Pączek na diecie – tłustoczwartkowe propozycje w lżejszej odsłonie. Placki ryżowe z musem jabłkowym
Żadnemu łasuchowi ta data nie umknie w kalendarzu. Tłusty czwartek już 11 lutego! Każdy wie, że aby szczęściło się przez cały rok, tego dnia przynajmniej jeden pączek musi być zjedzony. Jak nie zrezygnować z tradycji i jednocześnie wytrwać w postanowieniu, że w 2021 roku dbamy o sobie i swoją dietę? Wybierzmy lżejszą opcję albo tradycyjny pączek zamieńmy na inną słodycz.
Nieco odchudzony, ale wciąż pączek
Jest kilka sposobów na „odchudzenie” tradycyjnych pączków. Po pierwsze, zamiast z samego rana ustawiać się w długim ogonku do pobliskiej cukierni, poświęćmy jeden wieczór i przygotujmy pączki w domu! Będziemy mieć wówczas pewność, że nie ma w nich żadnych polepszaczy smaku i zbędnych dodatków, jak w przypadku niektórych kupnych słodkości. Po drugie, pamiętając, że wysoka kaloryczność złocistych słodkości wynika głównie ze smażenia ich w głębokim tłuszczu, postawmy na coraz popularniejsze pączki pieczone!
Dla „pączkowych tradycjonalistów” mamy inne propozycje. Znacie ten żywieniowy trik, zgodnie z którym ta sama porcja jedzona na mniejszym talerzu wyda nam się większa niż taka sama na ogromnym talerzu? Z pączkiem może być tak samo! Postawmy na pączki w wersji mini – do wyboru mamy np. mini pączki na serku homogenizowanym albo wegańskie mini pączki kokosowe ze skórką pomarańczową, których jedna sztuka to zaledwie (w porównaniu z pączkiem tradycyjnym) 150 kcal! Dla tych, którzy w Tłusty Czwartek stawiają na amerykański klimat i słynne donuty z dziurką, mamy z kolei propozycję odchudzenia pączka przy użyciu mąki gryczanej.
Z odsieczą przychodzi placek
Czy wiecie, że w Wielkiej Brytanii, we wtorek poprzedzający Środę Popielcową odbywają się tzw. Pancake Races, czyli biegi, podczas których uczestnicy mają przed sobą patelnię z naleśnikami? Nie sugerujemy, aby w ramach uczczenia Tłustego Czwartku biegać po okolicy ze stosem placków, ale tłustoczwartkowe śniadanie z pankejkami w roli głównej będzie świetnym planem na ten wyjątkowy poranek. Placki to świetna propozycja na coś słodkiego, ale fit.
Bo tradycyjne #pankejki naprawdę nietrudno odchudzić! Wystarczy, że wybierzemy alternatywę dla tradycyjnej mąki pszennej, cukier zastąpimy bananem albo ksylitolem, a placki usmażymy bez tłuszczu. Nasze propozycje to placki na mące ryżowej lub jaglanej – do jednych i drugich świetnie pasuje mus jabłkowy. Ciekawą opcją są też placki z ziarnami amarantusa z dodatkiem banana albo placki gryczane i to w opcji idealnej dla osób na diecie bez laktozy.
SKŁADNIKI
2 jajka
400 g mleka kokosowego
270-300 g mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
80 g ksylitolu
500 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
olej kokosowy, ilość do smażenia
Placki ryżowe z musem jabłkowym
(TM6, TM5)
Przygotowanie
1. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, żółtka przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać bez założonej miarki 1 min 30 s/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać mleko kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia, ½ łyżeczki cynamonu, imbir i 50 g ksylitolu, zmiksować 30 s/obr. 4. Masę przełożyć do miski, stopniowo dodawać do niej masę z białek, delikatnie wymieszać kopystką, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
4. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, dodać sok z cytryny, gotować 10 min/100°C/obr. 1.
5. Dodać pozostałe 30 g ksylitolu i ½ łyżeczki cynamonu, zmiksować 30 s/obr. 6. Przełożyć do miski, odstawić.
6. Na nieprzywierającej patelni, na średniej mocy palnika rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać na patelnię porcje placków (Ø 6-7 cm), smażyć z każdej strony 1-2 min. Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
7. Placki ryżowe podawać na ciepło z musem jabłkowym.
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:
1. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, żółtka przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Białka ubijać.
3. W oddzielnej misce zmiksować żółtka, mleko kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia, ½ łyżeczki cynamonu, imbir i 50 g ksylitolu, Stopniowo dodawać do masy z żółtkami masę z białek, delikatnie wymieszać, odstawić.
4. Jabłka uprażyć w garnku z sokiem z cytryny.
5. Dodać pozostałe 30 g ksylitolu i ½ łyżeczki cynamonu, i zmiksować do uzyskania konsystencji musu
6. Na nieprzywierającej patelni, na średniej mocy palnika rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać na patelnię porcje placków (Ø 6-7 cm), smażyć z każdej strony 1-2 min. Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
7. Placki ryżowe podawać na ciepło z musem jabłkowym.