Domowe sposoby na zgagę, czyli jak szybko poczuć ulgę



Zgaga występuje wtedy, gdy zastawka mięśniowa między żołądkiem a przełykiem rozluźnia się lub nie zamyka całkowicie. W ten sposób kwas żołądkowy przedostaje się do przełyku, wywołując uczucie pieczenia za mostkiem lub w nadbrzuszu. Może również pojawić się gorzki lub kwaśny posmak w ustach. Zastanawiasz się, jak złagodzić wspomniane objawy? Skorzystaj z naszych podpowiedzi!

Przyczyny zgagi

#Zgaga to nieprzyjemne uczucie pieczenia w klatce piersiowej, które może przesuwać się w górę szyi i gardła. Zazwyczaj trwa od kilku minut do kilku godzin. Niejednokrotnie towarzyszą mu trudności z połykaniem, a także gorący, kwaśny lub słony posmak w tylnej części gardła. Zastanawiasz się, czym jest zgaga – skąd się bierze i jak ją leczyć? Może wskazywać na refluks żołądkowo-przełykowy. Często nasila się po jedzeniu lub wtedy, gdy kładziesz się zbyt szybko po posiłku.

Zmień styl życia!

U wielu osób zgaga może być wywołana określonymi nawykami żywieniowymi i stylem życia. Niektóre pokarmy i napoje również mogą zwiększyć ryzyko wspomnianej dolegliwości. Pomyśl, jak się czujesz po zjedzeniu cebuli, owoców cytrusowych, pomidorów, tłustych potraw, a także wypiciu napojów gazowanych, cytrynowych i kofeinowych. Jeśli dany produkt nasila objawy, wykreśl go ze swojej diety. Jeśli czujesz nieznośne pieczenie w gardle, stań prosto. Dzięki temu odciążysz dolny zwieracz przełyku i zmniejszysz ucieczkę kwaśnych treści z żołądka w górę przez przewód pokarmowy.

Nie pal! #Nikotyna może podrażniać przełyk i osłabiać zastawkę między przełykiem a żołądkiem. W ten sposób umożliwia przesunięcie się kwasu żołądkowego w górę.






Szklanka ciepłego mleka na zgagę

Cierpisz na zgagę i zastanawiasz się, jak szybko poczuć ulgę? Sięgnij po odtłuszczone mleko, które zadziała jako tymczasowa bariera między wyściółką jelita a kwaśną zawartością żołądka. Możesz też zjeść niskotłuszczowy jogurt, który nie tylko złagodzi objawy, lecz także dostarcza probiotyków wspomagających trawienie.

Jeżeli nie masz mleka, przygotuj herbatę z cynamonem. Wystarczy, że dodasz 1 łyżeczkę zmielonego lub zmiażdżonego cynamonu do szklanki wrzącej wody. Musisz ją parzyć przez kilka minut, a następnie odcedzić i wypić.

Nie przejadaj się!

Jeśli dręczy Cię zgaga – palący problem, sprawdź, jak sobie z nią poradzić. Spróbuj jeść mniejsze posiłki, ale częściej, aby uniknąć rozciągania żołądka. Nie kładź się, jeśli czujesz się najedzony. Odczekaj przynajmniej trzy godziny, zanim pójdziesz spać. Jeżeli nadal męczy Cię zgaga, żuj 2-3 świeże liście bazylii. Wspierają układ trawienny i normalizują wydzielanie kwasu żołądkowego.

Domowe sposoby na zgagę

Ananas zawiera bromelainę, enzym, który pomaga kontrolować poziom kwasu solnego w żołądku. W ten sposób działa jako naturalne środek zobojętniający kwas. Wypij ½ szklanki soku ananasowego po posiłku, aby zmniejszyć nadkwasotę i zgagę.

Soki warzywne, w tym ziemniaczany, selerowy i kapuściany, mają odczyn zasadowy, dzięki czemu skutecznie odkwaszają organizm. Przywracają i utrzymują równowagę kwasowo-zasadową, zmniejszając ryzyko dolegliwości układu pokarmowego. Z kolei sok z papai zawiera papainę, enzym trawienny, który koi żołądek i pomaga w rozkładzie białka.

Jeśli chcesz szybko pozbyć się pieczenia w gardle, zjedz jeden kawałek jabłka. Uspokoi produkcję kwasu i złagodzi zgagę w ciągu kilku minut. Banan to kolejny owoc zobojętniający kwas, który może pomóc w przypadku zgagi. Możesz jeść zarówno świeże, jak i suszone banany, aby złagodzić nieprzyjemne pieczenie. Wzbogać również swoje menu o winogrona, skutecznie łagodzą niestrawność, rozstrój żołądka i zgagę. Jeśli masz problemy z trawieniem, zjedz 10-20 winogron.

Mikroflora w jamie ustnej – mały ekosystem, wielkie znaczenie

Kiedy myślimy o mikroflorze, zwykle mamy na myśli jelita. Tymczasem równie złożony i ważny ekosystem mikroorganizmów funkcjonuje w naszej jamie…
CZYTAJ

Rola roweru i transportu publicznego w dążeniu do neutralności klimatycznej – Światowy Dzień Roweru 2025

Z okazji Światowego Dnia Roweru, obchodzonego 3 czerwca, warto przypomnieć o licznych korzyściach płynących z jazdy na rowerze. Raport Europejskiej…
CZYTAJ

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ