Kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kotleciki ryżowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
3 saszetki (300 g) białego ryżu (np. marki Britta)
200 g szpinaku grubo krojonego
10 szt pomidorów suszonych posiekanych
1 cebula drobno posiekana
1 ząbek czosnku drobno posiekany
2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
100 g bułki tartej
30 g parmezanu
2 jajka
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać cebulę oraz czosnek i smażyć przez minutę następnie dodać szpinak i smażyć przez kolejną minutę. Ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Wymieszać z ostudzonym ryżem, pomidorami, bułką tarta, parmezanem, natką i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Uformować kotleciki. I smażyć na rozgrzanym oleju aż się będą złociste. Można podawać bazyliowym pesto.
Smacznego!