Blok czekoladowo – orzechowy. Przygotuj pyszny deser dla Babci i Dziadka



Dzień Babci i Dziadka zbliża się wielkimi krokami. To idealny moment, aby w szczególny sposób podziękować im, za ich czułość, cierpliwość i opiekę, jaką nas obdarowywali przez lata. Jako prezent z tej okazji najlepiej sprawdzi się poświęcenie im odrobiny czasu, rozmowa telefoniczma oraz drobny podarunek, który sami przygotujecie. Zaskocz swoich ukochanych Dziadków w ich święto i przygotuj dla nich pyszne czekoladowo – orzechowe ciasto. Przedstawiamy Wam prosty do przygotowania przepis na wegetariańską i bezglutenową wersję bloku, który idealnie sprawdzi się jako deser w tym wyjątkowym dniu Babci i Dziadka.

Przepis: blok czekoladowo – orzechowy

SKŁADNIKI: (na średnią keksówkę)

• 100g żurawiny suszonej Bakal Naturalnie
• 50g orzechów włoskich Bakal Naturalnie
• 50g migdałów Bakal Naturalnie
• 2 tabliczki gorzkiej czekolady minimum 70%
• 100g kaszy jaglanej
• 2 łyżki oleju kokosowego
• 3 łyżki miodu
• 1 łyżka masła orzechowego
• 2 łyżeczki kakao






Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną ugotuj w nieosolonej wodzie przez ok 20 minut.
2. W osobnym garnku podgrzej olej kokosowy, masło orzechowe oraz miód. Połącz ze sobą wszystkie składniki, dodając do masy połamaną czekoladę oraz kakao. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu do momentu połączenia się ze sobą wszystkich składników.
3. Do przygotowanej czekoladowej masy przełóż ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną i wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone lub zmielone orzechy oraz żurawinę. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Dno keksówki wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej przygotowaną masę. Odstaw blok do lodówki na 4-6 godzin
5. Deser podawaj schłodzony. Smacznego!

Orzechy włoskie z linii Bakal Naturalnie:
Orzechy idealnie sprawdzą się jako składnik do twoich zdrowych sałatek, wzbogacając je o dodatkowe witaminy oraz białko. Możesz też użyć ich do jogurtu lub porannej owsianki.

Od krajowych strategii do lokalnych działań. Rolnictwo w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu w coraz większym stopniu wpływają na rolnictwo – sektor, który z jednej strony odpowiada za bezpieczeństwo żywnościowe, a…
CZYTAJ

Bezpieczeństwo żywnościowe i klimat – wspólne wyzwania współczesnego świata

Światowy Dzień Żywności, obchodzony 16 października, to okazja do refleksji nad tym, jak powstaje żywność, jak z niej korzystamy i…
CZYTAJ

Od Polski po Danię: jak sieć Netto walczy z marnowaniem jedzenia

Na świecie marnuje się około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności. W Unii Europejskiej ponad połowa tych strat powstaje w domach. W…
CZYTAJ

Dla urody i dla zdrowia – co warto wiedzieć o blefaroplastyce?

Ograniczone pole widzenia, zmęczenie oczu i bóle głowy to jedne z najbardziej dokuczliwych dolegliwości mało znanego problemu – opadających powiek.…
CZYTAJ

Domowy kisiel żurawinowy z malinami

Domowy kisiel w najlepszym wydaniu — kwaśna żurawina i słodkie maliny tworzą duet, który idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Ten…
CZYTAJ

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez wszystkie przypadki. To dobry znak, przede wszystkim dla…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień, mniejsza ilość światła słonecznego i zaburzony rytm dobowy…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co prowadzi do nadmiernego obciążenia narządu wzroku, zaburzeń akomodacji…
CZYTAJ

Odnowiona linia produktów do pielęgnacji skóry ageLOC Tru Face od marki Nu Skin

Linia kosmetyków do pielęgnacji uwzględniająca holistyczne podejście do procesu starzenia, zaprojektowana specjalnie w celu zwalczania widocznych oznak starzenia się skóry.…
CZYTAJ

„I żyli długo… Ale czy szczęśliwie?” Stowarzyszenie mali bracia Ubogich rusza z akcją promującą Program „Obecność”

Czy bohaterowie ulubionych baśni z dzieciństwa naprawdę żyli długo i szczęśliwie? To pytanie stało się inspiracją dla najnowszej akcji Stowarzyszenia…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”. Większość z nas zna te obietnice aż za…
CZYTAJ

Leki w naszych wodach, czyli jak oczyszczalnie radzą sobie z farmaceutykami i jaki jest ich wpływ na środowisko?

15 lat śledzenia leków w środowisku przez ekspertów z IOŚ-PIB: najnowsze fakty Woda jest podstawowym zasobem niezbędnym do życia, a…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Pokolenie Z a kryzys zdrowia psychicznego: dlaczego młodzi Polacy odczuwają największy niepokój?

Coraz częściej w mediach oraz przestrzeni publicznej słowo dobrostan odmieniane jest przez…
CZYTAJ

SAD – choroba afektywna sezonowa (Seasonal Affective Disorder), czyli sezonowy spadek nastroju. Na czym polega i jak sobie z nim radzić?

Jesień i zima to dla wielu z nas trudniejszy czas. Krótszy dzień,…
CZYTAJ

Jak era cyfrowa wpływa na wzrok? Jak rozwijają się choroby oczu? Profilaktyka i leczenie chorób oczu z okazji Światowego Dnia Wzroku

Współczesny człowiek spędza średnio kilka godzin dziennie przed ekranami urządzeń elektronicznych, co…
CZYTAJ

Trening mózgu, a nie tylko ciała. Dlaczego tak trudno nam wytrwać w aktywności fizycznej?

„Od jutra zacznę biegać”. „Od poniedziałku siłownia”. „Od nowego roku zmiana nawyków”.…
CZYTAJ

Światowy Dzień Onkologii – dlaczego tak ważna jest szybka diagnoza, co oznacza kompleksowe leczenie w onkologii i na czym polega szybka terapia onkologiczna

4 października przypada Światowy Dzień Onkologii, który przypomina o znaczeniu wczesnej diagnostyki,…
CZYTAJ