PRZEPISY na roślinne święta – Pierogi z kapustą i grzybami



Święta Bożego Narodzenia to czas, gdy na naszych stołach królują tradycyjne potrawy. Przepisy na te ulubione pochodzą często z przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Coraz więcej osób szuka jednak roślinnych alternatyw dla świątecznych dań. Niektórzy będą celebrować Boże Narodzenie w ten sposób już kolejny rok z rzędu. Inni – a jest to coraz liczniejsza grupa – właśnie próbują wprowadzić na świąteczny stół więcej potraw na bazie roślin, komponują nowe menu, poszukując najlepszych przepisów. Robert Kopacz, szef kuchni firmy Upfield podpowiada więc, co zrobić, by nasze tegoroczne bożonarodzeniowe dania były bardziej roślinne, smaczne i wciąż tradycyjne.

„Zbliża się Wigilia oraz święta Bożego Narodzenia – szczególnie ważny czas w większości domów w Polsce. Dla mnie święta nie mogłyby się obyć bez kilku tradycyjnych potraw. Czy możemy przygotować je tak, by były w 100% roślinne? To pytanie staje się bardzo zasadne w obecnych czasach, kiedy wiele osób ogranicza jedzenie produktów odzwierzęcych bądź całkowicie z nich rezygnuje. Oto kilka propozycji wigilijnych i świątecznych przepisów, które pozwolą nam przygotować w 100% roślinne, ale wciąż tradycyjne dania” – mówi Robert Kopacz, szef kuchni Upfield.

Pierogi z kapustą i grzybami

Postne pierogi to niezastąpiony element wigilijnej kolacji, a także danie, które możemy podać na stole podczas kolejnych dni świąt. Szef kuchni Upfield zdradza, jak przyrządza pierogi we własnym domu: „Wykorzystuję sprawdzony przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Tak przygotowane pierogi – dla smaku – dodatkowo na końcu podsmażam na oleju. W moim domu tradycją jest także umieszczenie w jednym z pierogów 1 grosza (który jest oczywiście wcześniej wyparzony). Kto go znajdzie – nie musi się martwić o finanse w nadchodzącym nowym roku. Dlatego w Wigilię zaczynamy kolację właśnie od jedzenia pierogów. Natomiast część ciasta i farszu, z których przygotowuję pierogi, wykorzystuję do zrobienia uszek do czerwonego barszczu”.

PRZEPISY na roślinne święta! Poleca Robert Kopacz – szef kuchni firmy Upfield




Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:
na ciasto:

• 0,5 kg mąki,
• 1 łyżeczka soli,
• 50 g kostki Kasia 100% roślinnej bez laktozy,
• 250 g wrzącej wody

na farsz:

• 0,5 kg kapusty kiszonej,
• 5 dag suszonych grzybów,
• 1 średnia cebula,
• 2 łyżki oleju,
• łyżeczka mąki,
• sól, pieprz

Sposób przygotowania farszu:

1. Grzyby namocz dzień wcześniej w wodzie, a następnie je w niej ugotuj. Kapustę zalej wodą, ugotuj do miękkości. Odcedź grzyby i kapustę. Kapustę dodatkowo odciśnij. Oba składniki drobno posiekaj lub zmiel.
2. Posiekaj cebulę. Zeszklij ją na patelni z olejem i dodaj zmielone grzyby i kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeżeli farsz jest za rzadki, dodaj przepaloną na suchej patelni mąkę, tak, by straciła zapach surowizny i dodaj ją do farszu. Mąka zagęści farsz i doda mu posmaku.

Ciasto na pierogi:

1. Do naczynia wsyp przesiana mąkę, kostkę Kasia 100% roślinną bez laktozy, sól, a następnie zalej wrząca wodą, odstaw na 15 minut.
2. Kiedy ciasto i woda trochę przestygną wymieszaj je i ugniataj. Przykryj lnianą ściereczka i odstaw znowu na 10-15 minut, by odpoczęło.
3. Wałkujemy i wygniatamy odpowiedni kształt, napełniamy farszem i sklejamy. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie.
4. Ciasto – przez to, że jest zaparzane i elastyczne – świetnie sprawdza się w pierogach zarówno tych gotowanych od razu, jak i później – mrożonych (surowych i gotowanych).

„Inne roślinne dania, które możemy zaserwować w czasie zbliżających się świąt, to m.in. warzywny bigos, który może być równie sycący i smakowity jak ten mięsny, warzywna sałatka – do której zamiast tradycyjnego majonezu możemy dodać majonez wegański, śledzie z boczniaków – które idealnie wpasują się w nasz bożonarodzeniowy jadłospis, czy kapusta z grochem. Życzę wszystkim smacznych i wesołych świąt!” – dodaje Robert Kopacz.

Placki ziemniaczane z cukinią à la gofry

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, z aromatem czosnku i delikatnym posmakiem cukinii. Idealnie sprawdzą się jako finezyjna przekąska lub…
CZYTAJ

Prokrastynacja – kiedy powinna niepokoić i jak zapanować nad wiecznym odwlekaniem?

Choć sama prokrastynacja nie jest jednostką chorobową, a jedynie mechanizmem obronnym przed trudnymi uczuciami, to długotrwałe odwlekanie i dobrowolne odraczanie…
CZYTAJ

Pokaz najnowszej kolekcji DENI CLER jesień – zima 2024

Subtelność, szyk i elegancja – pokaz najnowszej kolekcja Deni Cler „Sono Deni” za nami! 3 września 2024 roku, w wyjątkowych…
CZYTAJ

Nothing but Vanda Novak. Nowa kolekcja marki na sezon AW 2024/2025


To brawurowe marzenie - założyć buty i nic poza tym. Bo niczego więcej nie potrzebujesz. Tak właśnie jest z nową…
CZYTAJ

Druga edycja Centralnego Klubu Pacjenta w Katowicach

Kilkadziesiąt stoisk z badaniami profilaktycznymi, poradami edukacyjnymi i stanowiskami ekspertów medycyny, a także strefa aktywności, strefa wiedzy, strefa relaksu, warsztaty…
CZYTAJ

Dlaczego adaptacja do zmian klimatu jest ważna również na poziomie województwa?

Adaptacja do zmian klimatu to proces dostosowywania się do coraz bardziej odczuwalnych skutków zmian klimatu. To działania podejmowane na wszystkich…
CZYTAJ

Duży krok dla człowieka, duży krok dla planety. Startuje wyzwanie Healthy Cities

Rusza czwarta edycja wyzwania Healthy Cities, corocznej inicjatywy Grupy LUX MED, która łączy promowanie zdrowego stylu życia z troską o…
CZYTAJ

Jesienny koktajl z pomarańczą, melonem i imbirem – na odporność i dla mocnych, zdrowych zębów

Kiedy letnie dni stają się coraz krótsze, a słońce coraz rzadziej rozpieszcza nas swoimi promieniami zwiastując jesienną aurę, warto zadbać…
CZYTAJ

Gorący trend 2024 w medycynie estetycznej – REGENERACJA!

Zatrzymać upływ czasu – to marzenie większości z nas. Piękne, ale czy realne? Naprzeciw naszym oczekiwaniom wychodzą nowoczesne zabiegi medycyny…
CZYTAJ

Urazy stawu skokowego to nie tylko domena sportowców. 
Jak się nie uszkodzić w codziennym życiu?

Choć sportowcy, szczególnie koszykarze i lekkoatleci są bardziej narażeni na kontuzje stawu skokowego, to uraz może przydarzyć się każdemu i…
CZYTAJ

Angina – dlaczego chorujemy na nią latem?

Angina to ostre zapalenie migdałków podniebiennych oraz błony śluzowej gardła, charakteryzujące się specyficznymi objawami i często wymagające leczenia antybiotykiem. Choroba…
CZYTAJ

Poznaj sposoby na walkę z chorobami skóry

Atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, jak i inne schorzenia o podłożu autoimmunologicznym dotykają obecnie coraz większej liczby osób. Zmiany widoczne na…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

Prokrastynacja – kiedy powinna niepokoić i jak zapanować nad wiecznym odwlekaniem?

Choć sama prokrastynacja nie jest jednostką chorobową, a jedynie mechanizmem obronnym przed…
CZYTAJ

Druga edycja Centralnego Klubu Pacjenta w Katowicach

Kilkadziesiąt stoisk z badaniami profilaktycznymi, poradami edukacyjnymi i stanowiskami ekspertów medycyny, a…
CZYTAJ

Urazy stawu skokowego to nie tylko domena sportowców. 
Jak się nie uszkodzić w codziennym życiu?

Choć sportowcy, szczególnie koszykarze i lekkoatleci są bardziej narażeni na kontuzje stawu…
CZYTAJ

Angina – dlaczego chorujemy na nią latem?

Angina to ostre zapalenie migdałków podniebiennych oraz błony śluzowej gardła, charakteryzujące się…
CZYTAJ

Poznaj sposoby na walkę z chorobami skóry

Atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, jak i inne schorzenia o podłożu autoimmunologicznym dotykają…
CZYTAJ