PRZEPISY na roślinne święta – Tradycyjny barszcz czerwony



Święta Bożego Narodzenia to czas, gdy na naszych stołach królują tradycyjne potrawy. Przepisy na te ulubione pochodzą często z przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Coraz więcej osób szuka jednak roślinnych alternatyw dla świątecznych dań. Niektórzy będą celebrować Boże Narodzenie w ten sposób już kolejny rok z rzędu. Inni – a jest to coraz liczniejsza grupa – właśnie próbują wprowadzić na świąteczny stół więcej potraw na bazie roślin, komponują nowe menu, poszukując najlepszych przepisów. Robert Kopacz, szef kuchni firmy Upfield podpowiada więc, co zrobić, by nasze tegoroczne bożonarodzeniowe dania były bardziej roślinne, smaczne i wciąż tradycyjne.

„Zbliża się Wigilia oraz święta Bożego Narodzenia – szczególnie ważny czas w większości domów w Polsce. Dla mnie święta nie mogłyby się obyć bez kilku tradycyjnych potraw. Czy możemy przygotować je tak, by były w 100% roślinne? To pytanie staje się bardzo zasadne w obecnych czasach, kiedy wiele osób ogranicza jedzenie produktów odzwierzęcych bądź całkowicie z nich rezygnuje. Oto kilka propozycji wigilijnych i świątecznych przepisów, które pozwolą nam przygotować w 100% roślinne, ale wciąż tradycyjne dania” – mówi Robert Kopacz, szef kuchni Upfield.

Tradycyjny barszcz czerwony na zakwasie

Wigilijna kolacja nie mogłaby się obyć bez barszczu czerwonego. Ten przygotowany z kiszonych buraków jest dużo smaczniejszy i bardziej intensywny od tego z buraków gotowanych. Warto wspomnieć, że kiszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwowania żywności. Kiszonki zawierają m.in. pożyteczne bakterie kwasu mlekowego. Warto również pamiętać o cennych wartościach odżywczych samych buraków. By przyrządzić pyszny barszcz – z wyprzedzeniem przygotujmy zakwas.

„Jak zrobić zakwas? Pokrojone buraki zalejmy wodą z solą z dodatkiem czosnku, liścia laurowego i pieprzu. Po 3 dniach, gdy buraki zaczynają fermentować, wynieśmy je w chłodniejsze miejsce (np. do piwnicy). Po kilku dniach można zabrać się za ugotowanie barszczu” – radzi Robert Kopacz.

PRZEPISY na roślinne święta! Poleca Robert Kopacz – szef kuchni firmy Upfield






Tradycyjny barszcz czerwony

Składniki do przygotowania barszczu:

• 1 kg kiszonych buraków wraz z sokiem
• 1,5l wywaru warzywnego
• 3-4 ząbki czosnku
• kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
• majeranek
• cukier
• ocet spirytusowy 10% (do doprawienia)

Sposób przygotowania:

1. Wywar mocno podgrzewamy, dodajemy kiszone buraki wraz z sokiem (zakwasem), dodajemy nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i pierz.
2. Podgrzewamy około 1 godzinę, nie doprowadzając do wrzenia barszczu.
3. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę suszonym majerankiem, solą i cukrem, a dodatkowo, w razie potrzeby – octem.
4. Barszcz podajemy z uszkami. Możemy go także przecedzić i podawać do popicia wraz z wigilijnymi pierogami.

„Inne roślinne dania, które możemy zaserwować w czasie zbliżających się świąt, to m.in. warzywny bigos, który może być równie sycący i smakowity jak ten mięsny, warzywna sałatka – do której zamiast tradycyjnego majonezu możemy dodać majonez wegański, śledzie z boczniaków – które idealnie wpasują się w nasz bożonarodzeniowy jadłospis, czy kapusta z grochem. Życzę wszystkim smacznych i wesołych świąt!” – dodaje Robert Kopacz.

Limitowana kolekcja BONDED BY Answear.LAB x LOBOS

BONDED BY to nowa przestrzeń dialogu między markami i twórcami – zainaugurowana w sezonie AW25/26 limitowaną kolekcją powstałą ze spotkania…
CZYTAJ

Szybki test, który może uratować życie — dlaczego warto badać się na HIV?

Choroby przenoszone drogą płciową to temat wstydliwy dla wielu pacjentów. Według danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny…
CZYTAJ

Czy to ADHD? Kiedy objawy są sygnałem, by zgłosić się do specjalisty

W ostatnich latach coraz więcej osób zastanawia się, czy ich codzienne trudności z koncentracją, organizacją czy emocjami mogą mieć związek…
CZYTAJ

Katastrofa naturalna – nie taka naturalna. Antropogeniczne uwarunkowania nasilenia zjawisk ekstremalnych i ich konsekwencji

W ostatnich dekadach obserwujemy w Polsce wzrost dotkliwości zjawisk ekstremalnych powodujących rozległe konsekwencje, określanych w przestrzeni publicznej jako „katastrofy naturalne”…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia do różnych odległości, stopniowo maleje. Około 35. roku…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty kontroli i stereotypowe wyobrażenia o chorobie nowotworowej sprawiają,…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty. Czasem kończy się ono ulgą, ale bywa, że…
CZYTAJ

Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach (WAAW): wspólny głos w walce z cichą pandemią

W dniach 18-24 listopada po raz kolejny obchodzony jest World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). Jest to globalna inicjatywa realizowana przez…
CZYTAJ

Dziura ozonowa – co się z nią stało?

Kiedy w latach 80. XX wieku naukowcy ogłosili, że nad Antarktydą pojawiła się „dziura ozonowa” – gigantyczny obszar niemal pozbawiony…
CZYTAJ

amień, który zostawia ślad w całym organizmie „Bakterie z kamienia nazębnego mogą przedostać się do krwi z ryzykiem zaostrzenia stanu zapalnego w innych narządach.”

Większość z nas wie, że kamień nazębny trzeba usuwać u dentysty, ale mało kto potrafi powiedzieć, czym właściwie różni się…
CZYTAJ

Lubię siebie. Nie dlatego, że jestem idealna. Dlatego, że jestem prawdziwa – wystartowała 6.edycja kampanii #lubiesiebie.

Kampania #lubiesiebie to nie kolejna inicjatywa o wyglądzie. To manifest świadomego życia w zgodzie ze sobą – ze swoim ciałem,…
CZYTAJ

Cukrzyca typu 2 – choroba, którą coraz częściej… cofamy

O cukrzycy powinniśmy rozmawiać nie tylko 14 listopada – w Światowy Dzień Cukrzycy, szczególnie, że z tą podstępną chorobą według…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Szybki test, który może uratować życie — dlaczego warto badać się na HIV?

Choroby przenoszone drogą płciową to temat wstydliwy dla wielu pacjentów. Według danych…
CZYTAJ

Czy to ADHD? Kiedy objawy są sygnałem, by zgłosić się do specjalisty

W ostatnich latach coraz więcej osób zastanawia się, czy ich codzienne trudności…
CZYTAJ

Okulary preprogresywne: rozwiązanie dla osób z pierwszymi objawami prezbiopii

Wraz z upływem lat zdolność oka do akomodacji, czyli dostosowywania ostrości widzenia…
CZYTAJ

Dlaczego tak boimy się raka? Ekspertki o emocjach, które towarzyszą chorobie

Dla wielu osób diagnoza raka wciąż brzmi jak wyrok. Strach, poczucie utraty…
CZYTAJ

Co dalej po badaniu z okazji Movember? Dowiedz się, czym jest leczenie HIFU

Dzięki kampanii Movember wielu mężczyzn po raz pierwszy trafia na badanie prostaty.…
CZYTAJ