Święta, święta, a po świętach… nadprogramowe kilogramy



Zdecydowana większość z nas z utęsknieniem oczekuje na Święta Bożego Narodzenia. Chociaż z powodu epidemii #koronawirus spędzimy je inaczej niż zazwyczaj, będą dla nas okresem wypoczynku, spokoju oraz spotkań w bardzo wąskim gronie najbliższych. Mimo ograniczeń, na świątecznym stole nie zabraknie tradycyjnych potraw, które często przygotowywane są tylko raz w roku. Sytuacja ta sprzyja częstszemu podjadaniu, a to w konsekwencji może doprowadzić do zwiększenia naszej wagi, a także problemów trawiennych. Jak uniknąć przykrej niespodzianki w postaci nadprogramowych kilogramów? O czym szczególnie powinniśmy pamiętać? Odpowiada Celina Kinicka, dietetyk z Centrum Medycznego Damiana.

#Karp, #kapusta z grochem, #pierogi, #śledzie w śmietanie, #karpatka… wydaje się, że w czasie Świąt Bożego Narodzenia nasz żołądek nie ma żadnych ograniczeń. Trudno oprzeć się wrażeniu, że niemal cały czas jesteśmy najedzeni, a w wielu przypadkach wręcz przejedzeni. Nie przeszkadza nam to jednak po krótkim czasie odpoczynku wracać do świątecznego stołu, aby nałożyć sobie na talerz kolejny kawałek ciasta. I chociaż czasami nachodzi nas chwila refleksji i tłumaczymy sobie, że nie powinniśmy przesadzać, stanowcza sugestia babci lub mamy pozwala pozbyć się wyrzutów sumienia. Wracamy więc do konsumpcji i nie zastanawiamy się nad przyszłymi konsekwencjami.

Każdego dnia w zależności od naszego wieku, wykonywanej pracy, płci czy aktywności fizycznej potrzebujemy ok. 1800-2500 kalorii. Nasz organizm nie zwiększa zapotrzebowania na energię w czasie świąt – często obserwujemy efekt wręcz odwrotny – zdecydowanie mniej się ruszamy, spędzając przez tych kilka dni czas głównie przy stole. Mimo tego spożywamy zdecydowanie więcej kalorii niż w „zwykłe” dni, a tym samym dostarczane kalorie nie mają być jak spożytkowane. To powoduje, że nasz organizm odkłada nadmiar energii, a my obserwujemy u siebie wzrost wagi- komentuje Celina Kinicka, dietetyk z Centrum Medycznego Damiana.

Trudno jednak wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez ulubionych potraw, które spożywamy tylko raz w ciągu roku. Powinniśmy jednak dołożyć wszelkich starań, aby nasz organizm nie był zbyt obciążony po zakończeniu świętowania.

Co możemy dla siebie zrobić?

Boże Narodzenie nie jest okresem, w którym powinniśmy wprowadzać restrykcyjne diety. Należy pamiętać, że spożycie większej ilości potraw nie jest jedynym warunkiem, który powoduje, że po świętach przybędzie nam kilku dodatkowych kilogramów. Warto zwrócić uwagę na „czynniki towarzyszące”, które nie sprzyjają kontrolowaniu wagi. To głównie od nich zależy czy po wejściu na wagę będziemy dalej zadowoleni z własnej sylwetki. O czym szczególnie powinniśmy pamiętać?




1. Nie musimy jeść mało, ale jedzmy mniej – według rodzimej tradycji przy wigilijnym stole należy spróbować każdej potrawy.

W trosce o naszą wagę, nie musimy jednak z tego rezygnować. Wystarczy, że nałożymy sobie mniejszą porcję i zrezygnujemy z dokładki. Wówczas i tak posmakujemy wszystkich kulinarnych propozycji, jednak nie będziemy odczuwać przejedzenia. Można zastosować zasadę jednego talerza – jemy wszystko, ale tylko to co zmieści się jednocześnie na jednym talerzu.

2. Nie zapominajmy o przerwach między posiłkami

Obecnie standardem jest spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia, z zachowaniem równomiernych przerw między posiłkami. Oczywiście w święta trudno osiągnąć te założenia, zwłaszcza, że nieustannie kuszeni jesteśmy zapachem wielu potraw. Warto jednak unormować czas między konsumpcją i rytmem jedzenia. Dzięki temu pozwolimy odpocząć naszemu organizmowi i damy mu czas, aby mógł trawić dostarczone wcześniej pożywienie – mówi Celina Kinicka, dietetyk z Centrum Medycznego Damiana.

3. Znajdźmy czas i motywację do aktywności fizycznej – to jeden z kluczowych aspektów, który pozwoli nam regulować naszą wagę.

Jeżeli bowiem nie stworzymy organizmowi możliwości pożytkowania dostarczonej energii, wówczas efektem będą nadprogramowe kilogramy.
Aktywność fizyczna powinna nam towarzyszyć każdego dnia. Pamiętajmy o niej na co dzień i nie rezygnujmy także w okresie Bożego Narodzenia. Wysiłek nie tylko poprawia nam samopoczucie, daje energię i zwiększa odporność, ale również pozwala zachować równowagę między dostarczanymi a spalanym kaloriami. Regularność uprawiania sportu to kluczowy element dbania o sylwetkę, nie tylko od święta –
mówi Celina Kinicka, dietetyk z Centrum Medycznego Damiana.

4. Posiłki popijajmy wodą i zrezygnujmy ze słodzonych napojów

Często nie zdajemy sobie sprawy, jednak kalorie do naszego organizmu dostarczamy nie tylko podczas jedzenia, ale również picia. Szczególnie popularne napoje i soki, które zawierają w składzie duże ilości cukru, wykazują wysokie wartości kaloryczne. Dlatego, zwłaszcza w okresie świątecznym, lepszym rozwiązaniem dla zdrowia będzie ich ograniczenie, a zwiększenie spożycia wody.

Podczas Świąt Bożego Narodzenia nie powinniśmy rezygnować z kultywowania tradycji, również tych dotyczących kulinariów. Warto jednak pamiętać, że niekontrolowane spożywanie dużej ilości pożywienia, nie pozostanie bez wpływu na nasze zdrowie. Spotkać nas mogą zarówno konsekwencje krótkoterminowe – nieprzyjemne uczucie przejedzenia oraz długoterminowe – nadprogramowe kilogramy, które często trudno jest zrzucić. Stosując się do powyższych zasad nie tylko zaspokoimy swoje potrzeby kulinarne, ale także zminimalizujemy ryzyko przykrej niespodzianki, gdy postanowimy po świętach sprawdzić wagę.

Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej 2025: Harmonia z naturą i zrównoważony rozwój

22 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Różnorodności Biologicznej, ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 2000 roku, aby upamiętnić przyjęcie Konwencji o…
CZYTAJ

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto przypomnieć, jak poważne konsekwencje dla zdrowia niesie nadmierna…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co otwiera drzwi dla chorób autoimmunologicznych, alergii, przewlekłych zapaleń,…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem nie dawać objawów, a nieleczone prowadzi do poważnych…
CZYTAJ

Pielęgnacja skóry po zimie – czego naprawdę potrzebuje Twoja cera?

Zima, choć piękna i pełna uroku, potrafi być bezlitosna dla naszej skóry. Mróz, wiatr i suche powietrze w pomieszczeniach mogą…
CZYTAJ

Odpad czy surowiec, czyli drugie życie opakowań

Gdy rośnie presja społeczna i regulacyjna, firmy muszą spojrzeć na opakowania zupełnie inaczej. To, co jeszcze niedawno trafiało na wysypiska,…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa się pod mottem „Niewydolność serca nas nie zatrzymuje”.…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym…
CZYTAJ

Jak radzić sobie ze stresem maturalnym? 4 skuteczne porady psychologa

Lęk, który towarzyszy wielu maturzystom przed egzaminami, jest czymś naturalnym, ale może również paraliżować i utrudniać koncentrację. Jak zauważa Ewa…
CZYTAJ

Odkryj nowe sosy na grilla – tak pyszne, że HELL, MANN!

Rozgrzej grilla i przygotuj się na smak tak pyszny, że HELL, MANN! Wystarczy sięgnąć po sosy i majonezy Hellmann’s, by…
CZYTAJ

Grill bez mięsa? Dietetyk zdradza, co warto wrzucić na ruszt

Sezon grillowy tuż za rogiem, coraz więcej osób szuka alternatywy dla tradycyjnych dań mięsnych. Czy grill bez mięsa może być…
CZYTAJ

Czego żałujemy przed śmiercią?

Ponad 30% badanych chciałoby, aby ich ostatni list trafił do partnera lub współmałżonka. Jako społeczeństwo unikamy rozmów o śmierci, budzi…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Nadwaga a zdrowie: 4 nieoczywiste schorzenia związane z otyłością, które warto znać

22 maja przypada Europejski Dzień Walki z Otyłością. Z tej okazji warto…
CZYTAJ

Rola jelit w układzie odpornościowym – jak decydują o naszym samopoczuciu i ochronie przed infekcjami?

Jeśli nie zadbamy o nasze jelita, możemy doprowadzić do ich rozszczelnienia, co…
CZYTAJ

Ciche zagrożenie, które można opanować. 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego

Nadciśnienie tętnicze nazywane jest „cichym zabójcą” - przez długie lata może bowiem…
CZYTAJ

Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca: jakich objawów nie wolno ignorować?

5-11 maja obchodzone są Światowe Dni Świadomości Niewydolności Serca. Tegoroczna edycja odbywa…
CZYTAJ

0,3–4% przypadków boreliozy kończy się powikłaniami sercowymi – zagrożenie, o którym mało się mówi

Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak…
CZYTAJ