Postanowienia noworoczne – #zdrowa #dieta z kaszą i strączkami



Wraz z początkiem Nowego Roku podsumowujemy poprzedni i tworzymy listę noworocznych postanowień. Na takiej liście najczęściej zapisujemy ciekawe podróże, czytanie większej liczby książek, efektywniejsze oszczędzanie czy zmianę nawyków żywieniowych. Ostatni punkt najczęściej łączy się z odchudzaniem lub zdrowszą dietą. Przypomnijmy sobie, ilu z nas zaczęło lepiej się odżywiać i po paru tygodniach traciło chęci. Niech w tym roku naszym sprzymierzeńcem będą błonnik i białko. Ich źródło należy szukać w kaszach i strączkach – oto kilka ciekawych propozycji na wykorzystanie tych smacznych dodatków.

Postanowienia noworoczne powinny być przede wszystkim motywacją dla samych siebie. Założyliśmy pewne przemyślane cele i obiecaliśmy sobie pracę nad ich osiągnięciem. Nie inaczej jest ze zdrowszą dietą. Lepsze praktyki wprowadzajmy stopniowo do naszej codzienności.

Takimi zdrowymi nawykami żywieniowymi są między innymi picie odpowiedniej dziennej ilości wody, spożywanie częstszych, ale mniejszych porcji w ciągu dnia, ograniczenie potraw smażonych czy zrezygnowanie z dań przetworzonych. W zdrowszej diecie pomoże także aktywność fizyczna i różne kulinarne urozmaicenia, np. zamiana tradycyjnych ziemniaków na wybrane rodzaje kasz i roślin strączkowych jako pyszny dodatek do warzyw, mięs, zup czy sosów.

Drogocenne kasze

Dlaczego warto do swoich nawyków żywieniowych wprowadzić na stałe kasze? Gryczana, jaglana, kuskus, jęczmienna, bulgur, orkiszowa czy pęczak to nasiona posiadające mnóstwo ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Każda z nich zawiera dużą ilość potrzebnego błonnika, odpowiadającego za dobre trawienie czy pomagającego usuwać niestrawiony pokarm z jelit. Błonnik jest także cenny dla osób odchudzających się, ponieważ daje uczucie sytości na dłuższy czas. Najwięcej tego włókna znajdziemy w pęczaku i kaszy gryczanej.

#Kasze możemy jeść o każdej porze dnia. Są one na tyle uniwersalne, że pasują do praktycznie wszystkich rodzajów dań. Z jaglanej przygotujemy przepyszną śniadaniową jaglankę na wodzie lub mleku z dodatkami ulubionych owoców. Do kaszy gryczanej palonej obowiązkowo gulasz wołowy w aromatycznym sosie na bazie wina czerwonego i pulpy pomidorowej. Do zupy jarzynowej jako pyszny dodatek sprawdzi się kasza jęczmienna marki Halina. Orientalna #kasza bulgur najlepiej czuje się w towarzystwie warzyw i ryby z piekarnika lub przygotowanej na parze.

Warte uwagi strączki

Osławione przez nasze babcie ciężkie do strawienia dania na bazie fasoli czy bezsmakowe papki z soczewicy odchodzą w zapomnienie. Fasola, groch, ciecierzyca i soczewica to coraz popularniejsze dodatki oraz podstawy całych potraw, po które warto sięgać częściej. Przede wszystkim zawierają potrzebny budulec naszych mięśni, czyli dobrze przyswajalne białko, które w wegetariańskiej i wegańskiej diecie może zastąpić odzwierzęce.

Oprócz tego dostajemy w nich skrobię oraz – podobnie jak w przypadku kasz – bardzo ważny błonnik. Ponadto wszystkie nasiona strączkowe mają niski indeks glikemiczny, mogą je więc spożywać osoby chore na cukrzycę. Strączki należy jeść minimum dwa razy na tydzień jako pełne danie lub dodatek.




Co przygotujemy ze strączków? Na pewno słodkie, wegańskie brownie fasolowe, popularne w wielu miejscach z kuchnią roślinną. Czerwoną soczewicę marki Halina wykorzystamy do aromatycznych i rozgrzewających zup-kremów oraz pasztetów kanapkowych. Pochodzącą z bliskiego Wschodu ciecierzycę przygotujemy na kilka sposobów: jako domowy hummus w wielu smakach, chrupiące falafel czy sałatkę warzywną. Groch to podstawa wielu polskich dań jak znana wszystkim zupa grochowa oraz świąteczny groch z kapustą, ale też wegetariańskie kotleciki z grochu lub grochowe curry.

– Nasiona kasz i roślin strączkowych stanowią ważny element w zdrowej diecie, opartej na dużej ilości warzyw i dań niesmażonych. Jeśli naszym tegorocznym postanowieniem jest odchudzanie bądź zdrowsze jedzenie, powinniśmy je na stałe włączyć do naszego jadłospisu. Oprócz dużych ilości błonnika, białka, skrobi i innych minerałów, kasze i strączki są po prostu smaczne. Przyrządzimy z nich wiele potraw, w których stanowią one bazę lub zamiennik popularnych obiadowych dodatków – przekonuje Lucyna Wysocka, ekspert marki Halina.

Zarówno kasze, jak i rośliny strączkowe to idealny pierwszy krok do lepszego zdrowia, samopoczucia i smuklejszej sylwetki. Przygotujemy z nich pyszne i sycące posiłki bez względu na porę dnia. Pamiętajmy też, że z tak prowadzoną dietą organizm odwdzięczy się w przyszłości – zdrowsze jedzenie to inwestycja we własne zdrowie na długie lata.

4. edycja kampanii #lubiesiebie – relacja ze spotkania prasowego z udziałem ambasadorek

W nowo otwartej śródziemnomorskiej restauracji PRIMITIVO Kuchnia i Wino przy ulicy Waliców 13 w Warszawie, odbyło się spotkanie prasowe z…
CZYTAJ

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko poszerzyć swoją wiedzę na temat tego wyjątkowego i…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi…
CZYTAJ

Uśmiechnij się do zdrowia: Przepis na pyszny, sycący koktajl z mango i masłem orzechowym – dla mocnych i zdrowych zębów

Koktajl zrobiony ze świeżych składników to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale i zdrowy wybór. Taki posiłek dostarcza organizmowi niezbędnych…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni z Instytutu Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk, bada…
CZYTAJ

Fix MAC’N CHEESE – nowość od marki Knorr. Odkryj megaserowy smak

Kultowy amerykański Mac’n Cheeese on demand? Od teraz makaron z kremowym serem możesz zjeść o każdej porze dnia w swoim…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie wynosi ok. 150 milionów, co oznacza, że co…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy, mniej się ruszamy, spędzamy długie godziny przed ekranami.…
CZYTAJ

Jak odzyskać młody wygląd? Przywrócić właściwe napięcie mięśni twarzy, szyi i dekoltu!

Z upływem lat oraz wskutek działania czynników zewnętrznych, wyraźnemu osłabieniu ulega struktura włókien podtrzymujących skórę twarzy, szyi i dekoltu. W…
CZYTAJ

31 marca przestawiamy zegarki. Poznaj wskazówki, które pozwolą wygrać walkę z czasem

Specjaliści zauważają, że zmiana czasu może niekorzystnie wpłynąć na naszą codzienną aktywność, głównie z powodu nagłego zakłócenia rytmu dobowego. Istnieją…
CZYTAJ

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie

Nowe ambasadorki 4.edycji kampanii #lubiesiebie to polityczka, psycholożka, aktorki i wokalistka, wszystkie mówią o potrzebie samoakceptacji , o jej roli…
CZYTAJ

Polacy wybrali – oto nowy król wielkanocnych wypieków!

W tym roku to sernik jest ulubionym ciastem Polaków na Wielkanoc Jeszcze dwa lata temu mazurek był niekwestionowanym królem wielkanocnych…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Tydzień dla serca, jak dbać o ten najważniejszy organ

17.04-24.04.2024 r. obchodzimy Tydzień dla Serca. To doskonała okazja, by nie tylko…
CZYTAJ

10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu" – są nie tylko fundamentem…
CZYTAJ

Retrotranspozony – nasi sprzymierzeńcy czy wrogowie?

Mgr inż. Angelika Andrzejewska-Romanowska, stypendystka programu L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki, naukowczyni…
CZYTAJ

Nadciśnienie tętnicze nie boli, ale zabija! Wszystko co trzeba wiedzieć o nadciśnieniu tętniczym

Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć każdego z nas. Szacowana liczba chorych w Europie…
CZYTAJ

Rusz się i zadbaj o swoją postawę ciała!

Styl życia współczesnego człowieka nie sprzyja utrzymaniu prawidłowej postawy ciała. Więcej siedzimy,…
CZYTAJ