Postanowienia noworoczne – #zdrowa #dieta z kaszą i strączkami



Wraz z początkiem Nowego Roku podsumowujemy poprzedni i tworzymy listę noworocznych postanowień. Na takiej liście najczęściej zapisujemy ciekawe podróże, czytanie większej liczby książek, efektywniejsze oszczędzanie czy zmianę nawyków żywieniowych. Ostatni punkt najczęściej łączy się z odchudzaniem lub zdrowszą dietą. Przypomnijmy sobie, ilu z nas zaczęło lepiej się odżywiać i po paru tygodniach traciło chęci. Niech w tym roku naszym sprzymierzeńcem będą błonnik i białko. Ich źródło należy szukać w kaszach i strączkach – oto kilka ciekawych propozycji na wykorzystanie tych smacznych dodatków.

Postanowienia noworoczne powinny być przede wszystkim motywacją dla samych siebie. Założyliśmy pewne przemyślane cele i obiecaliśmy sobie pracę nad ich osiągnięciem. Nie inaczej jest ze zdrowszą dietą. Lepsze praktyki wprowadzajmy stopniowo do naszej codzienności.

Takimi zdrowymi nawykami żywieniowymi są między innymi picie odpowiedniej dziennej ilości wody, spożywanie częstszych, ale mniejszych porcji w ciągu dnia, ograniczenie potraw smażonych czy zrezygnowanie z dań przetworzonych. W zdrowszej diecie pomoże także aktywność fizyczna i różne kulinarne urozmaicenia, np. zamiana tradycyjnych ziemniaków na wybrane rodzaje kasz i roślin strączkowych jako pyszny dodatek do warzyw, mięs, zup czy sosów.

Drogocenne kasze

Dlaczego warto do swoich nawyków żywieniowych wprowadzić na stałe kasze? Gryczana, jaglana, kuskus, jęczmienna, bulgur, orkiszowa czy pęczak to nasiona posiadające mnóstwo ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Każda z nich zawiera dużą ilość potrzebnego błonnika, odpowiadającego za dobre trawienie czy pomagającego usuwać niestrawiony pokarm z jelit. Błonnik jest także cenny dla osób odchudzających się, ponieważ daje uczucie sytości na dłuższy czas. Najwięcej tego włókna znajdziemy w pęczaku i kaszy gryczanej.

#Kasze możemy jeść o każdej porze dnia. Są one na tyle uniwersalne, że pasują do praktycznie wszystkich rodzajów dań. Z jaglanej przygotujemy przepyszną śniadaniową jaglankę na wodzie lub mleku z dodatkami ulubionych owoców. Do kaszy gryczanej palonej obowiązkowo gulasz wołowy w aromatycznym sosie na bazie wina czerwonego i pulpy pomidorowej. Do zupy jarzynowej jako pyszny dodatek sprawdzi się kasza jęczmienna marki Halina. Orientalna #kasza bulgur najlepiej czuje się w towarzystwie warzyw i ryby z piekarnika lub przygotowanej na parze.

Warte uwagi strączki

Osławione przez nasze babcie ciężkie do strawienia dania na bazie fasoli czy bezsmakowe papki z soczewicy odchodzą w zapomnienie. Fasola, groch, ciecierzyca i soczewica to coraz popularniejsze dodatki oraz podstawy całych potraw, po które warto sięgać częściej. Przede wszystkim zawierają potrzebny budulec naszych mięśni, czyli dobrze przyswajalne białko, które w wegetariańskiej i wegańskiej diecie może zastąpić odzwierzęce.

Oprócz tego dostajemy w nich skrobię oraz – podobnie jak w przypadku kasz – bardzo ważny błonnik. Ponadto wszystkie nasiona strączkowe mają niski indeks glikemiczny, mogą je więc spożywać osoby chore na cukrzycę. Strączki należy jeść minimum dwa razy na tydzień jako pełne danie lub dodatek.




Co przygotujemy ze strączków? Na pewno słodkie, wegańskie brownie fasolowe, popularne w wielu miejscach z kuchnią roślinną. Czerwoną soczewicę marki Halina wykorzystamy do aromatycznych i rozgrzewających zup-kremów oraz pasztetów kanapkowych. Pochodzącą z bliskiego Wschodu ciecierzycę przygotujemy na kilka sposobów: jako domowy hummus w wielu smakach, chrupiące falafel czy sałatkę warzywną. Groch to podstawa wielu polskich dań jak znana wszystkim zupa grochowa oraz świąteczny groch z kapustą, ale też wegetariańskie kotleciki z grochu lub grochowe curry.

– Nasiona kasz i roślin strączkowych stanowią ważny element w zdrowej diecie, opartej na dużej ilości warzyw i dań niesmażonych. Jeśli naszym tegorocznym postanowieniem jest odchudzanie bądź zdrowsze jedzenie, powinniśmy je na stałe włączyć do naszego jadłospisu. Oprócz dużych ilości błonnika, białka, skrobi i innych minerałów, kasze i strączki są po prostu smaczne. Przyrządzimy z nich wiele potraw, w których stanowią one bazę lub zamiennik popularnych obiadowych dodatków – przekonuje Lucyna Wysocka, ekspert marki Halina.

Zarówno kasze, jak i rośliny strączkowe to idealny pierwszy krok do lepszego zdrowia, samopoczucia i smuklejszej sylwetki. Przygotujemy z nich pyszne i sycące posiłki bez względu na porę dnia. Pamiętajmy też, że z tak prowadzoną dietą organizm odwdzięczy się w przyszłości – zdrowsze jedzenie to inwestycja we własne zdrowie na długie lata.

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu trafił pacjent z rozległym zawałem serca,…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele pytań i wątpliwości. Czy da się jej uniknąć?…
CZYTAJ

Dzień Polskiej Żywności – smak tradycji, odpowiedzialność za przyszłość

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – to dobry moment, aby przypomnieć sobie, jak ogromne znaczenie ma to, co jemy,…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy jego stężenie we krwi przekracza normy, a nadmiar…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry wymagającej regeneracji Perfekcyjny skin care późnym latem

Wakacje dobiegają końca. Relaksujące kąpiele w morzu, blask letniego słońca i górski wiatr. To, co latem kochałyśmy najbardziej, dla naszej skóry…
CZYTAJ

Językowe SOS przed powrotem do szkoły. Jak pomóc dziecku, gdy ma zaległości w angielskim?

Podczas wakacji uczniowie tracą od 17 do 34% wiedzy zdobytej w roku szkolnym.1 Najbardziej odczuwalne są braki w przedmiotach wymagających…
CZYTAJ

Dieta stołu rodzinnego – tak czy nie?

Wspólne posiłki to nie tylko czas budowania więzi rodzinnych – to również naturalna okazja do nauki przez obserwację. Dzieci, uczestnicząc…
CZYTAJ

Próchnica nie pyta tylko o to, czy myjesz zęby. Pyta, co jesz i jak często to robisz

Mycie zębów dwa razy dziennie to ważny nawyk – ale sam w sobie nie wystarczy. Próchnica potrafi zaatakować nawet wtedy,…
CZYTAJ

Wakacyjna dieta malucha – jak na urlopie nie zapomnieć o zdrowym żywieniu dzieci?

Lato, wyjazdy i luźniejszy rytm dnia sprzyjają rozluźnieniu codziennych zasad – także tych żywieniowych. To naturalne, że wakacyjny czas rządzi…
CZYTAJ

Żeglarska Akcja Badania Akwenów (ŻABA) – IOŚ-PIB wspiera żeglarzy w monitoringu mazurskich jezior

Od maja 2025 r. żeglarze przeprowadzili już ponad 100 pomiarów przejrzystości wód jezior na Szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. Wszystko to…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce. - To liczba uderzeń serca na minutę, która…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi temperaturami i uniknąć niebezpiecznego dla zdrowia udaru cieplnego?…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Wiek to tylko liczba. Stulatek opuścił szpital po zawale w doskonałym stanie

Na Oddział Kardiologiczny American Heart of Poland Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego…
CZYTAJ

Przejrzeć na oczy. Zaćma – kto na nią choruje, czy da się jej uniknąć i jak wygląda współczesne leczenie?

Zaćma to choroba, o której słyszał niemal każdy, ale wciąż budzi wiele…
CZYTAJ

Wszystko co warto wiedzieć o cholesterolu – jakie są normy, kiedy się badać?

Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Problem pojawia się wówczas, gdy…
CZYTAJ

Tętno jako wskaźnik wydolności układu krążenia – dlaczego ma tak ważne znaczenie? Co oznacza i jak je prawidłowo badać?

Tętno to jeden z najprostszych sposobów, by sprawdzić, jak pracuje nasze serce.…
CZYTAJ

Upały – jak sobie radzić? Porady internisty

Trwa pierwsza wakacyjna fala upałów w Polsce. Jak radzić sobie z ekstremalnymi…
CZYTAJ