Kawa czy herbata? Dylemat? Wcale nie. I kawa, i herbata!



#Kawa czy #herbata? Dylemat? Wcale nie. I kawa, i herbata. Oba napary są bardzo zdrowe, ale wypijane z umiarem. Zajmijmy się kawą. Arabica i robusta zawierają przede wszystkim kofeinę (działającą szybko i przyczyniającą się do przyspieszonego i nieregularnego rytmu serca) oraz antyoksydanty, zwalczające wolne rodniki. Pomagają uniknąć depresji. To tyle pewników, ale prozdrowotnych zalet kawy może być więcej.

Proponujemy coś więcej niż zwykłą kawę. To Chi-cafe balans – napój kawowy z błonnikiem, minerałami organicznymi, kawą zieloną, guaraną, granatem oraz żeń-szeniem.

Chi (czytaj. czi) w Chinach oznacza energię życia. Zgodnie z tym mottem Chi-Cafe balans sprzyja witalności, służy koncentracji, korzystnie wpływa na serce, układ nerwowy oraz kostny. Zmniejsza niepożądane działanie kawy i pomaga stworzyć naturalną równowagę.

Tajemnica Chi-Cafe balans tkwi w harmonijnej kompozycji naturalnego przeciwutleniacza czyli zielonej, prażonej rozpuszczalnej kawy, substancji balastowych z włókien akacji, magnezu, wapnia jak również guarany, owoców granatu, żeń-szenia i kakao. Jest bogata w magnez (dobroczynny wpływ na serce, układ kostny, nerwowy, energię) wapń. Działa zasadowo czyli nie zakwasza jak zwykła kawa.

Kofeina z tropikalnych owoców guarany wydziela się wolno i sprawia, że jej działanie jest łagodniejsze i ma dłuższy efekt. Tym samym jest łagodna dla żołądka i jelit.

Aromat i smak Chi-cafe balans jest delikatnie kawowo-kakaowy. Trzy filiżanki Chi Cafe balans pokrywają 30% dziennego zapotrzebowania na magnez. Jest to pierwiastek ważny dla serca i jego rytmu, jak również równowagi psychicznej i nerwowej. Wraz z wapniem jest ważny dla kości. Zwykła kawa prowadzi do utraty wapnia – Chi-Cafe balans jest jego źródłem. Jedna filiżanka Chi-Cafe balans ma tyle minerałów zasadowych co 100 g warzyw (wg wartości PRAL).




Przyrządzanie

Do filiżanki wsypujemy 5g Chi-Cafe balans (2 łyżeczki) i zalewamy ok. 100 ml gorącej wody. W razie potrzeby dodajemy mleka lub dosładzamy do smaku.

Z Chi-Cafe balans możemy także zrobić #frappé lub kawę mrożoną.
Zalecane jest wypijanie codziennie trzech filiżanek Chi-Cafe balans.

Składniki Chi-Cafe balans:

• kawa arabica i robusta – szlachetne odmiany o orientalnym aromacie
• naturalna kofeina z kawy i guarany daje przyjemne, długotrwałe pobudzenie
• błonnik z włókna akacji sprzyja florze bakteryjnej i regulacji pracy jelit.
• Trzy filiżanki Chi-Cafe balans zapewniają 30% dziennej porcji błonnika
• żeń-szeń i reishi – chińskie symbole witalności i długowieczności
• ekstrakt z granatu – od tysięcy lat uchodzi za symbol płodności oraz
• nieśmiertelności, bogate źródło antyutleniaczy
• wapń – ważny dla prawidłowego funkcjonowania enzymów trawiennych
• i utrzymania zdrowych kości i zębów
• magnez – pomaga zmniejszyć zmęczenie, ważny dla funkcji psychologicznych,
• pracy nerwów i mięśni.

Składniki: rozpuszczalny błonnik z akacji (55%), ekstrakt z kawy arabica i robusta (26%), aromaty naturalne: ekstrakt z guarany (4%), grzyb reishi, ekstrakt z żeń-szenia; cytrynian magnezu, ekstrakt z zielonej kawy (2%), kakao w proszku, regulator kwasowości – mleczan wapnia, ekstrakt z soku z granatów (1%).

Porcja (5 g) zawiera ok. 75 mg kofeiny. Nie zaleca się spożywania przez dzieci. Nie należy przekraczać spożycia 400 mg kofeiny dziennie ze wszystkich źródeł (200 mg dla kobiet w ciąży i karmiących).

Produkt wegański. Nie zawiera glutenu i laktozy.
Opakowanie 180 g wystarcza na 36 porcji, a puszka 450 g na 90 porcji.
Cena opakowania 180 g – 39 zł, opakowania 450 g – 89 zł.
www.drjacobs.pl

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Rozgrzewająca, aromatyczna i pełna koloru — zupa krem z marchewki i pomarańczy to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Lekko słodka,…
CZYTAJ

Choroba dziąseł, która uderza w serce

„Bakterie z jamy ustnej mogą dostać się do krwi i wywołać stan zapalny w naczyniach. To zwiększa ryzyko zawału.” Nie…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony. W tym samym czasie liczba nowych przypadków nowotworów…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po raz pierwszy zastosowano aterektomię rotacyjną, nowatorską metodę leczenia…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek, wspominając listopadową noc sprzed czterech dekad. – Marian…
CZYTAJ

Metale ciężkie i pestycydy w warzywach i owocach z działek miejskich – wyniki badań komentuje ekspertka IOŚ-PIB

Marchew z działki, sałata z miejskiego ogródka czy truskawki z własnej uprawy – to symbole zdrowej, lokalnej żywności. Jednak najnowsze…
CZYTAJ

Jesienna dynia w nowym świetle – jak Halloween wpływa na marnowanie żywności

Moda na Halloween i rzeźbione dynie w ostatnich latach przekształciła się w szerszy trend – dekorowanie wnętrz oraz wejść do…
CZYTAJ

Świetlista i opalona skóra jak po wakacjach: wszystko co powinnaś wiedzieć o opalaniu natryskowym

Letnia opalenizna od zawsze kojarzy się ze zdrowiem, energią i atrakcyjnym wyglądem. Jednak niestety promienie UV niosą ze sobą ryzyko…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz ze śniegiem, mróz i wieczna ciemność skutecznie zniechęcają…
CZYTAJ

Od profilaktyki po rehabilitację – 29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu. Nie lekceważ pierwszych objawów

Z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu przypominamy, jak poważnym wyzwaniem zdrowotnym pozostaje ta choroba. Udar mózgu to jedna z najczęstszych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień…
CZYTAJ

Cukrzyca i nowotwory. „To nie tylko współistnienie, ale wzajemne napędzanie się chorób”

Do 2030 roku liczba Polaków chorujących na cukrzycę może przekroczyć 4 miliony.…
CZYTAJ

Pierwszy zabieg aterektomii w Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej – nowa możliwość leczenia miażdżycy

W Rzeszowskim Centrum Chirurgii Naczyniowej i Endowaskularnej American Heart of Poland po…
CZYTAJ

Po raz pierwszy widziałem otwartą klatkę piersiową pacjenta bez serca – prof. Andrzej Bochenek wspomina 40. rocznicę pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce

– Pomyślałem wtedy: co to za fantasta? – mówił prof. Andrzej Bochenek,…
CZYTAJ

Plan B na kryzys: Joga i ćwiczenia w domu jako ratunek, gdy pogoda totalnie zniechęca

W sezonie jesienno-zimowym pogoda potrafi być największym wrogiem twojej regularności treningowej. Deszcz…
CZYTAJ