PRZEPISY na roślinne święta – Pierogi z kapustą i grzybami



Święta Bożego Narodzenia to czas, gdy na naszych stołach królują tradycyjne potrawy. Przepisy na te ulubione pochodzą często z przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Coraz więcej osób szuka jednak roślinnych alternatyw dla świątecznych dań. Niektórzy będą celebrować Boże Narodzenie w ten sposób już kolejny rok z rzędu. Inni – a jest to coraz liczniejsza grupa – właśnie próbują wprowadzić na świąteczny stół więcej potraw na bazie roślin, komponują nowe menu, poszukując najlepszych przepisów. Robert Kopacz, szef kuchni firmy Upfield podpowiada więc, co zrobić, by nasze tegoroczne bożonarodzeniowe dania były bardziej roślinne, smaczne i wciąż tradycyjne.

„Zbliża się Wigilia oraz święta Bożego Narodzenia – szczególnie ważny czas w większości domów w Polsce. Dla mnie święta nie mogłyby się obyć bez kilku tradycyjnych potraw. Czy możemy przygotować je tak, by były w 100% roślinne? To pytanie staje się bardzo zasadne w obecnych czasach, kiedy wiele osób ogranicza jedzenie produktów odzwierzęcych bądź całkowicie z nich rezygnuje. Oto kilka propozycji wigilijnych i świątecznych przepisów, które pozwolą nam przygotować w 100% roślinne, ale wciąż tradycyjne dania” – mówi Robert Kopacz, szef kuchni Upfield.

Pierogi z kapustą i grzybami

Postne pierogi to niezastąpiony element wigilijnej kolacji, a także danie, które możemy podać na stole podczas kolejnych dni świąt. Szef kuchni Upfield zdradza, jak przyrządza pierogi we własnym domu: „Wykorzystuję sprawdzony przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Tak przygotowane pierogi – dla smaku – dodatkowo na końcu podsmażam na oleju. W moim domu tradycją jest także umieszczenie w jednym z pierogów 1 grosza (który jest oczywiście wcześniej wyparzony). Kto go znajdzie – nie musi się martwić o finanse w nadchodzącym nowym roku. Dlatego w Wigilię zaczynamy kolację właśnie od jedzenia pierogów. Natomiast część ciasta i farszu, z których przygotowuję pierogi, wykorzystuję do zrobienia uszek do czerwonego barszczu”.

PRZEPISY na roślinne święta! Poleca Robert Kopacz – szef kuchni firmy Upfield




Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:
na ciasto:

• 0,5 kg mąki,
• 1 łyżeczka soli,
• 50 g kostki Kasia 100% roślinnej bez laktozy,
• 250 g wrzącej wody

na farsz:

• 0,5 kg kapusty kiszonej,
• 5 dag suszonych grzybów,
• 1 średnia cebula,
• 2 łyżki oleju,
• łyżeczka mąki,
• sól, pieprz

Sposób przygotowania farszu:

1. Grzyby namocz dzień wcześniej w wodzie, a następnie je w niej ugotuj. Kapustę zalej wodą, ugotuj do miękkości. Odcedź grzyby i kapustę. Kapustę dodatkowo odciśnij. Oba składniki drobno posiekaj lub zmiel.
2. Posiekaj cebulę. Zeszklij ją na patelni z olejem i dodaj zmielone grzyby i kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeżeli farsz jest za rzadki, dodaj przepaloną na suchej patelni mąkę, tak, by straciła zapach surowizny i dodaj ją do farszu. Mąka zagęści farsz i doda mu posmaku.

Ciasto na pierogi:

1. Do naczynia wsyp przesiana mąkę, kostkę Kasia 100% roślinną bez laktozy, sól, a następnie zalej wrząca wodą, odstaw na 15 minut.
2. Kiedy ciasto i woda trochę przestygną wymieszaj je i ugniataj. Przykryj lnianą ściereczka i odstaw znowu na 10-15 minut, by odpoczęło.
3. Wałkujemy i wygniatamy odpowiedni kształt, napełniamy farszem i sklejamy. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie.
4. Ciasto – przez to, że jest zaparzane i elastyczne – świetnie sprawdza się w pierogach zarówno tych gotowanych od razu, jak i później – mrożonych (surowych i gotowanych).

„Inne roślinne dania, które możemy zaserwować w czasie zbliżających się świąt, to m.in. warzywny bigos, który może być równie sycący i smakowity jak ten mięsny, warzywna sałatka – do której zamiast tradycyjnego majonezu możemy dodać majonez wegański, śledzie z boczniaków – które idealnie wpasują się w nasz bożonarodzeniowy jadłospis, czy kapusta z grochem. Życzę wszystkim smacznych i wesołych świąt!” – dodaje Robert Kopacz.

1 na 3 Polaków jest zadowolonych ze stanu swojego zdrowia. Skąd czerpiemy wiedzę o zdrowiu?

Tylko 30% dorosłych Polaków ocenia swój stan zdrowia pozytywnie, jak wynika z badania „Jak chorują Polacy” zrealizowanego na zlecenie Nationale-Nederlanden.…
CZYTAJ

Niecodzienna perspektywa w codziennej pracy – jak wspierać osoby w spektrum autyzmu?

2 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Autyzmu – dzień, który skłania do refleksji nad tym, jak w codziennym życiu –…
CZYTAJ

Zegar biologiczny nie zna zmiany czasu. Dlatego Twój organizm się buntuje

Już w najbliższy weekend czeka nas zmiana czasu z zimowego na letni. Choć przesunięcie wskazówek zegara o jedną godzinę może…
CZYTAJ

Skuteczne badania USG w klinice U Lekarzy w Warszawie

Ultrasonografia (USG) jest jednym z podstawowych i nieinwazyjnych badań, dzięki któremu można przeprowadzić diagnostykę narządów wewnętrznych i wykryć różne schorzenia,…
CZYTAJ

Kiedy miesiączka boli za bardzo. Endometrioza bez tabu

Bolesne miesiączki, zmęczenie, dyskomfort? Dla wielu kobiet w Polsce to nie tylko “taka uroda”, a objawy endometriozy. Szczęśliwie, świadomość tej…
CZYTAJ

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 

Jedyna na świecie. Puszcza Białowieska. 
Rusza kampania informacyjno-edukacyjna dotycząca jedynego w Polsce obiektu przyrodniczego wpisanego na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Instytut…
CZYTAJ

Dieta ketogenna: zapomniana broń w walce z padaczką

Dieta ketogenna łączona jest głównie z redukcją masy ciała i sposobem na szybkie spalanie tłuszczu. Jej historia ma znacznie głębsze,…
CZYTAJ

Masaże relaksacyjne świecą – skorzystaj z oferty Kliniki Urody Beleza w Gdyni

Zapewniają odprężenie, pozwalają rozluźnić mięśnie i świetnie oddziałują na stres, mowa oczywiście o relaksacyjnych masażach. Jednym z zyskujących w ostatnim…
CZYTAJ

Lipoproteina (a) – cichy zabójca serca. Dlaczego warto wykonać to badanie?

24 marca obchodzimy Dzień Wiedzy o Lipoproteinie (a), który ma na celu zwiększenie świadomości na temat jej roli w układzie…
CZYTAJ

Diagnoza ADHD – jak wpływa na codzienność i rozwój zawodowy?

ADHD jest jednym z najczęstszych neurorozwojowych zaburzeń, które wciąż budzi pytania, zwłaszcza w kontekście dorosłości i funkcjonowania zawodowego. – Nadal…
CZYTAJ

Sałatka z truskawkami i ośmiornicą z sosem balsamicznym – gotowane macki ośmiornicy od PESCA NORD

Gotowana ośmiornica to klasyka kuchni śródziemnomorskiej i prawdziwa skarbnica składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia. Choć ośmiornica uchodzi za danie…
CZYTAJ

Gdzie leczyć raka endometrium? Jak wybrać najlepszą placówkę i lekarza?

Nie każda pacjentka wie, że powinna być pod opieką ginekologa onkologa przez kilka lat od diagnostyki po zakończeniu leczenia. Dlatego…
CZYTAJ





ZDROWIE

VIEW ALL

1 na 3 Polaków jest zadowolonych ze stanu swojego zdrowia. Skąd czerpiemy wiedzę o zdrowiu?

Tylko 30% dorosłych Polaków ocenia swój stan zdrowia pozytywnie, jak wynika z…
CZYTAJ

Niecodzienna perspektywa w codziennej pracy – jak wspierać osoby w spektrum autyzmu?

2 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Autyzmu – dzień, który skłania do…
CZYTAJ

Zegar biologiczny nie zna zmiany czasu. Dlatego Twój organizm się buntuje

Już w najbliższy weekend czeka nas zmiana czasu z zimowego na letni.…
CZYTAJ

Skuteczne badania USG w klinice U Lekarzy w Warszawie

Ultrasonografia (USG) jest jednym z podstawowych i nieinwazyjnych badań, dzięki któremu można…
CZYTAJ

Lipoproteina (a) – cichy zabójca serca. Dlaczego warto wykonać to badanie?

24 marca obchodzimy Dzień Wiedzy o Lipoproteinie (a), który ma na celu…
CZYTAJ