Kawa czy herbata? Dylemat? Wcale nie. I kawa, i herbata!



#Kawa czy #herbata? Dylemat? Wcale nie. I kawa, i herbata. Oba napary są bardzo zdrowe, ale wypijane z umiarem. Zajmijmy się kawą. Arabica i robusta zawierają przede wszystkim kofeinę (działającą szybko i przyczyniającą się do przyspieszonego i nieregularnego rytmu serca) oraz antyoksydanty, zwalczające wolne rodniki. Pomagają uniknąć depresji. To tyle pewników, ale prozdrowotnych zalet kawy może być więcej.

Proponujemy coś więcej niż zwykłą kawę. To Chi-cafe balans – napój kawowy z błonnikiem, minerałami organicznymi, kawą zieloną, guaraną, granatem oraz żeń-szeniem.

Chi (czytaj. czi) w Chinach oznacza energię życia. Zgodnie z tym mottem Chi-Cafe balans sprzyja witalności, służy koncentracji, korzystnie wpływa na serce, układ nerwowy oraz kostny. Zmniejsza niepożądane działanie kawy i pomaga stworzyć naturalną równowagę.

Tajemnica Chi-Cafe balans tkwi w harmonijnej kompozycji naturalnego przeciwutleniacza czyli zielonej, prażonej rozpuszczalnej kawy, substancji balastowych z włókien akacji, magnezu, wapnia jak również guarany, owoców granatu, żeń-szenia i kakao. Jest bogata w magnez (dobroczynny wpływ na serce, układ kostny, nerwowy, energię) wapń. Działa zasadowo czyli nie zakwasza jak zwykła kawa.

Kofeina z tropikalnych owoców guarany wydziela się wolno i sprawia, że jej działanie jest łagodniejsze i ma dłuższy efekt. Tym samym jest łagodna dla żołądka i jelit.

Aromat i smak Chi-cafe balans jest delikatnie kawowo-kakaowy. Trzy filiżanki Chi Cafe balans pokrywają 30% dziennego zapotrzebowania na magnez. Jest to pierwiastek ważny dla serca i jego rytmu, jak również równowagi psychicznej i nerwowej. Wraz z wapniem jest ważny dla kości. Zwykła kawa prowadzi do utraty wapnia – Chi-Cafe balans jest jego źródłem. Jedna filiżanka Chi-Cafe balans ma tyle minerałów zasadowych co 100 g warzyw (wg wartości PRAL).




Przyrządzanie

Do filiżanki wsypujemy 5g Chi-Cafe balans (2 łyżeczki) i zalewamy ok. 100 ml gorącej wody. W razie potrzeby dodajemy mleka lub dosładzamy do smaku.

Z Chi-Cafe balans możemy także zrobić #frappé lub kawę mrożoną.
Zalecane jest wypijanie codziennie trzech filiżanek Chi-Cafe balans.

Składniki Chi-Cafe balans:

• kawa arabica i robusta – szlachetne odmiany o orientalnym aromacie
• naturalna kofeina z kawy i guarany daje przyjemne, długotrwałe pobudzenie
• błonnik z włókna akacji sprzyja florze bakteryjnej i regulacji pracy jelit.
• Trzy filiżanki Chi-Cafe balans zapewniają 30% dziennej porcji błonnika
• żeń-szeń i reishi – chińskie symbole witalności i długowieczności
• ekstrakt z granatu – od tysięcy lat uchodzi za symbol płodności oraz
• nieśmiertelności, bogate źródło antyutleniaczy
• wapń – ważny dla prawidłowego funkcjonowania enzymów trawiennych
• i utrzymania zdrowych kości i zębów
• magnez – pomaga zmniejszyć zmęczenie, ważny dla funkcji psychologicznych,
• pracy nerwów i mięśni.

Składniki: rozpuszczalny błonnik z akacji (55%), ekstrakt z kawy arabica i robusta (26%), aromaty naturalne: ekstrakt z guarany (4%), grzyb reishi, ekstrakt z żeń-szenia; cytrynian magnezu, ekstrakt z zielonej kawy (2%), kakao w proszku, regulator kwasowości – mleczan wapnia, ekstrakt z soku z granatów (1%).

Porcja (5 g) zawiera ok. 75 mg kofeiny. Nie zaleca się spożywania przez dzieci. Nie należy przekraczać spożycia 400 mg kofeiny dziennie ze wszystkich źródeł (200 mg dla kobiet w ciąży i karmiących).

Produkt wegański. Nie zawiera glutenu i laktozy.
Opakowanie 180 g wystarcza na 36 porcji, a puszka 450 g na 90 porcji.
Cena opakowania 180 g – 39 zł, opakowania 450 g – 89 zł.
www.drjacobs.pl

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ