Zimowe placuszki z kaszy jaglanej z miodem i cynamonem – pomysł na zdrowe przekąski dla małych i dużych łasuchów



Cynamon, pomarańcze, miód – cudowne smaki i aromaty, które od zawsze przywodzą na myśl święta i zimową aurę. Nie może ich wiec zabraknąć także i podczas tej zimy oraz świąt. Poniższy przepis to świetny pomysł na zdrową, jaglaną przekąskę dla dzieci i dorosłych, która ze względu na swój cynamonowy aromat, świetnie wkomponuje się w zimowe menu.

#Placuszki są bardzo proste w przygotowaniu i można je serwować na wiele sposobów – z jogurtem, serkiem, dżemem, owocami lub innymi ulubionymi dodatkami, które królują w domowym menu. Ze względu na dodatek miodu można je serwować dzieciom od 12 miesiąca życia. Placuszki świetnie nadają się także dla dorosłych smakoszy, wystarczy dodać do nich nieco więcej miodu, ewentualnie podsmażyć na większej ilości tłuszczu oraz serwować z takimi dodatkami jak orzechy, migdały czy cukier waniliowy.




Składniki na ok 6 – 7 szt.

4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1 jajko
3 – 4 łyżki pełnoziarnistej kaszki jaglanej Holle
1 łyżka oleju kokosowego ( lub innego dowolnego)
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Pół płaskiej łyżeczki cynamonu
Olej kokosowy do delikatnego podsmażenia (lub inny dowolny)

Przygotowanie:

Ugotować kaszę jaglaną wg wskazań i nieco ostudzić w misce. Dodać jajko oraz resztę składników, przyprawić cynamonem i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielka ilością tłuszczu. Smażyć na małym ogniu kilka minut do zarumienienia. Gotowe! Smacznego!

Porada: używając oleju kokosowego należy go delikatnie podgrzać aby osiągnął ciekłą konsystencję i dopiero wtedy połączyć go z innymi składnikami. Olej kokosowy można zastąpić innym dowolnym. Placuszki można przygotować na dobrej teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu lub delikatnie ją natłuszczając za pomocą pędzelka. Placuszki w wersji dla dorosłych podsmażyć na większej ilości tłuszczu i bardziej przyprawić, będą bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.

Smacznego!

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed pierwszą wizytą u specjalisty, a w trakcie leczenia…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą i jej wpływem na zdrowie. Dane z trzeciej…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o jelitach nie tylko jako o centrum trawienia, ale…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to podstawa osiągnięcia efektu pięknej i zdrowej cery latem.…
CZYTAJ

ZADBAJ O OBJĘTOŚĆ Z KOSMETYKAMI STAPIZ

Szukasz produktów, które pomogą Ci utrzymać dużą objętość włosów na dłuższy czas bez efektu obciążenia? Sprawdź te kosmetyki STAPIZ. Dzięki…
CZYTAJ

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie

Mokate Cappuccino ZERO to doskonały wybór dla osób, które chcą cieszyć się smakiem kawy, dbając przy tym o zdrowie. Bez…
CZYTAJ

Kiedy ból zębów sprawia, że odmawiasz sobie letnich przyjemności..

Lato od razu przywodzi na myśl wakacje, lody i chłodne napoje. Niestety, nie każdy może cieszyć się swobodnie tymi przyjemnościami.…
CZYTAJ

Antyoksydacja, poprawa kolorytu skóry i demakijaż Co warto wiedzieć o kwasie ferulowym?

Kwas ferulowy to król multifunkcjonalności. Działa antyoksydacyjnie, przeciwstarzeniowo, świetnie wpływa na koloryt cery i wspiera działanie kremów z SPF. Latem…
CZYTAJ

Puszcza Białowieska bliska sercom Polaków. Wyniki ogólnopolskiego badania opinii publicznej

Zdecydowana większość Polaków zna i docenia wartość Puszczy Białowieskiej – wynika z ogólnopolskiego badania opinii publicznej przeprowadzonego przez firmę Quantify…
CZYTAJ

Regeneracja i intensywne nawilżenie Jak skutecznie przygotować włosy do lata?

Nawilżenie i dogłębna regeneracja to priorytet pielęgnacji włosów przed latem. Specjaliści podpowiadają, że drogą do osiągnięcia efektu zachwycających, lśniących pasm…
CZYTAJ

Ile lodów tygodniowo może jeść przedszkolak? Czy codzienne jedzenie lodów to coś złego?

Na pytania odpowiada ekspert Damian Dziewiałtowski, dietetyk Grupy LUX MED: Lody dla przedszkolaka – ile to bezpieczna porcja? Lody to…
CZYTAJ

Zdrowe dziąsła, zdrowy organizm: dlaczego przyzębie jest takie ważne?

Krwawiące dziąsła to nie błahostka – mogą być oznaką poważnej choroby przyzębia, która wpływa na zdrowie całego organizmu. W Polsce…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Dieta onkologiczna: fakty i mity

Jak pokazują badania aż 65% pacjentów onkologicznych traci na wadze jeszcze przed…
CZYTAJ

Światowy Dzień Mikrobiomu 2025: jesteśmy coraz bardziej zainteresowani mikrobiotą, ale nasza świadomość jest wciąż niewystarczająca

Z okazji Światowego Dnia Mikrobiomu warto przyjrzeć się rosnącemu zainteresowaniu społeczeństwa mikrobiotą…
CZYTAJ

Dlaczego nazywamy jelita drugim mózgiem? „To właśnie tam powstaje do 95% serotoniny!”

Czy Twój brzuch wie więcej niż myślisz? Coraz częściej mówi się o…
CZYTAJ

Co warto wiedzieć o SPF? ABC wiedzy na temat letniej fotoprotekcji

Jakie są wakacyjne potrzeby skóry? Skuteczna ochrona przeciwsłoneczna, nawilżenie i regeneracja to…
CZYTAJ

Otyłość to choroba, nie wybór. Jak leczyć bez oceniania i uprzedzeń?

Otyłość to przewlekła choroba, a nie efekt braku silnej woli. Pomimo rosnącej…
CZYTAJ