Kawa czy herbata? Dylemat? Wcale nie. I kawa, i herbata!



#Kawa czy #herbata? Dylemat? Wcale nie. I kawa, i herbata. Oba napary są bardzo zdrowe, ale wypijane z umiarem. Zajmijmy się kawą. Arabica i robusta zawierają przede wszystkim kofeinę (działającą szybko i przyczyniającą się do przyspieszonego i nieregularnego rytmu serca) oraz antyoksydanty, zwalczające wolne rodniki. Pomagają uniknąć depresji. To tyle pewników, ale prozdrowotnych zalet kawy może być więcej.

Proponujemy coś więcej niż zwykłą kawę. To Chi-cafe balans – napój kawowy z błonnikiem, minerałami organicznymi, kawą zieloną, guaraną, granatem oraz żeń-szeniem.

Chi (czytaj. czi) w Chinach oznacza energię życia. Zgodnie z tym mottem Chi-Cafe balans sprzyja witalności, służy koncentracji, korzystnie wpływa na serce, układ nerwowy oraz kostny. Zmniejsza niepożądane działanie kawy i pomaga stworzyć naturalną równowagę.

Tajemnica Chi-Cafe balans tkwi w harmonijnej kompozycji naturalnego przeciwutleniacza czyli zielonej, prażonej rozpuszczalnej kawy, substancji balastowych z włókien akacji, magnezu, wapnia jak również guarany, owoców granatu, żeń-szenia i kakao. Jest bogata w magnez (dobroczynny wpływ na serce, układ kostny, nerwowy, energię) wapń. Działa zasadowo czyli nie zakwasza jak zwykła kawa.

Kofeina z tropikalnych owoców guarany wydziela się wolno i sprawia, że jej działanie jest łagodniejsze i ma dłuższy efekt. Tym samym jest łagodna dla żołądka i jelit.

Aromat i smak Chi-cafe balans jest delikatnie kawowo-kakaowy. Trzy filiżanki Chi Cafe balans pokrywają 30% dziennego zapotrzebowania na magnez. Jest to pierwiastek ważny dla serca i jego rytmu, jak również równowagi psychicznej i nerwowej. Wraz z wapniem jest ważny dla kości. Zwykła kawa prowadzi do utraty wapnia – Chi-Cafe balans jest jego źródłem. Jedna filiżanka Chi-Cafe balans ma tyle minerałów zasadowych co 100 g warzyw (wg wartości PRAL).




Przyrządzanie

Do filiżanki wsypujemy 5g Chi-Cafe balans (2 łyżeczki) i zalewamy ok. 100 ml gorącej wody. W razie potrzeby dodajemy mleka lub dosładzamy do smaku.

Z Chi-Cafe balans możemy także zrobić #frappé lub kawę mrożoną.
Zalecane jest wypijanie codziennie trzech filiżanek Chi-Cafe balans.

Składniki Chi-Cafe balans:

• kawa arabica i robusta – szlachetne odmiany o orientalnym aromacie
• naturalna kofeina z kawy i guarany daje przyjemne, długotrwałe pobudzenie
• błonnik z włókna akacji sprzyja florze bakteryjnej i regulacji pracy jelit.
• Trzy filiżanki Chi-Cafe balans zapewniają 30% dziennej porcji błonnika
• żeń-szeń i reishi – chińskie symbole witalności i długowieczności
• ekstrakt z granatu – od tysięcy lat uchodzi za symbol płodności oraz
• nieśmiertelności, bogate źródło antyutleniaczy
• wapń – ważny dla prawidłowego funkcjonowania enzymów trawiennych
• i utrzymania zdrowych kości i zębów
• magnez – pomaga zmniejszyć zmęczenie, ważny dla funkcji psychologicznych,
• pracy nerwów i mięśni.

Składniki: rozpuszczalny błonnik z akacji (55%), ekstrakt z kawy arabica i robusta (26%), aromaty naturalne: ekstrakt z guarany (4%), grzyb reishi, ekstrakt z żeń-szenia; cytrynian magnezu, ekstrakt z zielonej kawy (2%), kakao w proszku, regulator kwasowości – mleczan wapnia, ekstrakt z soku z granatów (1%).

Porcja (5 g) zawiera ok. 75 mg kofeiny. Nie zaleca się spożywania przez dzieci. Nie należy przekraczać spożycia 400 mg kofeiny dziennie ze wszystkich źródeł (200 mg dla kobiet w ciąży i karmiących).

Produkt wegański. Nie zawiera glutenu i laktozy.
Opakowanie 180 g wystarcza na 36 porcji, a puszka 450 g na 90 porcji.
Cena opakowania 180 g – 39 zł, opakowania 450 g – 89 zł.
www.drjacobs.pl

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ

Suszarko-lokówka Sencor SHS 9100RS – profesjonalna i bezpieczna stylizacja włosów dzięki technologii Coandy

Nowoczesna stylizacja włosów przestała być zarezerwowana wyłącznie dla salonów fryzjerskich. Dzięki suszarko-lokówce Sencor SHS 9100RS każda użytkowniczka może stworzyć zachwycającą…
CZYTAJ

Ekspertka ostrzega: choroby dziąseł rozwijają się po cichu. Jak je zatrzymać?

Krwawią przy szczotkowaniu, bolą przy dotyku, a oddech traci świeżość - to nie tylko drobne niedogodności, ale sygnały, że dziąsła…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie osób z ADHD. – Już przesunięcie zegara o…
CZYTAJ

Dzień Makaronu – czemu po makaronie chce nam się spać i co z tym zrobić? Radzi dietetyczka

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu – ulubionego dania wielu osób na całym świecie. Jednak wielu z nas po jego…
CZYTAJ

Europejska Federacja Periodontologii ujednoliciła standardy leczenia w Europie

Paradontoza to choroba, która dotyka coraz większej liczby osób. W Europie problemy z przyzębiem ma ponad 60% populacji[1], a w Polsce…
CZYTAJ

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS – rewolucja w prostowaniu suchych i mokrych włosów

Aeroprostownica Sencor Artemiss SHI 9100RS to urządzenie, które redefiniuje codzienną stylizację włosów. Innowacyjna technologia prostowania za pomocą powietrza zapobiega nadmiernej ekspozycji…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje…
CZYTAJ

Zmiana czasu a ADHD – jak przesunięcie zegara wpływa na sen, nastrój i koncentrację? 

Zmiana czasu, choć z pozoru niewielka, może w istotny sposób zaburzyć funkcjonowanie…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ