Kawa czy herbata? Dylemat? Wcale nie. I kawa, i herbata!
#Kawa czy #herbata? Dylemat? Wcale nie. I kawa, i herbata. Oba napary są bardzo zdrowe, ale wypijane z umiarem. Zajmijmy się kawą. Arabica i robusta zawierają przede wszystkim kofeinę (działającą szybko i przyczyniającą się do przyspieszonego i nieregularnego rytmu serca) oraz antyoksydanty, zwalczające wolne rodniki. Pomagają uniknąć depresji. To tyle pewników, ale prozdrowotnych zalet kawy może być więcej.
Proponujemy coś więcej niż zwykłą kawę. To Chi-cafe balans – napój kawowy z błonnikiem, minerałami organicznymi, kawą zieloną, guaraną, granatem oraz żeń-szeniem.
Chi (czytaj. czi) w Chinach oznacza energię życia. Zgodnie z tym mottem Chi-Cafe balans sprzyja witalności, służy koncentracji, korzystnie wpływa na serce, układ nerwowy oraz kostny. Zmniejsza niepożądane działanie kawy i pomaga stworzyć naturalną równowagę.
Tajemnica Chi-Cafe balans tkwi w harmonijnej kompozycji naturalnego przeciwutleniacza czyli zielonej, prażonej rozpuszczalnej kawy, substancji balastowych z włókien akacji, magnezu, wapnia jak również guarany, owoców granatu, żeń-szenia i kakao. Jest bogata w magnez (dobroczynny wpływ na serce, układ kostny, nerwowy, energię) wapń. Działa zasadowo czyli nie zakwasza jak zwykła kawa.
Kofeina z tropikalnych owoców guarany wydziela się wolno i sprawia, że jej działanie jest łagodniejsze i ma dłuższy efekt. Tym samym jest łagodna dla żołądka i jelit.
Aromat i smak Chi-cafe balans jest delikatnie kawowo-kakaowy. Trzy filiżanki Chi Cafe balans pokrywają 30% dziennego zapotrzebowania na magnez. Jest to pierwiastek ważny dla serca i jego rytmu, jak również równowagi psychicznej i nerwowej. Wraz z wapniem jest ważny dla kości. Zwykła kawa prowadzi do utraty wapnia – Chi-Cafe balans jest jego źródłem. Jedna filiżanka Chi-Cafe balans ma tyle minerałów zasadowych co 100 g warzyw (wg wartości PRAL).
Przyrządzanie
Do filiżanki wsypujemy 5g Chi-Cafe balans (2 łyżeczki) i zalewamy ok. 100 ml gorącej wody. W razie potrzeby dodajemy mleka lub dosładzamy do smaku.
Z Chi-Cafe balans możemy także zrobić #frappé lub kawę mrożoną.
Zalecane jest wypijanie codziennie trzech filiżanek Chi-Cafe balans.
Składniki Chi-Cafe balans:
• kawa arabica i robusta – szlachetne odmiany o orientalnym aromacie
• naturalna kofeina z kawy i guarany daje przyjemne, długotrwałe pobudzenie
• błonnik z włókna akacji sprzyja florze bakteryjnej i regulacji pracy jelit.
• Trzy filiżanki Chi-Cafe balans zapewniają 30% dziennej porcji błonnika
• żeń-szeń i reishi – chińskie symbole witalności i długowieczności
• ekstrakt z granatu – od tysięcy lat uchodzi za symbol płodności oraz
• nieśmiertelności, bogate źródło antyutleniaczy
• wapń – ważny dla prawidłowego funkcjonowania enzymów trawiennych
• i utrzymania zdrowych kości i zębów
• magnez – pomaga zmniejszyć zmęczenie, ważny dla funkcji psychologicznych,
• pracy nerwów i mięśni.
Składniki: rozpuszczalny błonnik z akacji (55%), ekstrakt z kawy arabica i robusta (26%), aromaty naturalne: ekstrakt z guarany (4%), grzyb reishi, ekstrakt z żeń-szenia; cytrynian magnezu, ekstrakt z zielonej kawy (2%), kakao w proszku, regulator kwasowości – mleczan wapnia, ekstrakt z soku z granatów (1%).
Porcja (5 g) zawiera ok. 75 mg kofeiny. Nie zaleca się spożywania przez dzieci. Nie należy przekraczać spożycia 400 mg kofeiny dziennie ze wszystkich źródeł (200 mg dla kobiet w ciąży i karmiących).
Produkt wegański. Nie zawiera glutenu i laktozy.
Opakowanie 180 g wystarcza na 36 porcji, a puszka 450 g na 90 porcji.
Cena opakowania 180 g – 39 zł, opakowania 450 g – 89 zł.
www.drjacobs.pl