Fakty i mity nt. kawy – „mała czarna” , a nasze zdrowie



Fakty i mity nt. kawy – „mała czarna” , a nasze zdrowie. #Espresso, #latte, a może #cappuccino? Kawa niejedno ma imię, ale możemy być pewni, że wśród wielu rodzajów, każdy jej miłośnik znajdzie swoją ulubioną. Poza doskonałymi walorami smakowymi dodatkowo pobudza organizm, a także wpływa pozytywnie na pamięć, koncentrację czy poprawę nastroju. Niektórzy uwielbiają ją również za to, że przyspiesza metabolizm, a co za tym idzie – okazuje się pomocna w procesie odchudzania. Jednak wokół tego pysznego napoju powstało także wiele mitów. Co warto wiedzieć o kawie? Komentuje Monika Kroenke, dietetyk Centrum Medycznego Damiana.

Kawy nie wolno pić przy nadciśnieniu

MIT. Powszechnie uważa się, że kawa nie jest wskazana u osób mających problem z wysokim ciśnieniem krwi. Jednak jej wpływ na ciśnienie tętnicze jest znikomy, podnosząc jego wartość zaledwie o kilka mmHg, które i tak po niedługim czasie wraca do poziomu bazowego. Co ciekawe, u osób, które spożywają kawę regularnie – codziennie lub kilka razy w tygodniu – ten skok nie występuje. Pamiętajmy, że zdecydowanie większy wpływ na nadciśnienie ma spożywanie alkoholu, palenie papierosów czy produktów z dużą ilością soli.

Kawa odwadnia i wypłukuje magnez

MIT.
Często mówi się, że kawa powoduje odwodnienie i wypłukuje magnez. Owszem, działa ona moczopędnie i z pewnością bardzo duże spożycie tego napoju w ciągu dnia (powyżej 4 filiżanek) może prowadzić do wystąpienia zaburzeń we wchłanianiu mikroelementów, takich jak magnez czy wapń. Należy jednak zaznaczyć, że odwodnienie powodowane jest głównie przez niedostateczne spożycie wody, a brak magnezu w organizmie to przede wszystkim skutek nieprawidłowej diety. Jeśli więc chcemy wypić 2 kubki dziennie, a przy tym nie będziemy zapominali o odpowiednim nawodnieniu i zdrowej diecie – nie musimy obawiać się utraty magnezu. Co więcej, sama „mała czarna” jest jego źródłem – w jednej filiżance znajdziemy ok. 7 mg magnezu.




Kawa jest pomocna w odchudzaniu

PRAWDA. Kawa może być naszym sprzymierzeńcem podczas odchudzania, a mają z tym związek trzy aspekty jej działania. Przede wszystkim pobudza metabolizm, zmniejsza apetyt, przez co nie mamy ochoty na podjadanie. Napój ten dodaje nam też energii, dzięki czemu możemy być bardziej aktywni w ciągu dnia. Pamiętajmy jednak, że właściwości takie wykazuje jedynie czarna kawa, ponieważ jeśli dodamy do mleko i cukier, łatwo możemy zamienić ten napój w prawdziwą bombę kaloryczną.

Kobiety w ciąży nie powinny spożywać kawy

PRAWDA. Choć kawa nie jest kategorycznie zakazana, to jednak każda przyszła mama powinna spożywać ją z umiarem, najlepiej tylko okazjonalnie. Rozwiązaniem jest także kawa bezkofeinowa, która pozwoli cieszyć się ulubionym smakiem, a przy tym będzie bezpieczna dla dziecka. Warto wiedzieć, że wszystkie produkty spożywane przez ciężarną przenikają do łożyska i stamtąd do płodu. Choć nie ma jednoznacznych badań świadczących o wpływie kawy na rozwój dziecka to istnieje ryzyko, że może ona powodować poronienia czy niską wagę urodzeniową. Skutkiem małej czarnej bywają też mdłości, zgaga czy podrażnienie żołądka, czego przyszła mama zdecydowanie powinna unikać.
Jak widać kawa ma dużo zalet, dlatego jeśli lubimy jej smak i działanie nie musimy jej sobie odmawiać. Ważne jednak, aby spożywać ją z umiarem i nie przekraczać 1-2 filiżanek dziennie.


Monika Kroenke, dietetyk Centrum Medycznego Damiana

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ