Najpyszniejsze wielkanocne wypieki – Przepis na babkę wielkanocną



W Święta Wielkanocne poza klasycznymi potrawami, takimi jak żurek z białą kiełbasą czy faszerowane jajka, na stole nie brakuje również słodkości – mazurka, babki wielkanocnej i sernika. Bazą wielu wielkanocnych potraw jest mąka, dlatego powinniśmy zadbać o jej najlepsze właściwości. Mąka tortowa z Młyna Jaczkowice gwarantuje najwyższą jakość wypieków, które zrobią wrażenie na każdym z naszych gości.

Wielkanoc to magiczny okres, podczas którego możemy odpocząć od codziennych obowiązków. Do dzieci przychodzi zając z drobnymi upominkami, przygotowywane są wydmuszki, pisanki oraz koszyczki wielkanocne. Wspólne gotowanie świątecznych posiłków również może być dobrze spędzonym czasem. W przygotowaniach wypieków pomoże nam Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice, dzięki której babka, tarty czy inne ciasta wyjdą wprost wyśmienicie.

Świąteczne słodkie wypieki

Na wielkanocnym stole najczęściej znajdziemy tradycyjne dania, których przepisy są często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Cały rok czekamy na moment, kiedy możemy zjeść pyszną babkę drożdżową oblaną słodkim lukrem czy mazurek, pojawiający się na stole ten jedyny raz w roku, podczas Świąt Wielkiej Nocy.

Poza ciastami, w ramach słodkości często pichcimy przeróżne ciasteczka, faworki i pączki. Jednak, aby przygotować te pyszności, musimy zadbać o jak najlepszej jakości składniki o, dlatego sięgamy po najświeższe i ekologiczne owoce, miody, konfitury. Bardzo istotna jest baza naszych wypieków, czyli mąka.

Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice jest czystym oraz naturalnym składnikiem naszych wielkanocnych potraw, która gwarantuje pyszny smak oraz najlepszą jakość. Typ 450 świadczy o wysokim przemiale mąki, dzięki czemu jest ona delikatna i puszysta, a nasze ciasta będą wyrośnięte i zawsze udane, co jest bardzo ważne przy świątecznych wypiekach.

Mąka Tortowa od Młyna Jaczkowice w połączeniu z rodzinnymi recepturami to doskonały duet, który pomoże nam stworzyć pyszne ciasta i świąteczne dania o najwyższej jakości i przepysznym smaku.

Tradycyjne dania

Podczas wielkanocnych spotkań na stole gości wiele pyszności, począwszy od śniadania wielkanocnego, gdzie spożywamy święconkę, jajka w przeróżnej postaci, sałatki czy pieczone mięsa, aż po obiad i kolację. Oczywiście nie może zabraknąć tradycyjnych dań takich jak żurek w chlebie z białą kiełbasą lub barszcz biały, pieczone mięsa czy ryby z sosem, do których zagęszczenia możemy dodać Mąkę Tortową. Kiedy będziemy mieli ochotę na posiłek inny niż typowo świąteczny, mąka tortowa z Młyna Jaczkowice przyda nam się również do przyrządzenia przekąsek na słono, takich jak paszteciki z nadzieniem, naleśniki czy pizzerinki.

Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice
została wyprodukowana z pszenicy pochodzącej od lokalnych rolników. Położona wśród żyznych pól doliny Odry, podoławska wieś Jaczkowice od dawna słynie z uprawy znakomitej pszenicy. A to wszystko za sprawą urodzajnych gleb, dzięki którym powstają najwyższej jakości mąki.

Dolnośląska Mąka Tortowa Młyna Jaczkowice gwarantuje udane wypieki, niczym z najlepszych piekarni i cukierni. To obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników wypieków zarówno wielkanocnych jak i naleśników, bułeczek czy drożdżówek.




Przepis na babkę wielkanocną

Składniki:

• 160 g Dolnośląskiej Mąki Tortowej
• 90 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 4 jajka
• 200 g masła
• skórka i sok z 1 cytryny
• 1 łyżka cukru waniliowego
• 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

1. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy sok i skórkę z cytryny, a następnie studzimy.
2. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier biały oraz wanilinowy i ubijamy na gładką pianę.
3. Do drugiej miski przesiewamy Dolnośląską Mąkę Tortową oraz mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, następnie dokładnie mieszamy.
4. Mieszankę dodajemy do ubitych jajek i miksujemy, a następnie wlewamy wcześniej roztopione masło.
5. Formę na babkę (z kominkiem w środku) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
6. Gotową masę przelewamy formy i pieczemy przez około 45 minut w 170 stopniach.
7. Po wystudzeniu możemy oprószyć babkę cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę mikrobioty jelitowej w utrzymaniu zdrowia człowieka. Ten złożony…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy są to poszerzone, sine żyły na nogach,…
CZYTAJ

Moda czy zdrowie? Jak mądrze wybielać zęby i dbać o piękny uśmiech w sezonie weselno-komunijnym i nie tylko

Śnieżnobiały uśmiech staje się modny i szczególnie pożądany w okresie ślubno-komunijnym. Coraz więcej osób, przygotowując się do ważnych uroczystości, uwzględnia…
CZYTAJ

Wiosenny niezbędnik na piknik i grilla

Wiosna i lato to czas, gdy gotowanie przenosi się na świeże powietrze. Grill w ogrodzie, piknik w parku, a może…
CZYTAJ

Wiosenny grill bez stresu – wszystko gotowe, zanim przyjdą goście

Są takie dni, kiedy wszystko toczy się we własnym tempie. Stół ustawiony gdzieś w ogrodzie, w powietrzu unosi się zapach…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy LUX MED, przypomina o roli tego niewielkiego, ale…
CZYTAJ

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

29 maja to Światowy Dzień Układu Pokarmowego. Niestety, o mikrobiocie nadal wiemy zbyt mało

Z okazji Światowego Dnia Układu Pokarmowego eksperci zwracają uwagę na kluczową rolę…
CZYTAJ

Koniec z bólem i dyskomfortem: laserowe leczenie żylaków to Twoje rozwiązanie!

Żylaki to powszechny problem, który dotyka coraz więcej osób. Niezależnie od tego,…
CZYTAJ

Światowy Dzień Tarczycy: Niedoczynność i nadczynność tarczycy – co musisz wiedzieć?

Z okazji Światowego Dnia Tarczycy lek. Claude Mawa, specjalista medycyny rodzinnej Grupy…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ