszczowych to:

• tłuste ryby, np. łosoś, sardynki, makrela,
• owoce morza i algi,
• awokado,
• orzechy włoskie,
• migdały,
• nasiona rzepaku, soi, chia i lnu,
• białe mięso z kurczaka.




Nie da się ukryć, że najważniejszym źródłem kwasów omega-3 w naszej diecie są ryby. Cennym źródłem kwasów tłuszczowych są również produkty, w których skład wchodzą oleje roślinne. Niestety jednak wiele osób wciąż ma niedobory kwasów omega-3. Przyczyną może być np. nieodpowiednio skomponowana #dieta i spożywanie żywności o wysokim stopniu przetworzenia, będącej źródłem szkodliwych tłuszczów trans.

Zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe ulegają zniszczeniu podczas procesu podgrzewania, dlatego spełniają one swoje zadanie jedynie wówczas, gdy produkty bogate w te składniki nie są poddawane zbyt wysokiej obróbce termicznej. Na przykład olej lniany zimno tłoczony, otrzymywany jest z dojrzałych nasion w temperaturze nie większej niż 40°C. Dzięki temu wartości odżywcze, w tym kwasy tłuszczowe omega-3, zachowują swoje naturalne struktury i właściwości biologiczne.

Jak inaczej można dostarczyć do organizmu kwasy omega-3?

Zapotrzebowanie naszego organizmu na kwasy omega-3 jest bardzo duże. Według Instytutu Żywności i Żywienia, należy dziennie przyjmować ok. 1/2 g tych związków. By dopełnić swoją dietę i dodatkowo zadbać o wzrok, dobrze jest wybrać suplementy z kwasami tłuszczowymi, których zażywanie rekomenduje między innymi Polskie Towarzystwo Okulistyczne (PTO).

Szczególnie polecane jest to osobom na diecie bezrybnej, wegetarianom oraz weganom. Warto sięgać po wygodne rozwiązanie, jakim jest zażywanie kapsułek (np. Ocuvite Complete). Oprócz kwasów omega-3 w ich składzie znajdziemy dodatkowo witaminy (C i E), a także luteinę, zeaksantynę i cynk. Odpowiednio dobrane składniki pomagają w utrzymaniu prawidłowego widzenia oraz chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.

Choć kwasy omega-3 znajdziemy w wielu na co dzień spożywanych produktach, zapotrzebowanie na te związki jest na tyle duże, że oprócz stosowania diety bogatej we wspomniane składniki, powinniśmy dodatkowo je suplementować. Wprowadzenie tych kilku zasad do swojego życia już teraz, sprawi, że oczy odwdzięczą nam się pokazując to, co najpiękniejsze.

1. EPA DHA dzienne zapotrzebowanie – suplementacja omega-3 (szkoleniacss.com)

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ